Voetbalgeweld

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1882 woorden
  • 22 februari 2005
  • 36 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding:

Wij gaan de opdracht over voetbalvandalisme doen. Wij hebben hiervoor gekozen omdat dit een hele bekende vorm van geweld en agressie is. En erg vaak in de media komt. Wij zelf houden ook van het voetbal en wij vinden het zonde dat dit soort onnodig geweld voorkomt.
Het is erg vervelend dat het zo moet. En wij vinden dat het tijd word dat de voetvandalen gaan beseffen wat ze allemaal aanrichten.

Voetbalgeweld

De laatste jaren hebben we steeds meer te maken gehad met voetbal geweld, vandalisme en agressief gedrag rondom het betaalde voetbal. Dit is zowel lichamelijk geweld als geestelijk geweld. Overenthousiaste supporters die voetbalstadions afbreken, het veld bestormen en de supporters van de tegenstander in elkaar schoppen is al lang geen incident meer. Vroeger kon je als vader nog rustig op zondag middag met je zoon naar het voetbal gaan kijken, zonder bang te zijn zwaar mishandelt thuis te komen. Dit lijkt tegenwoordig wel niet meer het geval te zijn. Voetbalvelden zijn verandert in ware bunkers: meters diepe betonnen grachten om het veld heen, hekken, prikkeldraad. Deze maatregelen worden getroffen om de spelers,scheidsrechters en iedereen op het veld beschermen tegen de supporters. Ook worden de supporters tegen elkaar beschermd, door grote hekken of glazen wanden tussen het vak waar de uit supporters en de thuis supporters zitten te plaatsen.


Er zijn 3 soorten voetbalvandalen: de harde kernen, relschoppers zonder binding met voetbal en de supporters die zich schuldig maken aan het roepen van leuzen. De harde kernen zijn relatief klein en worden omringd door een aantal ‘uitvoerders’ en meelopers. Dit zijn mensen meestal tot 35 jaar oud en vaak hebben ze een lagere sociale afkomst. Ze hangen overdag in coffeeshops of op straat rond en zijn in het dagelijks leven ook wel eens gewelddadig. De harde kernen van Feyenoord en Ajax zijn veruit het beruchtst, maar ook die van PSV, FC Utrecht, ADO Den Haag, NAC, Twente en AZ hebben geen beste reputatie. De invloed van deze harde kernen is erg groot, 1 telefoontje is genoeg om binnen no time een heel leger van ‘uitvoerders’ opgetrommeld te hebben voor ‘een klus’. De 2e groep, relschoppers, zijn jongeren die uitleving en plezier vinden in het voetbalgebeuren. Elke kans die er voor deze groep komt om er een grote puinhoop van te maken grijpen zij aan. De 3e groep beperkt zich alleen tot verbaal geweld, het schreeuwen van beledigende of soms ook racistische leuzen. Vroeger waren teksten als “hi ha hondelul” al heel wat, maar tegenwoordig vinden supporters dit niet bijzonder meer. Teksten als “ Hamas, Hamas alle joden aan het gas” en “ Kanker joden “ worden steeds vaker gezongen.

Geweld binnen het stadion komt steeds minder voor. Dit is vooral te danken aan de goede veiligheidsmaatregelen die voetbalclubs voor en tegen hun supporters treffen. Zoals zorgen dat de supporters van de thuis club onder geen beding bij de uit spelende club haar supporters kan komen. Ook worden veel mensen gefolieerd zodra zij het stadion betreden. Dit is een veiligheidsfouillering en dus geen opsporing of gerechtelijke fouillering die bij het zoeken naar sporen van een misdrijf gebruikt worden. Elke wedstrijd worden er honderden stewards ingezet om de orde te bewaren. Dit zijn mensen, ingehuurd door de voetbalclub, die optreden binnen het stadion. Maar ze hebben geen enkele politie bevoegdheid, ze mogen geen geweld gebruiken, geen arrestaties verrichten en geen dwang uitoefenen. Wel mogen ze de controle uitvoeren die nodig is voor het toezicht op de naleving van het reglement binnen het stadion. Hoewel het geweld binnen de stadions steeds minder voorkomt wil dat niet zeggen dat het nooit meer voorkomt. Een heel recent voorbeeld is bijvoorbeeld de wedstrijd tussen jong Ajax en jong Feyenoord waarbij de supporters van Ajax het veld bestormde om de spelers! van Feyenoord in elkaar te slaan. Dus zelfs de voetballers zelf zijn niet meer veilig tegenwoordig.

