ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

De Ilias
Inleiding:
De Ilias bestaat uit 24 boeken. Niet de boeken die wijd nu hebben, maar een soort van schriftrollen. Op deze schriftrollen passen ongeveer 800 regels tekst. De stof waarvan het gemaakt is, is;Papyrus.
De boeken:
*Wie schreef het?
**Wat stond er nou allemaal in de deze boeken?
*De Ilias is een zogenaamd Epos die geschreven is Homerus, een van de grootste dichters ooit (Over Homerus volgt op de volgende pagina meer). Een Epos is een lang gedicht/verhaal, dat gaat over belangrijke mythologische of belangrijke mensen in de geschiedenis.
** In de Ilias stonden dus gedichten over helden (heldendichten). Het boek vertelt over de wrok van Achilles en een klein stuk over het einde van de Troje. Er wordt in de Ilias niets verteld over het paard van Troje, dus je kan niet echt spreken dat de Ilias over de Trojaanse oorlog verteld. Een andere Epos verteld hier wel over. Deze Epos heet de Odyssee, die in het algemeen gaat over, zoals je er al uit kunt halen, Odysseus. Hij speelt in de Ilias ook een rol, maar niet zo lang.
De hoofdrolspelers van de Grieken in het verhaal zijn;
-Achilles, De belangrijkste Griekse held,voorvechter van het leger en Zoon van Peleus en Thetis was een sterke man die maar een plek om te sterven had; zijn Achillespees.
-Patroklos, Die de beste vriend van Achilles was vocht mee in de Trojaanse oorlog . Veel mensen denken dat hij ook de geliefde van Achilles was.
-Menelaos, Die koning van Sparta en broer van Agamemnon was, was de man van Helena (De dochter van Zeus en later met behulp van Aphrodite op Paris verliefd geworden. Paris koos haar tot mooiste vrouw en was daardoor de oorzaak van de trojaanse oorlog).
-Agamemnon, Die broer van Menelaos was, was legeraanvoerder. Verder was hij nog koning van Mykene en de man van Klytaimnestra
-Odysseus, De koning van Ithaka, was de bedenker van het Trojaanse paard. Hij kon ook heel goed mensen overtuigen en spreken voor een groep.
-Ajax, De koning van Salamis was een sterke man. Hij vocht ook mee in de Trojaanse oorlog en was een goed vriend van Achilles. Hij stond bekend om zijn grote moed.
-Nestor, De koning van Pylos was de oudste man van de Grieken die meevocht in de Trojaanse oorlog. Hij was ook een zeer wijs man en een goede raadsman.-Diomedes, De koning van Argos was een goed vriend van Odysseus. Hij deed dan ook veel dingen samen met Odysseus zoals spioneren in Troje,beeld stelen van Athene en ze zaten samen in het Trojaanse paard.
-Kalchas (helderziende of ziener), was de zoon van Thestor en werd
door Homeros de wijste vogelwichelaar (priester in oud Rome) genoemd.

Homerus en zijn Homerische helden
Inleiding:
Wie was nou Homerus? Wat deed hij allemaal? Wat zijn Homerische helden? Nou Homerus was een schrijver (en niet zomaar een)…….
Homerus:
Geschiedenis:
In de 9e eeuw voor Christus leefde ene zekere man (tenminste dat denken sommige mensen. Andere denken dat hij nooit bestaan heeft en Homerus een verzamelnaam is voor verschillende dichters). Homerus was zijn naam. Van hem vond men veel boeken (boeken van papyrus;zie vorige pagina), maar we zijn er niet zeker van waar zijn geboorteplaats is. Mensen denken of in Smyrna of op het eiland Chios. Hij is waarschijnlijk blind geboren door het feit dat hij altijd zijn ogen dichtdeed tijdens het lezen. Zo moest hij aan de bijnaam ‘’blinde bard’’ zijn gekomen.
Wat deed hij allemaal?
Homerus schreef verzen zoals de Odyssee en de Ilias. Ook Was hij zanger een las hij veel voor. Waarschijnlijk verdiende hij de kost door verhalen te schrijven die hij gehoord had (niet zelf natuurlijk maar door ander mensen, want hij was blind).
Homerische helden, wat zijn nou Homerische helden:
Homerische helden zijn simpelweg bijna perfecte mensen die andere helden proberen uit te schakelen. Ze waren de voorbeelden (idolen) voor het volk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Jammer dat de auteur zoveel taalfouten schrijft in het Nederlands. De dt-regel is hij blijkbaar nog steeds niet machtig.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast