ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Mijn leesautobiografie

Welke boeken vond je prachtig toen je nog op de basisschool zat? Waar gingen ze over en waarom spraken ze je aan?
Ik heb op de basisschool best wel veel boeken gelezen, het was dan ook best wel moeilijk om op te schrijven welke ik mooi vond. Het zijn er namelijk best wel veel. Daarom heb ik een top 10 gemaakt van de boeken die ik het leukst vond om te lezen. Het zijn voornamelijk boeken die ik in groep 7 en 8 heb gelezen:

1.Blauwe plekken, Anke de Vries: Het verhaal gaat over een meisje dat door
haar moeder wordt mishandeld. Het is een zielig boek met een open eind.
2.Spijt, Carry Slee: Jochem wordt heel erg gepest door een groep kinderen uit zijn klas. De hele klas durft er niks van te zeggen, omdat ze bang zijn dat ze dan zelf worden gepest. Als David realiseert dat het zo niet langer door kan gaan, is het al te laat. Droevig verhaal, ik moest hier echt huilen.
3. Pijnstillers, Carry Slee: De moeder van Casper heeft kanker. Casper en zijn vriendin Anouk proberen haar zo veel mogelijk te helpen (alternatieve geneeswijzen) en het lijkt effect te hebben. Maar uiteindelijk sterft ze.
4.Briefgeheim, Jan Terlouw: Een meisje vindt bij haar buren een brief. De brief is in geheimschrift geschreven. Degene aan wie die geadresseerd was vraagt aan het meisje wie de brief nog meer gelezen heeft. Hij sluit haar op. Een tijdje later laat hij haar weer gaan. En dan leest ze in de krant dat hij is vermoord. Ze is verdrietig want hij was heel aardig. Haar nieuwe juf op school is de dader en wordt opgepakt. Spannend verhaal.
5. De Morgenster, Ellen Tijsinger: Thomas wordt op school gepest en heeft geen vrienden (op zijn broertjes na) Thomas gaat een krantenwijk beginnen en ontmoet een staatmeisje: Roza de morgenster. Thomas begrijpt niet waarom ze langs de straten zwerft als haar vader zo rijk is. Maar Roza die begrijpt niet waarom Thomas zich laat pesten. Samen gaan ze die treiterkoppen een lesje leren.
6. Achste groepers huilen niet, Jacques Vriens: Akkie heeft kanker en is heel snel moe. Maar ze wil toch heel graag mee op kamp. Het mag van haar moeder wel alleen als zij zelf meegaat. Een paar dagen na kamp gaat ze flink achter uit, en belandt op de Itensive Care. Twee dagen erna overlijdt ze.
7.Het achtste groepie tegen het soepie, Jacques Vriens:Groep 7 en groep 8 halen altijd streken uit. De directrice zegt dat als het zo doorblijft gaan, ze niet meer op kamp gaan. Ze gaan toch en op het eind worden ze zelfs een beetje vrienden.
8.Hasse Simonsdochter, Thea Beckman: Volgens iedereen is Hasse een lelijk meisje. De mensen denken dat ze niet een van hen is. Op een dag als ze weer op de rietlanden zit, komen drie mannen aan met een kudde koeien. Eentje probeert Haase te verkrachten, maar dan komt een knappe man op een paard en redt haar. Een paar dagen later hoort ze dat er een bandiet wordt onthoofd, ze gaat kijken en ziet dat het haar redder is. Ze kan niet aanzien dat hij wordt onthoofd en verbidt hem. Hij is heel lief voor haar en vindt haar ook heel mooi, samen beleven ze avonturen en krijgen ook nog een kind.
9. Memo zwijgt, Anke de Vries: Memo en zijn familie wonen in Turkije, behalve zijn vader die woont in Nederland. Wanneer er oorlog in Turkije is wil zijn vader dat ze allemaal naar Nederland komen. Memo moet alles achter laten en is verdrietig. In Nederland aangekomen zegt hij geen woord meer tegen niemand. Zijn ouders proberen hem aan het praten te krijgen, maar toch zwijgt hij.

De meeste boeken gaan over de dingen die in de realiteit kunnen gebeuren. (Anke de Vries, Jan Terlouw) Ik vond toen heel leuk om boeken te lezen die veel met school te maken hebben (Carry Slee, Jacques Vriens). Al deze boeken spraken mij aan omdat het geen science fiction of zo was, dat is iets wat ik vroeger afschuwelijk von. Over aliens en dat soort dingen. Ik vond realistische boeken leuk, of spannende boeken zoals die van Thea Beckman heel leuk om te lezen. Ook boeken met humor vond ik heel leuk, maar geen daarvan vond ik echt prachtig ofzo.