Maar het voetbal geweld buiten het stadion komt des te meer voor. Waar vroeger voetbalsupporters van verschillende clubs elkaar toevallig tegenkwamen, worden er nu afspraken gemaakt voor een vechtpartij voor of na de wedstrijd. Een heel bekend voorbeeld hiervan is het gevecht naast de A10 bij Beverwijk tussen de hooligans van Feyenoord en die van Ajax. Hierbij kwam een van de Ajaxieden om het leven (Carlo Picorni). Alle ongeregeld heden buiten het stadion zijn niet meer de verantwoordelijkheid van de voetbalclub maar die van de Politie. Zij bewaren de openbare orde buiten de stadions. Een politie macht van 4000 man sterk is dan ook helemaal geen uitzondering meer bij een risico wedstrijd als Feyenoord - Fc Utrecht. Een krantenbericht ter illustratie :

Het is 14.30 uur en de voetbalwedstrijd Ajax tegen FC Utrecht begint.Ajax speelt thuis, dus het grootste deel van het stadion is gevuld met Ajax supporters. Er is ook een apart vak, wat vol zit met Utrecht supporters. Er hangt een gespannen sfeer tussen de Ajax en Utrecht supporters. Na een half uur gespeeld te hebben maakt Rafael van der Vaart een doelpunt voor Ajax, en alle Ajax supporters gaan uit hun dak.En dan beginnen de problemen: Een Utrecht supporter roept naar het Ajax vak dat Ajax een vieze jodenclub is.Dit pikken de Ajax supporters niet en ze schelden terug. Na 10 minuten tegen elkaar gescholden te hebben klimt er een Ajax supporter in het vak van de Utrecht supporters en slaat er twee neer.De Utrecht supporters beginnen op de Ajax fan in te slaan en er klimmen nog meer Ajax supporters in het vak van Utrecht.Op de tribune ontstaat een grote vechtpartij en de Mobiele Eenheid moet zelfs in actie komen.De voetbalwedstrijd wordt gestaakt en er worden 12 supporters opgepakt…

Voetbalvandalisme, waarom gebeurt, wat zijn de gevolgen daarvan dat zijn natuurlijk de hamvragen daar gaan we in dit stukje verder op in.
De samenleving biedt jongeren niet genoeg, ze hebben weinig zicht op een leuke toekomst. Ze kunnen geen werk vinden en vervelen zich. Ook is er vaak nauwelijks enige sociale controle, vooral van de ouders.Hij wil zich meestaal ook bewijzen en hoe kan het beter dan een tegenstander een dreun te geven zo dwingt hij respect af bij zijn vrienden groep en zo kan hij zich bewijzen. En des te meer aanzien krijt hij. Voetbalvandalisme is ook een vorm om even af te reageren even je agressie en frustratie kwijt en het kost je niks een steen gooien pak je gewoon van de straat gratis en voor niets. Voetbalvandalisme kan ook een kick geven . Van wat je allemaal kan doen hoe ver kan je gaan en als je dan gepakt wordt zijn de straffen toch licht. Als voetbal vandaal voel je je ook een belangrijk persoon. Iedereen neemt voorzorg maatregelen voor je. En dan voel je je goed dat is ook een belangrijke reden en natuurlijk de publiciteit die je krijgt, prachtig vinden ze dat. Dat zijn allemaal oorzaken maar een oorzaak die het allemaal versterkt is natuurlijk de drugs en alcohol. Het voetbalvandalisme heeft niet alleen oorzaken maar natuurlijk ook grote gevolgen wat dacht je van de schade die je aanricht tot je medemens. Of de het geld wat het gaat kost voor de overheid miljoenen euro’s per jaar schade. Het is ook belangrijk dat mensen niet meer naar het voetbal durven te gaan om het gewoon te gevaarlijk wordt dat is toch te belachelijk voor worden. De voetbalvandalen weten niet wat ze aanrichten. Het wordt tijd dat ze dat gaan beseffen wat ze aanrichten. De burgers moeten uiteindelijk opdraaien voor de kosten met de belasting. Ook kan het indirecte gevolgen hebben er worden veel politie mensen ingezet en dat betekend dus dat er op een andere plaats weinig politie aanwezig is en dat kan weer leiden dat er meer criminaliteit is op andere plaatsen en dat allemaal omdat een paar vandalen even een relletje willen schoppen.

