Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Vesalius

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 686 woorden
  • 12 juli 2007
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 6 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Vesalius

Biografie:
Vesalius is geboren op 31 december 1514 te Brussel. Hij is gestorven op 15 oktober bij het Griekse eiland, zacynthus.
Zijn echte naam is Andries van Wesel. Hij studeerde geneeskunde aan de universiteit van Leuven. Vesalius onderzocht graag zelf wat de professoren hem leerden. Vooral de bouw van het menselijke lichaam, de anatomie, boeide hem. Hij maakte tekeningen van organen. Karel V benoemde Vesalius later tot dokter. Hij werd zelfs professor aan de universiteit van Italië. In zijn jonge jaren bestudeerde Vesalius al dode honden, katten, ratten,…. Vesalius liet ons in totaal 10 werken na, gebundeld in verschillende boeken.
Hier, in volgorde van tijd, zijn werken, hij was toen nog geen 29 jaar oud:

Paraphrasis, Tabulae Anatomicae Sex, Andreae Wesalii Bruxellensis, … Dit zijn er enkele van. Een van zijn meesterwerken is: de ‘Humani Corporis Fabrica Libri Septem. Of wel de’Fabrica’ is een boek dat maar liefst 7kg weegt!

Zijn Vader studeerde ook geneeskunde. Zijn naam was Andreas Vesalius.Hij had een hofapotheker van Karel V.
De naam van zijn moeder was Elisabeth Crabbe.
De vrouw van Vesalius heet Anna van Hamme , ze kwam uit Vilvoorde, samen hadden ze 1 dochter, haar naam was ook Anna.
Al zijn voorouders waren geneesheren.
Zijn voorouders immigreerden, zoals veel leden van de vooraanstaande koopmanfamilies, in de 15e eeuw naar Vlaanderen en Brabant.

Wat heel bizar was , hij kan geblinddoekt lichaamsdelen benoemen. Hij moedigde zijn lezers aan om niets alles op de klassieke manier vanbuiten te leer maar zelf te kijken met wat ze te maken hadden, opensnijden dus.

In april 1564 vertrekt Vesalius voor een diplomatieke missie naar het Heilig Land. Samen met zijn gezin en heel wat bagage verlaat hij Spanje. Nabij Montpellier neemt hij afscheid van zijn vrouw en dochter , zij reisden naar Brabant. Hijzelf ging naar Italië. Op de terugkeer was er een storm op zee en daar overleed hij . Zijn graf is nooit gevonden.

Wat meer over Vesalius;
Vesalius had een lijk gestolen met behulp van zijn vriend Gemma Phrysius, hij was 53 toen hij stierf. Ze namen het lijk weg van het Galgenveld en smokkelde het mee de stad binnen. Je mocht lijken niet zomaar wegnemen en zeker niet voor de wetenschap. Het geraamte dat hij had gestolen heeft hij geschonken aan Gisbertus Carbo, dat was een Leuvense geneesheer.

Vesalius keerde terug naar Padua, daar heeft hij een examen gemaakt met een schitterend resultaat. Hij was opvolger van
Paolo colombo uit Cremona.
Vesalius verzorgde ook de Keizer Karel V.
Hij was geen gemakkelijke patiënt, Hij leed aan jicht. Het verzorgde zeer slecht en hij was voortdurend op reis. De keizer had daarbij ook heel veel maagklachten en hij had vreemde eetgewoonten en hij dronk altijd ijskoude drank. Jammer genoeg ontsloeg op 25 oktober 1555 Keizer Karel V het grootste deel van zijn onderhoudspersoneel en ook zijn lijfarts.
Als dank kreeg :
hij de titel van ‘Graaf van Heilig Latteraans Paleis’: 1van de hoogste onderscheidingen.
Vesalius was de schrijver van het eerste complete boek over de menselijke anatomie. Er bestaat ook een gerucht over Vesalius. Hij maakte ooit een sectie. Maar de man zijn hart klopte nog! Zo werd hij aangeklaagd .

Welke verdienste heeft de man m.a.w wet heeft hij verwezenlijkt in de 16e eeuw? Dit deel behandeld zijn werk, zijn beroep.
Vesalius werd niet alleen beroemd als anatoom, maar ook als geneesheer.
Vesalius werd meestal geraadpleegd als medicus bij beroemde en adellijke personen. Zijn grote verdienste van Vesalius is niet alleen zijn precieze beschrijving van het menselijk lichaam maat het is vooraal zijn vernieuwde methode. Hij verlengde de anatomie in haar geneeskunde.

Wat betekent hij nu nog voor onze 21e eeuwse maatschappij? M.a.w waarom rekent men nu bij de 10 grootste Belgen?
Er bestaat nu ook een basisschool ‘ Vesalius’ . Hij heeft veel mensen geholpen. “Hij is de enige man van toen die iets met de aorta heeft gedaan” een zeer delicate ingreep. Hij heeft de mensen verteld dat de aarde niet plat is, dat de mensen geen vijflobbige lever hebben.
Mijn eigen mening en waarom ik hem heb gekozen:
Ik bewonder deze man echt, niet zomaar. Dankzij hem kunnen de dokters nu genezen. Ik vind hem een groots persoon.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.