Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sterrenkunde in oude culturen

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 571 woorden
  • 29 oktober 2005
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
28 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

In deze opdracht heb ik onderzoek gedaan naar de sterrenkunde in oude culturen. Ik heb gekeken naar wat ze aan sterrenkunde hebben gedaan, waarmee en met welk doel ze het hebben gebruikt. Ik heb het ook vergleken met de hedendaagse kennis van het heelal.

Voorkennis

Ik begon met te bedenken welke oude culturen ik al kende. Die kende ik al genoeg aangezien ik me altijd al heb geïnteresseerd voor andere culturen en hun manier van doen en denken. Over hun beeld van het heelal wist ik des te minder. Vandaar dat dit onderwerp me juist extra interesseerde. Ik wist dat mensen vroeger een geocentrisch wereldbeeld hadden dus dat ze dachten dat de aarde in het midden stond, maar of alle volken dat hadden en wat ze nog meer dachten van het heelal was mij vrijwel onbekend. Mijn voorkennis was dus niet breed maar wel voldoende om me goed in het onderwerp te kunnen verdiepen.

Vragen uit de opdracht

1. Wat werd er door de Egyptenaren aan sterrenkunde gedaan?

2. Welke instrumenten werden er gebruikt?
3. Waarom was het belangrijk?
4. Heeft het raakvakken of tegenstrijdigheden met de huidige kennis over het heelal?

Vragen zelf bedacht

5. Waren de Egyptenaren de eerste die sterrenkunde als wetenschap lieten ontstaan?
6. Wat hield de kalender van de Egyptenaren precies in?
7. Waarom was de ster Sirius zo belangrijk voor de Egyptenaren?

Antwoord op de vragen

1. De Egyptenaren hielden zich al vroeg bezig met sterrenkunde. In het begin hielden de Egyptenaren zich alleen bezig met de bewegingen van de objecten door de hemel zoals de maan, zon en planeten. Langzamerhand konden ze ook zons- en maansverduisteringen voorspellen. Ook het verschijnen van kometen viel hen op.
2. De Egyptenaren hadden niet het inzicht en materiaal om goede sterrenkundige instrumenten te maken. Ze moesten hopen en bidden dat de (weer)goden hen gunstig gezind waren en dat ze alles met het blote oog konden waarnemen.
3. De Egyptenaren hielden zich bezig met de bewegingen van de sterren omdat dat heel belangrijk was voor de navigatie en landbouw. Hemellichamen werden gezien als goddelijke zaken. Gebeurtenissen en voorspellingen werden opgehangen aan de bewegingen van de hemellichamen.

4. De hedendaagse sterrenkunde en sterrenkunde van de oude Egyptenaren hebben veel tegenstrijdigheid. De Egyptenaren dachten namelijk dat de aarde in het middelpunt van het heelal stond, een geocentrisch wereldbeeld, terwijl we nu ervan overtuigd zijn dat de zon in het midden van het heelal staat, een heliocentrisch wereldbeeld.
5. Je kan niet zeggen wanneer sterrenkunde als wetenschap nou precies ontstaan is en door wie. Waarschijnlijk zullen zelfs de primitiefste mensen aandacht hebben geschonken aan hemellichamen dus dan zo de sterrenkunde even oud zijn als de Homo Sapiens en niet specifiek zijn uitgevonden door de Egyptenaren.
6. De Egyptenaren waren waarschijnlijk de eersten die de kalender nauwkeurig vaststelden. Lengte van het jaar: 365 dagen, jaar: 12 maanden, maand: 30 dagen met 5 extra dagen elke 12e maand. De Egyptische kalender is wel heel vaag omdat de verschillende seizoenen door de maanden heen viel.
7. De reden dat de ster Sirius zo belangrijk was, was als volgt: De eerste ochtendschemering waarin de Sirius zichtbaar was, was de dag dat de Nijl zou overstromen en daar was hun economie totaal afhankelijk van.

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sterrenkunde#Korte_geschiedenis
http://www.leidschdagblad.nl/Index/0,4412,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.leidschdagblad.nl%2FPagina%2F0%2C7104%2C14-1-6571-6609-1622664-1488-1346613-%2C00.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_astronomie
http://anw.hml.nl/Werkstukken/David_Bol/Egyptische_Sterrenkunde/

REACTIES

R.

R.

heel erg handig deze vragen met antwoorden. ik zit zelf in de eerste van het gymnasium haganum en dit behandelen we ook. weet iemand nog meer informatie over de zogenaamde cirkel en de kalender en wat dat te maken heeft met de zon/maan verduistering? ik snap het namelijk nog niet zo goed!! alvast bedankt, groetjes.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.