Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Parasieten

Beoordeling 10
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas mbo | 1855 woorden
  • 26 november 2014
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 10
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De teek:

1.Wat is het voor een parasiet?

De teek is een ectoparasiet, hij laat zich vallen op de voorbijkomende gastheer vanaf bomen of struiken, en graaft zijn kop in de huid en zuigt zich vol bloed.

2.Wat is de levenscyclus van deze parasiet?

 

zetten hun levenscyclus voort op planten.

Als de jonge teek uit het ei kruipt wordt deze larve genoemd, de teek heeft nog 6 poten in plaats van acht. Het extra potenpaar verschijnt na de eerste vervelling, dit stadium wordt de nimf genoemd. Na een volgende vervelling is de teek meestal volwassen en kan zich voortplanten, het kan jaren duren voor de teek volledig is ontwikkeld. Ieder stadium van de teek heeft bloed nodig, sommige teken blijven hun hele leven op dezelfde gastheer parasiteren zonder deze te verlaten of blijven in het nest van de gastheer

3.Bij welke dieren komt deze parasiet voor?

Alle teken leven van bloed en lichaamsvloeistoffen van verschillende gewervelde dieren: zowel reptielen, vogels en zoogdieren als knaagdieren, hoefdieren, katachtigen, hondachtigen, vleermuizen en primaten, waaronder de mens. Voor hun ontwikkeling hebben teken drie bloedmaaltijden nodig van een of meer gastheren. Sommige teken kunnen op verschillende gastheren leven, andere hebben een voorkeur voor een bepaald dier. Soorten uit het geslacht Amblyomma bijvoorbeeld leven op schildpadden.

4.In welke landen komt deze parasiet voor?

ze komen wereldwijd voor. In Nederland en België kent men een tiental soorten teken, die deels zeer gespecialiseerd zijn in het bloed van bepaalde diersoorten, bijvoorbeeld vleermuizen, woelratten en oeverzwaluwen. In Nederland en België komen teken vooral voor in landelijke gebieden met bossen en struikgewas, o.a. in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Drenthe, Overijssel, Noordoost-Groningen, de Kempen en de Ardennen.
Wat gebeurt er als het dier in aanraking komt met de parasiet?

Sommige teken dragen ernstige ziekten over zoals de lymeziekte die tot verlammingsverschijnselen kan leiden. Verschillende soorten teken kunnen ziekten overbrengen, waarvan de vier voor mensen belangrijkste zijn:

  • De lymeziekte
  • Een vorm van encefalitis, Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) en Russian spring-summer encephalitis (RSSE). Deze ziekten zijn zeldzaam in Nederland en België en worden veroorzaakt door twee virussen
  • Ehrlichiosis
  • Fièvre boutonneuse (tekenbeetkoorts).

 

 

5.Hoe kan je het behandelen nadat hij in aanraking is gekomen met deze parasiet?

Als je er binnen 24 uur bij bent kan je de teek verwijderen met een speciale tekenklem. Je pakt de teek vast en haalt hem al draaiend en trekkend weg. Als je het goed doet blijft het kopje niet zitten en heb je bijna tot geen kans dat je huisdier ziek word. Als je er later bij bent of je huisdier een wondje heeft is het verstandig naar de dierenarts te gaan die kan het verdere herstelproces bepalen.

6.Wat is er van de tevoren als preventie mogelijk?

Bij buitenkatten is de preventie van teken moeilijk. Pipetjes die in de nek gedruppeld kunnen worden geven geen 100% bescherming en zijn hoogstens 2 weken effectief tegen teken. Katten lijken gelukkig minder door teken overgedragen aandoeningen getroffen te worden dan honden. Maar om het zekere voor het onzeker te nemen kunt u het beste in de tekenperiode de vacht van uw buitenkat geregeld op teken controleren en bij infectie behandelen. Sinds kort is er overigens een tekenband voor katten op de markt gekomen die zowel tegen teken- als vlooieninfecties 7 tot 8 maanden bescherming biedt. Dit maakt een langdurige tekenpreventie sinds kort bij de kat wel mogelijk. Het is erg belangrijk dat u uw hond en kat regelmatig controleert op teken om ziektes te voorkomen de meest voorkomende plaatsten waar teken zitten zijn:

De vlo

1.Wat is het voor parasiet?

De vlo is een ectoparasiet vlooien veroorzaken niet alleen jeuk, doch kunnen ook diverse ziekten en andere parasieten (bvb. lintworm) overbrengen. In grote getallen kunnen zij, zeker bij een kleine gastheer, bloedarmoede veroorzaken. Tevens kan het gebeuren dat uw dier allergisch wordt aan het speeksel van de vlo. Dit wordt namelijk ingespoten door de vlo om bloedstolling te verhinderen bij een bloedmaaltijd. Als het eenmaal zo ver is, dan kan de aanwezigheid van één vlo overal op het lichaam ondraaglijke jeuk veroorzaken en dit voor lange tijd.

