Batikken

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 222 woorden
  • 16 juni 2001
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 23 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
K 4.3 c

BATIKKEN

Batikken is in feite het verven van katoenen doek, maar met een speciale techniek.Het gedeelte dat men ongekleurd wil laten word bedekt met was VOOR dat het in een bad met inkt ondergedompeld word.

Maar zelfs voor het verven ondergaat het doek een intensive voorbehandeling.Het doek dient namelijk volledig gezuiverd te worden, en doordrenkt te worden met plataardige oliën zodat de kleur beter aan het doek zal hechten.

Daarna begint het bedekken van de delen die je ongekleurd wil laten (of later anders wil kleuren) met was .Dat gebeurt doormiddel van verfbaden.


Eerst word er een tekening gemaakt doormiddel van een ‘canting’ dat is een klein koperen reservoir met een lange toe lopende snuit, hier door loop verwarmde was.Door de was op het doek aan te brengen blijven ook deze plaatsen vrij van was. Dan begint het uiteindelijke verven. Dit proces is erg tijd rovend, en kan soms enkele weken duren

Naast deze uiterst tijd rovende ‘batik tulis’ werd halverwege de 19de eeuw ook de zogenaamde ‘cap’ uitgevonden. Dit model bestaat uit koperen strips in de vorm van het gewenste design, waar de was mee op het doek word aangebracht. Deze techniek word veel toegepast voor het industrieel batikken. Het maken van batik doeken is traditioneel werk voor vrouwen.


200 woorden

Bron: http://www.batikkunstjavayogya.nl/

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.