Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Mahatma Ghandi

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 596 woorden
  • 14 maart 2005
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 41 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
MAHATMA GANDHI
Op 2 oktober 1869 werd Mohandas Karanchand Gandhi geboren in India. Zijn vader heette Karamchand Gandhi, hij was de adviseur het dorp. Zijn moeder heette Putlibai. Zij was heel gelovig, ging vaak naar de tempel en vereerde Krishna. Later kreeg hij de ere naam Mahatma, dat betekent “Grote Ziel”.
In 1876 ging hij voor het eerst naar school. Kinderhuwelijk kam in die tijd veel voor. Op zijn 13de moest Gandhi trouwen met Kasturbai. Op zijn 17de ging hij met haar samenwonen. Toen hij zijn diploma had wilde hij advocaat worden, dus ging hij naar Londen (1888). Drie jaar later studeerde hij af als advocaat.
Hij heeft verschillende talen geleerd zoals Sanskrit, Hindi, Gujarati, Tamil, Latijn, Engels en Frans. Ook heeft hij verscheidene godsdienstige boeken gelezen zoals de Bhagavad Gita, de Ramayana en de bijbel. Dat laat zien dat hij respect voor andere godsdiensten had en dat hij overal meer van wilde weten.

Godsdienst vond hij heel belangrijk, hij begon en eindigde dan ook elke dag met een gebed.
Toen waren in India de Engelsen de baas. Gandhi wilde zijn landvrij maken en vocht daar voor zonder geweld te gebruiken. Want zei hij; geweld daar mee los je niets op, daar komt alleen maar meer oorlog en ruzie van. Hij riep de Indiërs op om niet naar de Engelsen te luisteren, geen belasting te betalen en geen spullen uit Engeland te kopen. Zijn doel probeerde hij ook te behalen door uit protest niet te eten (hongerstaking of vasten) dat hielp vaak. In totaal heeft hij 18 keer gevast in zijn leven. In 1913 heeft hij 135 dagen lang maar één keer per dag een beetje gegeten (voor zijn gezondheid).
Hij was vegetariër, net zo als veel mensen uit zijn omgeving.
Één keer heeft een vriend van hem (die wel vlees at) Gandhi zo ver gekregen om ook vlees te eten. Die nacht droomde hij dat er een geit mekkerend in zijn buik rondliep. Hij was bedroefd en had er spijt van. Zijn vriend probeerde hem nogmaals over te halen maar bij het zien van vlees werd Gandhi misselijk. “Als mijn ouders er achter komen dat ik vlees gegeten heb, zullen zij van verdriet sterven”, dacht hij. Vanaf die dag heeft hij tot zijn dood geen vlees meer gegeten.
In 1947 werd India, na 2 eeuwen van Engeland geweest te zijn, onafhankelijk, Gandhi had er 28 jaar voor gestreden.
Gandhi kwam op voor de arme mensen, daarom droeg hij alleen een lendendoek. Zijn hongerstakingen waren ook voor de paria’s (mensen die er niet bij horen en buiten de kasten vallen) zodat ook zij de tempels binnen mochten gaan en de waterputten mochten gebruiken. Hij verhief zichzelf nooit boven een ander en liet zich ook nooit door anderen belangrijk maken. Wat hem niet gelukt is, was: Hindoes en Moslims in India vrienden te laten zijn. Hij was altijd vriendelijk, ook tegen zijn vijanden. Toch eindigde zijn leven door geweld. In 1948 werd hij tijdens een gebedsdienst neergeschoten. Gandhi, vechter voor vrijheid en recht werd 78.
In zijn leven heeft Gandhi heel veel moeten door staan. Hij is bekogeld met stenen, eieren en één keer zelfs met een bom maar hij bleef ongedeerd. Hij is geschopt en in elkaar geslagen. In totaal heeft hij 2258 dagen in de gevangenis gezeten.

Zo’n vrijheidsstrijder als Gandhi krijgt vaak pas als hij/zij vermoord is aandacht van het westen. Zo ging het ook bij Gandhi. We zijn Gandhi niet vergeten! Er zijn na zijn dood verschillende boeken over hem geschreven. Ook is er een film gemaakt over zijn leven. En op zijn verjaardag (2 oktober) is het groot feest in heel India.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.