Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Maanvis

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 254 woorden
  • 18 maart 2004
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Afdeling: Gewervelden

Klasse: Pisces (vissen)

Orde: Perciformes (baarzen)

Familie: Cichlidae (cichliden)

Geslacht: Pterophyllum

Soort: Pterophyllum scalare (Maanvis)De Maanvis zijn afdeling is de gewervelden omdat hij tweezijdig symmetrisch is en een inwendig skelet heeft. Hij zit niet bij de geleedpotigen omdat hij geen pantser heeft.Zijn klasse is de vissen omdat:

De huid met schubben en slijm bedekt zijn.

Hij koudbloedig is.


Hij ademhaalt met kieuwen.

Bij de voortplanting legt de Maanvis eieren zonder schaal.

Hij leeft in het water.

Hij is geen amfibie omdat hij alleen met zijn kieuwen ademt.Zijn orde is de baarzen omdat de baarsachtigen o.a. herkenbaar zijn aan verticale strepen en de stekels aan de rugvin.De Maanvis heeft als familie de Cichliden omdat ze allebei zijdelings afgedrukt zijn, slechts één paar neusgaten, één rugvin met een hard en zachtstralig gedeelte heeft. En ook omdat Cichliden de onderorde van de baarsvissen zijn.Hij hoort bij het geslacht Pterophyllum omdat het een Zuid-Amerikaans geslacht is uit de Cichlidae. Pterophyllum zijn te herkennen aan een bijna cirkelrond lichaam, wat door de grote aan de basis geschubte rug en aarsvinnen meer hoog dan lang lijkt. Zijdelings sterk afgeplat. De verlengde stralen van de buikvinnen vormen draadvormige maar vrij stevige en vaak gespleten aanhangsels.Pterophyllum scalare is echt een soort omdat het zich niet meer oneindig kan voortplanten met een ander dier.
Bronnen:

Biologieboek deel 4 blz. 1276

http://www.diveteam-scubasports.nl/De_Baars.htm

http://home.planet.nl/~xs2wil/Aquarium/Vissen/fam/fam_cichliden.htm

http://users.skynet.be/bk231573/inleiding-percoidea.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

heeel leerzaam

10 jaar geleden

N.

N.

ik vind het echt heel leerzaaam kort maar krachtig hihihihiih echt heel goed gemaaakt

10 jaar geleden