Antisemitisme

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 391 woorden
  • 25 december 2003
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
51 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Antisemitisme

Iedereen weet dat Hitler een hekel had aan joden, maar waarom? En ook wist hij de bevolking goed te overtuigen dat hij gelijk had, maar hoe? Door welke maatregelen kon hij het zo ver laten komen?

Hitler groeide op in antisemitistisch Oostenrijk. Hij leefde in een omgeving waar veel joden woonden. Hij zag dat veel joden in Europa hard hadden gewerkt en dat ze succesvol waren in zaken, in tegenstelling tot de rest. Hitler beweerde dat het door hun succes kwam dat het met de anderen slecht ging. Hij noemde de joden de vijanden van de ondernemers. Als zij er waren zou er geen kans zijn voor de anderen om hogerop te komen. Hitler dacht dat de joden de uitvinders van het communisme (Hitler haat de communisten) waren en dat zij de schuldigen waren aan de nederlagen van de Duitsers. Hitler was ervan overtuigd dat de ideale ras de Arische ras was. Hij noemde deze ras de Ubermensch. Deze ras was superieur aan alle andere rassen. De mensen van deze ras hadden blauwe ogen, blond haar en waren groot van gestalte met een hoog voorhoofd. Er bestond ook de Untermensch, tot deze ras behoorden de homo’s, zigeuners, gehandicapten en ook de joden. De bevolking werd erg beïnvloed. Dat kwam door o.a. het onderwijs, massamedia, tijdschriften, propaganda en terreur. De leraren waren 100% voor Hitler. Hitler werd niet tegengesproken. Hitler bepaalde wat de bevolking wel mocht zien en wat niet. Zijn ideeën kon je gewoon lezen in diverse tijdschriften, die openlijk racistisch waren. Antisemitisme was een belangrijk onderdeel van propaganda. Dit alles ging vaak gepaard met terreur. In 1935 werden de de 'Neurenbergerwetten’ aangekondigd. Dit was een wet die voor bescherming van Duits bloed en Duits eer diende. Hitler zag deze wetten als een eerste stap om uiteindelijk de vernietiging van de joden helemaal compleet te maken. In de Neurenbergerwetten stond dat huwelijken met joden of tussen joden verboden waren en als ze al bestonden werden ze ontbonden. Ook mocht er geen vermenging van rassen zijn, want dat zou leiden tot verzwakking van het sterkste ras. Verder waren de joden ook geen staatsburgers meer. Joden in overheidsdienst verloren hun baan, joodse winkels werden geboycot, joodse kinderen werden van school gestuurd, etc.

Dus deze dictator maakte het leven van de joden tijdens WOII erg moeilijk. Er zijn ongeveer 6.000.000 joden vermoord.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.