Voedingsmiddelen

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 456 woorden
  • 8 juni 2003
  • 121 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
121 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Aantonen van zetmeel en Glucose 1. Onderzoeksvraag In welke voedingsmiddelen zit zetmeel en in welke voedingsmiddelen zit glucose? 2. Veronderstelling In sommige voedingsmiddelen zit wel zetmeel in andere niet. In sommige voedingsmiddelen zit wel glucose in andere niet. 3. Materialen Zetmeel: • Druppelflesje met jodium. (Dit is de indicator voor zetmeel.) • Petri-schaaltje. • Vaste voedingsmiddelen. • Vloeibare voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld: 7-up, 7-up light, melk. • Reageerbuisjes.

Glucose: • Vloeibare voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld: 7-up, 7-up light, melk. • Fehlings- reagens. (Dit is de indicator voor glucose.) • Warmhoudplaatje. Reageerbuisjes. 4. Werkwijze Zetmeel: Ik was begonnen met het onderzoek van zetmeel. Ik pakte eerst een petri-schaaltje en daar deed ik alle vaste voedingsmiddelen op. Toen deed ik op ieder voedingsmiddel apart een paar druppeltjes jodium uit het druppelflesje. Toen keek ik bij welke de kleur was verandert. En dat vulde ik in op de tabel onder de kolom zetmeel. Waar de kleur duidelijk veranderde vulde ik een + in op het schema. Waar het een beetje veranderde vulde ik een +/- in. En waar het niets veranderde zette ik een – neer. Even later heb ik 3 reageerbuisjes gepakt met vloeibare voedingsmiddelen erin. Daar deed ik ook een paar druppels jodium bij. En het resultaat had ik ook weer ingevuld. Toen de resultaten genoteerd waren heb ik de petri-schaaltjes en de reageerbuisjes goed schoongemaakt.

Glucose: Ik had 3 reageerbuisjes met vloeibare voedinsmiddelen. In ieder reageerbuisje deed ik er wat Fehlings-reagens bij. Er was ook een warmhoudplaatje daar zette ik ze alle drie anderhalve minuut in en toen kon ik het resultaat zien. Het resultaat is op dezelfde manier ingevuld als bij het zetmeel alleen onder de kolom glucose. Toen de resultaten genoteerd waren heb ik de buisjes weer goed schoongemaakt. 5. Resultaten Voedingsmiddel Zetmeel (ind.Joodoplossing) Glucose(ind.Fehlings) Melk - +/- 7-up - + 7-up light - - Suiker - Paneermeel + Brinta + Rietsuiker - Witbrood + Aardappel + Appel +/- Als de voedingsmiddelen op het petri-schaaltje/reageerbuisje liggen en er is al jodium/Fehlings-reagens over heen gedruppeld dan kon je aan de kleur zien of er zetmeel of glucose in zat. Als er zetmeel in zat werd het blauw/zwart. Als er een beetje zetmeel in zat was het heel licht zwart of heel donkerbruin. Als er geen zetmeel in zat dan bleef het die bruin/oranje kleur. Als er glucose in de voedingsmiddelen zat dan werd het paarsachtig. Als er een beetje glucose in zat werd het oranje. Zat er geen glucose in dan dan bleef het donkerblauw. 6. Conclusie De conclusie die ik kan trekken is dus dat er in 7up veel glucose zit, in 7-up light geen glucose zit en in melk een beetje glucose zit. In de voedingsmiddelen paneermeel, brinta, witbrood en aardappel zit veel zetmeel. In de voedingsmiddelen melk, 7-up, 7-up light, suiker en rietsuiker zit geen zetmeel. In appel zit een beetje zetmeel.

REACTIES

H.

H.

slecht

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.