Welke boeken vond je minder leuk?

Ik vond boeken zoals de griezelbus helemaal niet leuk, eigenlijk vond ik geen enkel boek van Paul van Loon leuk. Ik kreeg er namelijk nachtmerries van (!). Dat is de belangrijkste reden. Het is gewoon ook heel erg fictief, dus dingen die niet kunnen gebeuren en dat interesseerde mij gewoon niet

Welke eigenschappen van verhalen vond je op de basisschool en in de onderbouw van het voorgezet onder wijs belangrijk en nu niet?

Vooral op de basisschool vond ik het leuk om humoristische boeken te lezen. Nu wil ik dat juist helemaal niet. Ik vind boeken met humor gewoon niet zo interessant, ik heb liever een zielig jank boek.

Welke eigenschappen van verhalen vond je op de basisschool en de onderbouw van het voorgezet onderwijs belangrijk en nu nog steeds?

Ik heb altijd van reële boeken gehouden. Het leukste daarvan vind ik dat je iets kunt leren en tegelijkertijd kunt genieten. Ik kan me ook gemakkelijker in een personage inleven. Bij onwerkelijke verhalen kan ik me meestal geen goed beeld van de personages vormen en dan is de pret er voor mij af.

Welke boeken heb je tot nu toe in het voorgezet onderwijs met heel veel plezier en interesse gelezen? Waar gingen deze boeken over en waarom vond je die boeken mooi of interessant?

Ik maak weer een top 10 van de mooiste boeken die ik vanaf de eerste klas tot nu heb gelezen.

1.Les Misèrables, Victor Hugo:
2.De Tweeling, Tessa de Loo: Twee bejaarde vrouwen ontmoeten elkaar na jaren bij toeval in een kuuroord. De Verhollandse Lotte is heel wantrouwig tegenover haar in Duitsland opgegroeide zus Anna. Maar door Anna’s verhalen wordt ze ermee geconfronteerd dat ook zelfs de Duitsers hadden geleden. Heel mooi en ontroerend boek.
3.Princess, Jean Sasson: Een heel mooi, ontroerend en zielig boek over het leven van een Saudi Arabische princes en het leven van de vrouwen in dat land. De vrouwen hebben geen vrijheid, geen stemrechten, geen zeggen over hun eigen leven en geen waarde. Ze zijn er slechts voor het op de wereld zetten van zoons voor hun mannen. Dit boek is door een Amerikaanse schrijfster herschreven en de namen zijn ook veranderd. Als de familie van deze princes zou weten dat het verhaal van haar afkomstig is, zou ze gedood kunnen worden. Het is echt een heel mooi boek.
4.Desert Dawn, Waris Dirie:Dit boek is een autobiografie. Waris Dirie is geboren in een Somalie, haar familie behoorden tot een nomaden groepn in de woestijn. Ze beschrijft haar leven vanaf haar vijfde wanneer ze een pijnlijke besnijdenis ondergaat. Op haar twaalfde rent ze weg wanneer ze van haar vader hoort dat ze wordt uitgehuwelijkt aan een zestig jaar oudere man. Ze gaat naar een oom die haar meeneemt naar Engeland. Ze komt in het modellenwerk terecht en verhuist naar Amerika. In Amerika is ze een veelgevraagde model en ze strijdt tegen de vrouwenbesnijdenis. Er sterven namelijk nog steeds duizenden meisjes hieraan per jaar.
Na een paar jaar besluit ze samen met haar broer (die in Nederland) woont haar familie weer eens op te zoeken. Het wordt een fantastische en emotionele reis.
5.Dochter van Eva, Carry Slee: Dit verhaal gaat over een meisje dat in de
puberteit is en op zoek is naar zichzelf. Ook is ze op zoek naar een nieuwe moeder dat maar niet wil lukken. Het is een soort van autobiografie maar dan een klein beetje geromaniseerd (ik weet niet of dit woord bestaat).
6.De groene mijl, Stephen King: Een jarenlange routine van eten, slapen, verveling en sterven wordt verbroken wanneer de gevangene John Coffey de Cold-Mountain gevangenis arriveert. De leven van cipier Paul Edgecomb wordt voorgoed veranderd. Een heel spannend en zielig boek. Het is wel een heel klein beetje fictie, maar bij dit boek kon ik het wel hebben.
7.Maanmeisje, Kjersti Scheen: Als een jongen Cindy zomaar verlaat voelt ze zich lelijk, dom en dik. Ze eet niks meer en als ze wel moet eten steekt ze haar vinger in haar keel. De arts zegt dat ze aan anorexia lijdt en ze moet naar een psychologe. Later komt de jongen terug en legt uit waarom hij zomaar verdween. Ze krijgen uiteindelijk een goede relatie en langzaam gaat het weer iets beter met Cindy. Ik vond dit een heel mooi boek en kon me heel goed inleven bij deze personage.
8.De moeder van David S., Yvonne Keuls: David is een drugsverslaafde. Hij
veroorzaakt heel veel problemen, maar zijn moeder blijft hem maar steunen. Ook wanner hij van haar steelt en zijn oma bedriegt. Hij schaadt het vertrouwen van zijn ouders keer op keer, maar zijn moeder blijft vergeven. Ik heb dit boek niet helemaal uitgelezen omdat ik het ben kwijtgeraakt in de vakantie. Maar ik ga hem nog wel een keertje lenen want het is een heel mooi boek.
9.Dun, Marjan van Abeelen: Lies is een meisje dat niet erg slank is. Ze krijgt regelmatig vreetbuien en beseft dat wat ze erin stopt er ook uit kan. Daarom stopt ze haar vinger in haar keel elke keer nadat ze eet. Ze valt veel af en haar vriendin ontdekt het. Ze wil dat ze het aan haar ouders vertelt want het gaat niet goed. Lies doet het en samen komt het toch weer goed. Dit boek vond ik ook een mooi boek want de schrijfster beschreef heel goed hoe Lies zich voelde tijdens haar vreetbuien, en hoe opgelucht ze was na het kotsen. Heel echt.
10. Het dagboek van Anne Frank, Annelies Marie Frank: Haar leven tijdens
de Tweede Wereldoorlog. Heel zielig maar tegelijkertijd ook wel mooi.