2.Wat is de levenscyclus van deze parasiet?

Ze beginnen hun leven in een ei en het juveniel dat uit het ei kruipt lijkt totaal niet op het ouderdier. De larven zijn wormachtig en worden door middel van vervelling steeds groter. De larven vervellen twee maal en kennen dus drie stadia. Aan het eind van het derde stadium vindt de verpopping plaats. Na de verpopping komt de volwassen vlo tevoorschijn die zich voortplant, waarna de cyclus opnieuw begint

3.Bij welke dieren komt deze parasiet voor?

Alle vlooien leven als tijdelijke ectoparasiet van gewervelde dieren. Ongeveer 95 procent, leeft als bloedparasiet op zoogdieren. De overige 5 procent wordt aangetroffen bij verschillende vogels.
Iedere vlo heeft een favoriete gastheer, de gastheren kunnen zelfs verschillen bij verwante soorten vlooien. Vlooien uit het geslacht Ischnopsylus leven van het bloed van vleermuizen, er is echter een voorkeur voor bepaalde soorten vleermuizen. De soort Ischnopsylus elongatus bijvoorbeeld wordt gevonden bij de vroegvlieger en de laatvlieger, terwijl de soort Ischnopsylus intermedius alleen op de laatvlieger kan worden aangetroffen. Vlooien zijn sterk aangepast op hun gastheer, zo leeft de mollenvlo gezien de levenswijze van zijn gastheer ondergronds en deze soort heeft dan ook gedegenereerde ogen en is blind.

4.In welke landen komt deze parasiet voor?

Vlooien komen wereldwijd voor en ontbreken alleen in gebieden waar geen nestbouwende zoogdieren en vogels leven. Aangezien dergelijke gebieden erg zeldzaam zijn, komen vlooien in de praktijk overal ter wereld voor.
Wat betreft de verspreiding zijn er twee groepen van vlooien, er zijn soorten die in een klein deel van de wereld leven en er zijn soorten die wereldwijd voorkomen. De meeste soorten behoren tot de eerste groep; ze leven bij dieren die relatief zeldzaam zijn zoals vleermuizen en tropische soorten egels. Een handvol vlooien heeft echter een wereldwijde verspreiding omdat ze leven bij dieren die door toedoen van de mens wereldwijd zijn geïntroduceerd.

De opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Vlooien komen wereldwijd voor en ontbreken alleen in gebieden waar geen nestbouwende zoogdieren en vogels leven. Aangezien dergelijke gebieden erg zeldzaam zijn, komen vlooien in de praktijk overal ter wereld voor.
Wat betreft de verspreiding zijn er twee groepen van vlooien, er zijn soorten die in een klein deel van de wereld leven en er zijn soorten die wereldwijd voorkomen. De meeste soorten behoren tot de eerste groep; ze leven bij dieren die relatief zeldzaam zijn zoals vleermuizen en tropische soorten egels. Een handvol vlooien heeft echter een wereldwijde verspreiding omdat ze leven bij dieren die door toedoen van de mens wereldwijd zijn geïntroduceerd.

5.Wat gebeurt er als het dier in aanraking komt met de parasiet?

Het dier krijgt erg veel jeuk en kan een allergische reactie krijgen voor de parasiet. Het dier krabt zichzelf omdat hij erg veel jeuk krijgt en kan zo zijn huid kapot krabben en krijgt zo uiteindelijk wondjes.

 

6.Hoe kun je het dier behandelen nadat hij in aanraking is gekomen met deze parasiet?

De recentere vlo-bestrijdingsmiddelen voor huisdieren hebben vrijwel geen bijwerkingen en doden de vlo soms al binnen enkele uren. Sommige middelen kunnen al aan kittens en puppy's van enkele dagen oud gegeven worden. De middelen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Oudere bestrijdingsmiddelen kunnen bijwerkingen hebben en bleken vaak niet afdoende.
Honden en katten kunnen zonder gebruik van insecticiden worden ontvlooid door de vlooien simpelweg op te sporen en uit de huid te 'plukken'. De vlooien kunnen mechanisch worden gedood door ze met de nagels te verpletteren. Een hygiënischer methode is het oppakken van de vlo met een pincet en deze vervolgens te verdrinken in een vloeistof. Hiervoor worden vaak giftige vloeistoffen gebruikt zoals spiritus of een oplossing van dichloor maar vlooien verdrinken ook ogenblikkelijk in kraanwater.

7.Is er van te voren preventie mogelijk?

