ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Vergelijking tussen Bert Visscher en de Vliegende Panters

Voor dit handelingsdeel ga ik een cabaretier en een cabarettrio met elkaar vergelijken; namelijk Bert Visscher en de Vliegende Panters.

Ik zal beginnen met Bert Visscher. Van Bert Visscher heb ik pas geleden de show “Geluk zit in heel grote dingen” gezien. Verder heb ik nog andere shows van Bert gezien maar daar weet ik de titels niet van.
Bert is in zijn shows altijd heel actief. Hij springt rond en maakt gekke bewegingen en rare geluiden. Hij zet in zijn shows altijd een aantal typetjes neer. Hij vertelt een heel verhaal met 1 soort hoofdpersoon, maar tussendoor in zijn verhalen komen er allerlei andere personen langs. Soms verdwijnt de hoofdpersoon van het toneel en verschijnt Bert in een ander pak als iemand anders op het toneel, maar soms doet hij maar eventjes iemand anders na (bijv. zijn schoonmoeder) en is daarna weer de hoofdpersoon. Ook praat Bert af en toe heel kinderlijk. Dan zegt hij bijvoorbeeld: “Vertel Bert, vertel!”. Kleine kinderen noemen zichzelf ook vaak bij de naam i.p.v. ‘ik’ als ze het over zichzelf hebben. Heel soms zingt Bert ook een liedje in zijn shows. Maar dat is dan een liedje zonder begeleiding of wel met een simpel akkoordje op de piano als begeleiding en hij praat er af en toe ook door heen.
Ik vind Bert een druk mannetje want van de ene kant van het podium naar de andere kant raast. Ik vind zijn humor erg leuk en kan erg lachen om zijn onverwachte, rare uitspattingen.

Van de vliegende panters heb ik verschillende shows gezien. Ik heb hun eerste show “Sex” helemaal gezien en van hun tweede show “Hype” heb ik stukjes gezien.
Wat ik vooral leuk vind aan de vliegende panters is de liedjes die ze zingen. Ze zingen allerlei soorten liedjes van rap tot klassiek. De teksten van hun liedjes zijn echt geweldig en meestal ook erg erg grappig en dan is het extra grappig als ze het heel serieus en driestemmig zingen. De grappen van de vliegende panters zijn af en toe nogal grof. Zo hebben ze bijvoorbeeld grappen over verkrachting, incest, Anne Frank. Ook hebben ze een liedje dat heet “slecht zijn” en gaat over allerlei slechte dingen. Ze zingen dan bijvoorbeeld dat de lijfwacht van Diana nog harder had kunnen rijden en dat ze Saddam Hussein zouden willen zijn of een heroïneprostituee. Soms nemen ze bekende mensen in de zeik, soms door ze gewoon af te zeiken, maar soms ook door parodieën. De vliegende panters hebben liedje over zinloos geweld dat heel erg lijkt op het liedje “Er is leven na de dood” van Freek de Jonge.
Ik waardeer de vliegende panters om hun liedjes en om het feit dat ze zulke razendsnelle shows neer kunnen zetten. Hun shows gaan echt als een trein van het ene stukje naar het andere en dan weer een liedje tussendoor.

Als je naar verschillen en overeenkomsten tussen Bert Visscher en de vliegende panters kijkt, valt ten eerste het aantal op. Bert Visscher is alleen en de vliegende panters zijn met z’n drieën. Dit heeft dan ook onmiddellijk invloed op het spel. De vliegende panters vullen elkaar aan en spelen op elkaar in. Bert kan dit niet en heeft daarom meer interactie met het publiek.
Een grote overeenkomst tussen Bert Visscher en de vliegende panters is dat ze beiden makkelijke grapjes hebben. Ze maken weinig gebruik van woordspelingen en hebben, zeg maar, recht toe recht aan grapjes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.