Isaac newton

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 350 woorden
  • 10 februari 2003
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
85 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

Samenvatting: Isaac Newton werd geboren op 1e kerstdag 1642, in het gehucht Woolsthorpe. Hij is genoemd naar zijn vader die 3 maanden voor zijn geboorte stierf. Hij heeft zijn vader daarom nooit leren kennen. Toen Isaac 2 jaar oud was, hertrouwde zijn moeder met een predikant uit een na bij gelegen dorp. Zijn moeder verhuisde om bij de predikant te wonen. Daarom moest Isaac bij zijn grootouders wonen. Hij was zeker niet gelukkig, want hij werd als een wees beschouwd.

Zijn vader was een rijke man, daarom kon Isaac een goede opleiding volgen. Hij ging naar de universiteit van Cambridge. Hij studeerde daar wiskunde en rechten. In die tijd van zijn studie begon Isaac zich in wiskunde te interesseren. Hij bestudeerde veel wiskundige boeken. In de zomer van 1665 moest de universiteit dicht, vanwege de pestepidemieën. Hij keerde terug naar zijn geboorte plek en daar ontdekte hij een paar belangrijke wetten voor de wiskunde en de natuurkunde. De eerste wet was de fluxierekening. Dat kan je omschrijven als het integreren van het tegenovergestelde van differentiëren. Ook ontdekte hij in dat jaar dat wit licht uit zeven spectrum kleuren bestaat. Zijn laatste, maar tevens zijn belangrijkste uitvinding, was de universele zwaartekrachttheorie. Die theorie bestaat uit drie bewegingswetten. 1) de relatie tussen afstand, tijd en snelheid. 2) de wijzen waarop krachten beweging produceren. 3) de krachten die worden uitgeoefend op een bewegingsloos lichaam.

In 1672 werd Isaac lid van de Royal Society. Dat is een club van alle bekende en goede wetenschappers. Hij kreeg daar alleen veel kritiek op zijn theorie over licht. Isaac kon slecht tegen kritiek, dus trok hij zicht terug van alle activiteiten van de Royal Society. Hij correspondeerde alleen nog maar met vakgenoten. Toen kwam zijn grootste werk allertijden. Hij had een boek geschreven over de zwaartekrachttheorie. Dat boek heette “Philosophiae Naturalis Principia”. Het wordt gezien als het grootste wetenschappelijke boek allertijden. Vele veranderingen volgden zijn leven. Hij werd onder andere directeur van de Munt in Londen in 1696. Hij stierf op 84-jarige leeftijd op 31 maart 1727 aan ouderdom. Eigen mening: Wij vinden Isaac Newton één van de meest belangrijke wetenschapper op wiskundig en natuurkundig gebied.

REACTIES

K.

K.

ik vin het een heel goed werkstuk en ik hou van tim!

19 jaar geleden

I.

I.

ik wilde je ff bedanken voor het verslag van Isaac Israels.
dus nogmaals dank je wel. groetjes Irene

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.