De Eiffeltoren

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 664 woorden
  • 29 november 2001
  • 208 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
208 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

1. Over het gebouw:

Het gebouw staat op het Champs de Mars in de Franse hoofdstad Parijs. De Eiffeltoren was voor de wereldtentoonstelling van 1889 gemaakt dus ik denk dat het in 1889 gemaakt was. En ik heb dit gebouw gekozen, omdat ik dit gebouw mooi vind en ik heb er wel wat van gehoord maar ik wou er wel wat meer over weten. De Eiffeltoren is door de Franse ingenieur Alexandre Eiffel ontworpen en het is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889. De top van de toren heeft in de loop der jaren heel wat veranderingen ondergaan. Hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was om de toren na afloop van de tentoonstelling af te breken, staat de toren nog steeds op dezelfde plaats in het centrum van de stad. Tegenwoordig wordt de Eiffeltoren gebruikt als televisietoren en toeristische attractie. Trappen en liften stellen de duizenden bezoekers elke dag weer in staat om vanaf de toren een blik te werpen over het fraaie Parijs. Dankzij de feestverlichting levert de toren na zonsondergang ook vanaf de grond een fraai schouwspel op. Eerst werden er weerkundige instrumenten geplaatst. Wat later werd de top beheerst door radio- en televisieantennes, draaiende lichtbakens voor vliegtuigen en apparatuur voor het meten van de radioactiviteit in de lucht. Zo komt het dat de Eiffeltoren nu ongeveer 25 meter hoger is dan hij oorspronkelijk was. Er zijn 3 platforms: op 57, 115 en 276 meter van de begane grond. Vandaar hebben de bezoekers een prachtig uitzicht op Parijs en haar omgeving. Momenteel is de Eiffeltoren onder beheer van de Franse hoofdstad Parijs.

2. Het gebouw nader bekeken: De Eiffeltoren was oorspronkelijk 300 meter hoog en is lange tijd het hoogste bouwwerk van de wereld geweest. Voor de bouw van de toren was 7.500 ton ijzer nodig en men gebruikte 2,5 miljoen klinknagels en bouten
Zou je met de trap naar het bovenste platform willen, moet je opmaken voor een klim van maar liefst 1652 treden. Overigens kan dat tegenwoordig niet meer. Je kunt "slechts" tot het tweede platform (op 115 meter) klimmen met de trap. Toen de toren er net stond kwam er -voornamelijk van de artistieke zijde- veel kritiek. Een gangbare opmerking destijds was dan ook dat de beste plaats om in Parijs te zijn op de Eiffeltoren was, omdat dat de enige plek wat waar je het gedrocht niet zag. Bij zeer warm weer zet hij ongeveer 18 cm uit. De structuur bestaat uit 18038 gekruiste aan elkaar geklonken, metalen stukken. Hiervoor zijn 2.500.000 klinknagels gebruikt. Alle metalen stukken die tot op 1/10 millimeter nauwkeurig berekend en ontworpen waren, werden in stukken van vijf meter in elkaar gezet.

3. Bouwstijl/ stroming: De toren zelf was in vijf delen verdeeld, bestaande uit een stalen kern met hieromheen enkele zuilen ter versiering. De diameter van de toren was 28 meter breed. Er waren veel tegenargumenten voor de toren. Onder andere de stabiliteit, de draagkracht van de grond en de offerte die Eiffel voorstelde waren onderhevig aan zware kritiek. Ze waren niet goed genoeg bekeken en berekend volgens de deskundigen. Eiffel verwierp alle tegenargumenten zonder pardon, met argumenten als dat zijn gebouw ruim voldeed aan de eisen volgens standaardberekeningen, aan de hand van hoge gebouwen uit die tijd.

4. Mening: Ik vind het hele gebouw mooi, maar het is ook mooi doordat er alleen maar ijzer is gebruikt, maar ik vind het wel verspilling van al het materiaal, maar de Eiffeltoren krijgt veel toeristen en daardoor krijgt Frankrijk veel geld binnen en dat is wel slim vind ik. En ik weet nu dat het voor de wereldtentoonstelling van 1889 gemaakt is en dat het ontworpen is door een Franse ingenieur genaamd Alexandre Eiffel. Ik weet nu bijv. dat de Eiffeltoren uit 2.500.000 klinknagels gemaakt is en dat je 50 ton verf nodig hebt om de Eiffeltoren te verven. 5. Bronnen: Ik heb allen maar op het internet gesurft en dit waren de volgende sites waar ik informatie heb gevonden: http://www.eiffeltoren.com en http://www.gebouwen.pagina.nl en http://members.brabant.chello.nl/~f.kool/de_eiffeltoren.htm en http://home.iae.nl/users/geert/paris/eiffel.html

REACTIES

C.

C.

thanks voor het werkstuk ;D ! ik heb er heel veel aangehad!!

14 jaar geleden

Y.

Y.

m2

9 jaar geleden

B.

B.

kanker gare werkstuk ik hheb een 3!!!!!!!!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.