Even de cijfers op een rij:
- In Nederland gaat per jaar ruim 500 miljoen euro verloren aan schade door vandalisme, geweld en kleine criminaliteit. De laatste jaren zijn deze drie vormen nog sterk toegenomen. Het is niet bekend welk percentage hiervan door voetbalvandalisme wordt veroorzaakt, maar naar schatting ligt dat rond de vijf procent van de totale schade door vandalisme. Dus tientallen miljoenen! Dit staat dan nog los van al die andere miljoenen euro’s , die over de balk gesmeten worden voor het aanpassen van stadions, het loon van de clubstewards en de kosten van supportersbegeleiding naar het buitenland. Maar ook voor het herstellen van leeggehaalde winkels, omgebouwde bushaltes en ingeslagen autoruiten dienen miljoenen euro’s te worden betaald.

- In het seizoen 2002/2003 kregen 1221 supporters een toegangsverbod tot alle stadions in Nederland. Een jaar eerder waren dat er 917. Ter vergelijking: in beide seizoenen werden ongeveer 1550 daders aangehouden.
- Soms moeten alle bezoekers van een wedstrijd meer geld neerleggen voor hun kaartje, om eventuele extra kosten op te vangen. Ook op die manier betaalt iedereen ongevraagd mee.

Bij de problemen rondom het voetbalgeweld spelen veel instanties een rol om een wedstrijd zo goed mogelijk zonder ongeregeldheden te laten verlopen. We zullen ze even op een rijtje zetten :
- De gemeente: Zij zorgen bijvoorbeeld dat de weg naar het stadion goed aangeduid is zodat er minder kans ontstaat dat de hooligans van beide clubs met elkaar in contact komen. Ook zorgt de gemeente voor het begeleiden van spelers bussen.
- De Politie: De politie heeft natuurlijk het meest met de gevolgen van het voetbalvandalisme en geweld te maken. Zij bewaren de openbare orde op straat dus moet zij ervoor zorgen dat supporters elkaar en de stad niet afbreken. Er zijn wedstrijden waar de politie met duizenden mensen sterk de orde komt bewaren. Maar dit is geen oplossing voor het probleem. Het voorkomt enkel dat de boel echt uit de hand gaat lopen maar de echte oorzaak van het probleem ligt veel dieper. Voor de politie zitten er zowel positieve als negatieve effecten aan hun optreden tijdens voetbal wedstrijden. De negatieven effecten zijn het capaciteitsprobleem, frustratie, stress en hoge kosten. De positieve effecten voor de politie zijn dat het optreden bij wedstrijden weer eens wat anders is en dus motiverend werkt. Ook blijft de politie en Mobiele Eenheid door het optreden tijdens wedstrijden getraind in grootschalige politie optredens.
- De NMBS: Zij zorgen ervoor dat er altijd voldoende spoorweg politie bij de treinen is. Ze zorgen dat de supporters bij het uitstappen niet in contact kunnen komen met de supporters van de tegenstander. Ook zitten er altijd undercover agenten in de treinen. Zij geven via een microfoon door of en hoeveel potentiële hooligans zich op de trein bevinden zodat de politie in het stadion zich hierop kan voorbereiden.
- De voetbalclubs zelf: Zij moeten de orde binnen het stadion bewaken door bijvoorbeeld stewards in te zetten. Ook is de club verplicht voor camera bewaking binnen het stadion te zorgen zodat raddraaiers later opgespoord kunnen worden. De club zorgt ook dat het alcoholverbod binnen het stadion gehandhaafd wordt.

Bronnen:
http://www.civ-voetbal.com/Voetbalvandalisme.htm
http://www.offensief.demon.nl/krant/krant155.html
http://www.sovs.nl/nieuws/archief/06-05-02-4.html
http://comp.knvb.nl/news/fullstory.sps?LanguageID=19&id=10024093
http://www.ibsss.nl/columns/column27.html
http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Straatgeweld/voetbalgeweld.html
http://www.nrc.nl/W2/Lab/EK2000/veiligheid/voetbalgeweldnl.html
http://oreneta.com/baldie/blog/archives/000397.asp
http://www.civ-voetbal.com/jv-9900/supporters.htm

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.