Noord-Europa

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 488 woorden
  • 22 april 2003
  • 155 keer beoordeeld
Cijfer 6
155 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.) Wat is de topografie van het onderzoeksgebied? Bij de topografie van Noord- Europa behoren de landen Noorwegen, Zweden Finland en Denemarken. Die landen worden ook wel Scandinavië genoemd. Met Noord- Europa bedoelen we eigenlijk een beetje meer Noordwest-Europa, want Rusland hoort er niet bij. Dat valt weer onder het oosten van Europa. 2.) Wat zijn de opvallendste landschappen in Noord- Europa? Noord- Europa heeft veel boslandschap en meren. In Finland is 70 procent van het land bedekt met bossen. Daardoor bestaat ruim een derde deel van de Finse export uit hout en houtproducten. Een belangrijk houtproduct is papier. Ook vind je in Noord- Europa veel fjorden en fielden. Fjorden zijn steile kusten met diepe inhammen, deze zijn tijdens de ijstijd door het landijs uitgeschuurd. Tussen de fjorden in liggen vlaktes, de fielden. Fielden hebben een bodem waar nauwelijks iets op wil groeien. De langste fjord is de ruim 200 km lange Sognefjord. Er stromen veel watervallen langs de wanden naar beneden, waarvan de steilste gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. In het zuiden van Noorwegen en Zweden vind je veel loofwoud.
3.) Waarom zijn er grote klimaatverschillen tussen de west- en de oostkust van Scandinavië? Er zijn grote klimaatsverschillen tussen de west- en oostkust van Scandinavië omdat de westkust vooral uit bergen bestaat en de oostkust meer platteland is. Als je in de bergen bent, is er minder lucht aanwezig dan op zeeniveau. Daardoor wordt een oppervlak waarop het zonlicht valt meer verwarmd dan de lucht waardoor de stralen gaan. Het oppervlak is dan ook aanzienlijk warmer dan de omringende lucht. Ook bij de neerslag speelt het reliëf een rol; Tussen Noorwegen en Zweden strekt zich een gebergte uit van noord naar zuid. In het oosten, waar Zweden ligt, helt het langzaam af naar de kust. Dat gebergte speelt een belangrijke rol in de verdeling van de neerslag. Het klimaat in Noorwegen kan in verschillende gebieden verschillen. Want langs de kust stroomt de warme golfstroom. In Noorwegen is het gemiddeld warmer dan in Zweden. Hier heerst het toendraklimaat. Doordat er weinig wind staat en het klimaat vrij droog is, kan je het in de winter makkelijk uithouden. Opvallend aan Zweden en Noorwegen is dat je de Middernachtzon en het noorderlicht hebt. De middernachtzon vinden veel mensen heel mooi en dat valt vooral ook op. Zweden heeft ook een warme golfstroom net als Noorwegen. Midden Zweden heeft een landklimaat met warme droge zomers en koude winters. In het noorden van Zweden ligt altijd gemiddeld zo’n 2 meter sneeuw die dan altijd ongeveer zeven maanden blijft liggen. Als de sneeuw bij de warme golfstroom ligt blijft het niet lang liggen. In de zomer is het in Zweden zo rond de 18 graden. Maar er blijft wel veel neerslag vallen. De verschillen in het klimaat hebben te maken met de warme golfstroom. In het noorden van het land is het meestal kouder en in het midden en zuiden is de temperatuur al wat warmer.

REACTIES

A.

A.

hey,Morganini...Ik ben een van jou fans!Grapje!je verslag was erg bruikbaar alleen vraag ik me af waarom je niet meteen de 4e deelvraag ook meteen gemaakt had,dan was ik helemaal tevreden geweest! groetjes anna

19 jaar geleden

S.

S.

heey ..
thnx voor het verslag het waren dan wel de eerste 3 vragen maar heb er tog wel veel aan gehad .....
mja moet nu ff de ander vragen van dat hoofdstuk makuh ...heb er egt veel aan gehad (K) thnx

sagal

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.