Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Kernenergie

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 456 woorden
  • 21 augustus 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Maatschappijleer internetopdracht Kernenergie.

Vier nadalen van Kernenergie.

1. Kernafval blijft 240.000 jaar gevaarlijk radioactief.

Er wordt z’n 15 ton kernafval per jaar geproduceerd. Voor dit afval niet meer radioactief is zijn we 240.000 jaar verder. Er worden dure onderzoeken gedaan naar een goede oplossing voor het kernafval. Kernafval wordt 100 jaar in speciale gebouwde gebouwen opgeslagen. Niemand weet of het naar 100 jaar nog steeds schadelijk is. Verder laten wij aan onze toekomstige inwoners een groot probleem achter. Wij geven hun een probleem dat wij niet hebben op kunnen lossen.

2. Kernenergie zorgt voor radioactieve vervuiling.

Kernenergie is geen schone energiebron, ook al denk je dat wel omdat de fabrieken geen Co2 uitstoten. Het wordt soms gewoon zomaar in zee gegooid of in de lucht. In de omgeving waar opwerkingsfabrieken staan, zijn door de lozing van radioactief besmet. Rond die fabrieken is een hoog aantal leukemiegevallen.

3. Kernenergie past niet in een instabiele wereld.

Uit het kernafval wordt door verwerkingsfabrieken het stofje plutonium gehaald, zodat er pure plutonium ontstaat. Plutonium wordt gebruikt bij kernwapens en ook bij het maken van een atoombom.

4. Kernenergie is inherent onveilig.

Er wordt alles gedaan om kerncentrales veilig te maken. Over het algemeen zijn de kerncentrales wel veilig. Maar als er dan toch ongelukken gebeuren dan kunnen die levensgevaarlijk zijn. Door het verplaatsen van kernenergie via trein, boot of vrachtschip wordt de kans dat er ongelukken gebeuren alleen maar groter.

De vier punten die Greenpeace wil bereiken.

1. Greenpeace wil dat er meer geld word geïnverteerd in schone energie dan in vervuilde energie. Ze willen dat dan wereldwijd, dus ook in de ontwikkelingslanden.
2. Greenpeace wil ook dat er gestopt wordt met het opwekken van kernenergie en met kernenergie zelf.
3. Greenpeace wil verder dan ook nog dat er wordt gestopt met het zoeken naar nieuwe vervuilde bronnen.
4. Greenpeace wil als laatst, dat olievervuilingen worden voorkomen. En dat de vervuilingen goed worden opgeruimd.

De vier tips die Greenpeace geeft.


1. Wees zuinig met je energie.
2. Laat zonnepanelen op je dak zetten, dan heb je meer dan twintig jaar schone energie.
3. Kies voor groene stroom.

Wat hebben deze tips te maken met kernenergie?


Als je deze tips gebruikt, komt er ook minder kernafval. Hoe minder energie er wordt verbruikt hoe minder kernafval er komt, als je zonnepanelen hebt dan komt er helemaal geen kernafval en bij groene stroom ook niet.

Welke tips ik zelf wil gaan doen en welke niet?

De tips die ik wel wil gaan doen zijn, zuinig doen met je energie en overstappen op groene stroom. Maar wat ik niet zo snel zou doen ik zonnepanelen laten plaatsen op het dak. Het is nog zo duur, ik denk ook als het goedkoper zou worden dat meer mensen het zouden gaan doen. En dat is in mijn geval zeker zo.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.