Piri Reis

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 250 woorden
  • 12 januari 2002
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
PIRI REIS

Piri Reis was een beroemde admiraal van de Turkse vloot in de 16de eeuw. Zijn passie was kaartografie, hij was was altijd op zoek naar nieuwe kaarten en andere documenten.

Zijn hoge rang in de Turkse marine gaf hem de kans om toegang te krijgen tot de bibliotheek van Constantinopel. Hij werd bekeken als een expert op het gebied van Middellandse landen en kusten.

Er werd gezegd dat hij een een gevecht op zee een zeeman ontmoette die beweerde dat hij met Columbus had gevaren tijdens diens drie reizen rond de wereld.
Columbus had volgens hem een kaart van de landen waarnaar hij opzoek was en dat hij, de zeeman, die kaart nu in bezit had.

Piri Reis kreeg de kans om die kaart even te bekijken en in 1513 maakte hij een kaart gebaseerd op de kaart van Columbus.

Piri Reis stierf in 1554 of ’55, hij werd onthoofd om onbekende redenen.

In 1929 vond een groep historici de helft van de kaart in het palies van Topkapu, op een stoffig tafeltje, nog netjes opgerold, geschreven op de huid van een gazelle.
De inhoud van de map was ongelooflijk. De westkust van Africa, de oostkust van Latijns-Amerika en de noordkust van Antartica stonden erop. Het meest ongelooflijke is dat de noordkust van Antartica pas werd ontdenkt in 1818, maar op deze kaart, die al 300 jaar voor de ontdekking werd getekend, stond de kust al perfect gedetailleerd.


De benodigde kaart voor deze opdracht is te vinden op: http://www.survive2012.com/pirireismap.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

nix aan gehad/

16 jaar geleden