Er zijn 3 categorieën waar je in kunt preventeren,  Minimaal infectierisico, gemiddeld infectierisico en hoog en continu infectierisico. Als u kat niet vaak buiten komt hoeft u namelijk minder vaak te controleren op vlooien als dat u kat iedere dag buiten is. Bij de dierenarts kan je advies vragen wat bij je eigen dier van toepassing is. Is je dier allergisch? Bij deze dieren is het belangrijk om blootstelling aan vlooienspeekselantigenen ter preventie van klinische symptomen te minimaliseren of te voorkomen. Daarom moet er langdurig behandeld worden tegen vlooien om er zeker van te zijn dat de vlooienpopulatie op een zo laag mogelijk niveau blijft. Deze aanpak kan bestaan uit het vaak en regelmatig toedienen van ecto-parasitica aan de dieren in combinatie met geschikt bestrijdingsmaatregelen voor de omgeving, bij voorkeur met IGR's. Als het dier met een vlooienallergie in een huis met meerdere honden, katten of andere huisdieren leeft, dan moeten deze ook meegenomen worden in de bestrijdingsstrategie.

Lintworm:

1.Wat is de lintworm voor een parasiet?

Lintwormen (Cestoda) behoren tot de platwormen (Platyhelminthes) en vormen een zeer gevarieerde groep van parasieten die bij dieren en mensen kunnen voorkomen. Lintwormen behoren tot de groep endoparasieten.

2.Wat is de levenscyclus van deze parasiet?

Lintwormen hebben meestal een ingewikkelde levensloop waarbij 2 of soms nog meer gastheren betrokken zijn: de lintworm moet voor zijn ontwikkeling in verschillende dieren verblijven. De lintworm in de darm legt eitjes in enorme aantallen, die in de ontlasting naar buiten komen en door andere dieren (b.v. vee) worden opgegeten als de mest op planten terechtkomt. In deze tweede gastheer ontwikkelt zich dan geen lintworm maar een lintwormcyste: een holte in een orgaan, van binnen besmet met lintwormkoppen. Wordt de koe nu opgegeten zonder het vlees eerst goed te koken dan ontstaat in de darm van de eter weer de lange platte gelede vorm van de lintworm.

3.Bij welke dieren komt deze parasiet voor?

Deze parasiet komt vooral voor bij katten honden vossen varkens runderen zelfs bij vissen er zijn ook speciale soorten voor deze dieren namelijk de:

  • kattenlintworm (Taenia taeniaeformis)
  • hondenlintworm (Dipylidium caninum)
  • vislintworm (Diphyllobothrium latum)
  • vossenlintworm (Echinococcus multilocularis)
  • varkenslintworm (Taenia solium)
  • runderlintworm (Taenia saginata

 

4.In welke landen komt deze parasiet voor?

De lintworm komt vooral voor in warme landen zoals :
Frankrijk Italië Mexico en Australië maar komt ook voor in de wat koudere landen en in de Benelux.

5.Wat gebeurt er als het dier in aanraking komt met deze parasiet?

atten en honden worden vrijwel nooit ernstig ziek. De lintworm kan wel diarree veroorzaken. Soms wordt braken waargenomen. Huisdieren kunnen wel vermageren en op de langere termijn kan de vacht wat dof worden. Signalen dat uw huisdier lintwormen heeft, kunt U waarnemen doordat uw dier sleetje gaat rijden (met de achterste over de grond gaan schuren) en stukjes lintworm die met de ontlasting mee naar buiten komt.
Knaagdieren gaan vaak dood als geen behandeling wordt ingezet. Dit komt door de grote hoeveel lintwormen die in het lichaam gaan ontstaan.

6.Hoe kan je het dier behandelen nadat het in aanraking is gekomen met deze parasiet?

Indien uw huisdier besmet is met de lintworm, is het ook aan te raden deze extra op vlooien te onderzoeken. Indien vlooien aanwezig zijn, dienen deze bestreden te worden. Ook de omgeving van uw huisdier moet vlo vrij gemaakt worden.
De vossenlintworm is niet te bestrijden, wel kunnen mensen het risico om eitjes binnen te krijgen beperken. Daarom wordt het afgeraden om rauwe bessen (bijvoorbeeld bramen) of paddestoelen te eten die groeien op de plaatsen waar vossen leven in díe gebieden in Nederland waar lintworm bij de vos is aangetoond. Ook wordt het afgeraden om dode vossen aan te raken wanneer men die vindt.

7.Is er van te voren preventie mogelijk?

Het is raadzaam volwassen dieren viermaal per jaar te ontwormen met een ontwormingsformule die eitjes, larven en lintwormen in alle ontwikkelstadia doodt. Dit zijn zogenaamde breed spectrum ontwormingsmiddelen.
Jonge dieren moeten veel vaker ontwormd worden.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.