Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cricis Duitsland 1929

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 425 woorden
  • 25 januari 2003
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
91 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Crisis in Duitsland

In 1929 was er een economische crisis in Duitsland. Hitler beloofde de crisis op te lossen en zou de laatste hoop zijn voor het volk. Ik wil graag te weten komen of hij die laatste hoop wel was. En of Hitler door de crisis de macht kon overnemen. Daarom wil ik het antwoord op deze vraag onderzoeken: “Was de economische crisis een belangrijke oorzaak voor Hitlers machtsovername en heeft Hitler de crisis werkelijk opgelost?”

Hoe was de crisis voordat Hitler aan de macht kwam?
Door de crisis konden banken het geld niet terugbetalen dat mensen op hun rekening hadden staan. Er was mede daardoor armoede en honger. De werkloosheid was drastisch gestegen. De vele werklozen voerden niets uit en de regering leek er niets aan te doen. Ze kregen alleen een kleine uitkering. Ook ging de productie achteruit.

Hoe kwam Hitler aan de macht?
De mensen voelden zich hopeloos en hadden geen vertrouwen meer in de regering. Ze hielden demonstraties. Want ook aan de kleine uitkering hadden ze niet genoeg. Het was een treurige tijd. Er leek nog één hoop te zijn: de partij van Hitler. Hitler beloofde ze betere tijden en de mensen kozen hem. Zo raakte Hitler aan de macht.

Wat deed Hitler aan de crisis?
Na de machtsovername in 1933 daalde de werkloosheid. Dat kwam doordat Hitler de mensen overal inzette waar hij ze maar kon gebruiken. Er werd na 1933 wel iets meer consumptiegoederen geproduceerd, maar niet genoeg. Wel werden er veel meer andere goederen geproduceerd, zoals bewapening. Hitler gaf dan ook ontzettend veel geld uit aan het leger. De mensen zouden nu hongerlijden, maar dat zou in het belang van de vrijheid van het volk zijn. Hitler verbeterde ook de infrastructuur. Dat was beter voor het leger, maar de crisis werd daardoor niet opgelost.

Hoe ging het met de crisis na 1933?
De mensen kregen het er niet veel beter op. Er was nog steeds honger en armoede. Wel werd de werkloosheid minder. Alles werd gedaan voor het leger, maar niet voor crisis.

De economische crisis was dus wel degelijk een oorzaak voor de machtsovername van Hitler. Door de crisis vertrouwden de mensen de regering niet meer en kozen Hitler. Hitler had hen beloofd de crisis op te lossen. Maar hij heeft zich niet aan die belofte gehouden. Hij zorgde alleen maar dat het beter ging met het leger. Hij vond dat het leger (en daarmee de vrijheid van het volk) een hogere prioriteit hadden dan het oplossen van de crisis. Dat zou later wel goed komen.

REACTIES

S.

S.

wat zijn je bronnen?
kun je die geven?
AUB

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.