Galileo Galilei

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 610 woorden
  • 10 januari 2002
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
20 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Galileo Galilei

De kerk is getergd omdat de vermetele Galilei durft te beweren dat zijn voorganger Copernicus (1473-1543) het bij het rechte eind had toen die stelde dat niet de aarde maar de zon het middelpunt van het heelal is. Dat is zelfs na de Middeleeuwen voor de Rooms-Katholieke Kerk nog een onverteerbare gedachte. Hoe durft iemand te denken dat niet alles in het heelal om de aarde draait? Galileo Gallilei heeft er niet zo veel moeite mee om een afwijkend standpunt in te nemen. Hij doet waarnemingen en daarop baseert hij zijn theorieën. Voor de sterrenkunde is van veel groter belang dat de Venetiaanse astronoom tot de revolutionaire ontdekking komt dat de planeet Jupiter vier manen heeft, die netjes om die planeet draaien, in keurige cirkelbanen zelfs. Dat is een enorme ruggensteun voor het Copernicaanse wereldbeeld. Het feit dat er manen om Jupiter bewegen, geeft immers aan dat niet alles in het heelal om de aarde draait.

Verboden De Rooms-Katholieke Kerk kan dit niet aanzien. Het lezen, bezitten, drukken of doen drukken van de gevaarlijke boeken van Galilei is ten strengste verboden. Iedereen die zo'n publicatie toch in bezit heeft, moet die bij de Inquisitie inleveren. Ook Luther en Calvijn reageren niet vriendelijk op het copernicaanse wereldbeeld. Luther zegt: „De dwaas wil de gehele kunst van de astronomie omkeren.” Calvijn schrijft in een preek: „Wij zullen er sommigen zo dol ontmoeten, niet alleen in de godsdienst, maar om overal te tonen, dat zij een gedrochtelijke natuur hebben, dat zij zeggen dat de zon niet beweegt en dat juist de aarde beweegt en een omloop volbrengt. Wanneer we dergelijke geesten zien, moet zeker gezegd worden dat de duivel van hen bezit genomen heeft, en dat God hen aan ons als spiegels voorhoudt, om ons in Zijn vreze te doen blijven.” Galileo schreef een brief aan Christina van Zweden om een beschuldiging van ketterij weg te werken. Hij hoopte dat de brief tot een wijze uitspraak over het Copernicussysteem zou leiden. De bronnen van Galileo zijn: het boek van de natuur en het boek van de bijbel, beiden geschreven door God en volgens Augustinus kunnen deze elkaar niet tegenspreken. Bij verschil tussen de bijbel en natuur moet de bijbel opnieuw geïnterpreteerd worden zodat de ware betekenis naar voren komt. Daarbij komt dat de bijbel voor simpele mensen is geschreven en vooral over het geloof gaat, en niet over wetenschappelijke zaken. De ongeloofwaardige afzwering, waartoe Galileo zich in 1632 gedwongen zag, zullen de aanwezige kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders weinig overtuigend hebben gevonden, maar de zwaarste straf durfden ze toch niet over hem uit te spreken. Ze volstonden er uiteindelijk mee hem voor de rest van zijn leven streng huisarrest op te leggen. Hoezeer Galilei ook in de gaten werd gehouden door zijn tegenstanders, zij konden toch niet verhinderen dat hij tijdens de acht resterende jaren van zijn leven met zijn onderzoekingen doorging. Hij had toestemming gekregen zich op zijn niet ver van Florence gelegen landgoed in Arcetri te vestigen, waar hij, ondanks de verslechtering van zijn gezichtsvermogen, de Discursi e demonstrazioni matematiche intorno a due nuove scienzi, 'Bespreking en wiskundige demonstratie van twee nieuwe wetenschappen', schreef. In dit laatste wetenschappelijke werk maakte hij de som op van zijn levenslange onderzoeken over de mechanica en de wetten van de bewegingen van lichamen. Hiermee richtte hij niet alleen een monument voor zichzelf op als stichter van de nieuwe fysica, maar ook als pionier in de empirische wetenschappen. Op 8 januari 1642 stierf Galileo in Florence waar hij na zijn geboorte in Pisa sinds zijn jeugd al vele jaren had gewoond en waarnaar hij in 1610 weer was teruggekeerd, na jarenlang in Venetië, Pisa en Padua verbleven te hebben.

REACTIES

E.

E.

Heel slecht bruikbaar. Je moet maar oppassen dat je zometeen niet op de MAVO beland....
Vriendelijke groet,
Emelie

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.