Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Batikken

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 222 woorden
  • 16 juni 2001
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
23 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

K 4.3 c

BATIKKEN

Batikken is in feite het verven van katoenen doek, maar met een speciale techniek.Het gedeelte dat men ongekleurd wil laten word bedekt met was VOOR dat het in een bad met inkt ondergedompeld word.

Maar zelfs voor het verven ondergaat het doek een intensive voorbehandeling.Het doek dient namelijk volledig gezuiverd te worden, en doordrenkt te worden met plataardige oliën zodat de kleur beter aan het doek zal hechten.

Daarna begint het bedekken van de delen die je ongekleurd wil laten (of later anders wil kleuren) met was .Dat gebeurt doormiddel van verfbaden.

Eerst word er een tekening gemaakt doormiddel van een ‘canting’ dat is een klein koperen reservoir met een lange toe lopende snuit, hier door loop verwarmde was.Door de was op het doek aan te brengen blijven ook deze plaatsen vrij van was. Dan begint het uiteindelijke verven. Dit proces is erg tijd rovend, en kan soms enkele weken duren

Naast deze uiterst tijd rovende ‘batik tulis’ werd halverwege de 19de eeuw ook de zogenaamde ‘cap’ uitgevonden. Dit model bestaat uit koperen strips in de vorm van het gewenste design, waar de was mee op het doek word aangebracht. Deze techniek word veel toegepast voor het industrieel batikken. Het maken van batik doeken is traditioneel werk voor vrouwen.

200 woorden

Bron: http://www.batikkunstjavayogya.nl/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.