Welke boeken spraken je niet aan?

Nog steeds fictie boeken. Deze boeken bevatten personages die onwerkelijk zijn en verhalen die nog onwerkelijker zijn. Ik vind dat niet interessant om te lezen. Ik kan met niet zo snel titels meer bedenken omdat die boeken gewoon geen indruk op mij hebben gemaakt.

Doordat je ouder bent geworden en met veel soorten teksten in aanraking bent gekomen, is je smaak in de loop der jaren veranderd. Beschrijf in welke opzicht(en) je smaak veranderd is.
Vroeger was humor belangrijk voor mij, gewoon grappige verhalen. Nu niet meer, ik hou me nu meer bezig met boeken die een echt verhaal hebben. Op de basisschool wilde ik ook absoluut geen dik boek met woorden die ik niet begreep. Nu vind ik het juist leuk om een dik boek te lezen en moeilijke woorden horen er gewoon bij. Ik vind het belangrijk dat je je in een verhaal kan inleven, daarom lees ik graag boeken met een reeel verhaal.

Noteer wat voor soort boeken je momenteel graag leest en waarom je nu leest. Beschrijf dus je huidige smaak.

Zoals ik al zei gaat mijn voorkeur uit naar boeken met realistisch verhaal. Ik vind het vooral leuk om boeken te lezen over problemen. Bijvoorbeeld over anorexia, drugs, mishandeling en al die problemen. Het is niet zo dat ik het allemaal heb gehad of meemaak. Ik vind dat je bij zulke boeken gewoon heel erg mee kan leven met de personages.
Ik lees ik romans, met een leuk liefdesverhaal erin. Dat is gewoon ontspannend. Een detective of crimi-boek zit er voor mij dus niet echt in.

Wat voor soort boeken denk je de komende tijd te gaan lezen?

Ik denk dat ik de komende tijd meer literatuurboeken ga lezen en meer boeken van Nederlandse schrijvers. Ik heb veel boeken in het engels gelezen en meestal dus van Amerikaanse schrijvers. Ik ga me nu meer richten op Nederlandse boeken.

Denk je dat je smaak in de komende jaren zal veranderen? Waarom wel of waarom niet?

Ja, ik denk dat mijn smaak een beetje zal gaan veranderen. Ik lees nu veel boeken over problemen enz. Maar als ik boeken voor mijn lijst ga lezen zullen dat toch hele andere boeken zijn. Boeken met andere verhalen en van een hogere niveau. Literatuurboeken dus. Maar ik denk niet dat het vervelend wordt ofzo want lezen blijft toch altijd leuk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Spelling trekt op niets, von, ofzo, dit zijn woorden die je in de spreektaal gebruikt niet in de schrijftaal. cijfer 0/10 LOL.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast