Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

De geschiedenis van de Fiets

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1166 woorden
  • 7 februari 2009
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 6
25 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Onderzoek: condoomgebruik 🍆

Uit onderzoek blijkt dat het condoomgebruik onder Europese jongeren flink daalt. Wij zijn nieuwsgierig naar wat hierachter zit. Doe mee aan ons korte, anonieme onderzoek hierover. De resultaten gebruiken we mogelijk voor een artikel op Studenten.com.

Naar de vragenlijst
Inhoudsopgave
De geschiedenis van de fiets.

Productie van een Fiets.

Soorten fietsen.

Vernieuwingen aan de fiets in de laatste jaren.

Veelverkochte accessoires.

Ideale fiets.

De Geschiedenis van de Fiets.
De fiets is in stappen uitgevonden. De uitvinding lijkt nu heel makkelijk, maar toen hij er nog niet was. was het een hele lastige uitvinding.
Het feit dat er twee wielen achter elkaar rolden zonder om te vallen was al duidelijk, kinderen in die tijd speelden met ijzeren ringen, die ze van bergen lieten afrollen. In de tijd na 1750 maakte er wel iemand eens een loopfiets, dat was gewoon een balk met twee wielen eraan en een handvat. Er was nog geen fotografie, dus konden ze er geen foto’s van maken. Wel maakten ze er tekeningen van. Fietsen hierop kon niet, want je kon niet sturen zonder beweegbare voorvork.

Uitvinding 1

De uitvinding van de loopfiets is een hele grote stap geweest in de richting van de ontwikkeling van de fiets. Baron von Drais zu Sauerbronn is de uitvinder van de bestuurbare loopfiets. Hij was boswachter in het Zwarte Woud en bouwde een loopfiets waarmee hij iedere dag het bos in ging. In 1819 kreeg hij op deze uitvinding het Kaiserliches Patent.
Daarna duurde het heel lang voordat de fiets verder werd ontwikkeld naar de trapfiets.
De bestuurbare loopfiets is nog zo’n veertig jaar gebruikt.

Uitvinding 2
In 1862 werd een uitvinding gedaan door Henri Michaux. Hij was 14 jaar en was bediende die gereedschap moest slijpen, met behulp van een slijpsteen en een zwengel. Het idee van de zwengel bracht hem erop, om twee van de zwengels aan de vooras van de loopfiets te maken. Hierdoor kon hij er op rijden.
De familie Michaux ging deze trapfietsen in serie bouwen en verkopen. Na 8 jaar hadden ze in totaal 20.000 fietsen gemaakt.

Uitvinding 3
Door de uitvinding van de ijzeren spaken ging de fiets nog meer vooruit. Wielen braken minder en gingen langer mee. De fietsen van Michaux hadden houten wielen met dikke houten spaken. Eromheen zat een houten velg, met een ijzeren ring.
Veel mensen ontwikkelden dit wiel. Het voorwiel werd ook steeds groter, want met een groot voorwiel kon je heel hard fietsen. Hierdoor kwamen de Hoge Bi’s.


Hoge Bi’s waren heel gevaarlijk. Omdat je hoog zat kon je heel hard vallen. De wegen waren slecht en in de winter waren er veel kuilen en gaten. Natuurlijk kwam er toen een lagere fiets met twee kleinere wielen. De Safety-fiets.
Er werd gebruik gemaakt van een ketting, zodat je niet als een bezetene hoefde te trappen.

Uitvinding 4
De uitvinding van de luchtband. John Boyd Dunlop nam in 1888 een rubberen band. Zijn zoontje had altijd last van zijn achterste bij het fietsen. Dunlop blies de rubberen band op en legde hem om de banden van de fiets. Het fietsen was comfortabeler. Hij legde er nog een buitenband van canvas omheen, zodat de band niet de hele tijd kapot zou gaan.
Er waren wel nog wat technische probleempjes, zoals ventiel e.d.

In 1900 had de fiets de vorm die hij nu nog steeds eigenlijk heeft. Er ontstond het freewheel, waardoor je ook ondertussen even uit kon rusten, en niet de hele tijd door hoefde te trappen.
Door het freewheel was het ook nodig om een rem te maken, want je kon niet meer achteruittrappen om te remmen. Er kwamen 5 remsoorten:
Bandremmen, velgremmen, terugtrapremmen, contractieremmen en trommelremmen.


Tegenwoordig zien de fietsen er dus ongeveer hetzelfde uit als in 1900. Er zijn natuurlijk veel meer modellen gekomen en heren- en damesfietsen. Ook zijn er mountainbikes en wielrenfietsen bijgekomen.

Productie van een Fiets.
Een fiets wordt op de volgende manier gebouwd.
Eerst komen er onderdelen binnen bij het Magazijn/Goederen ontvangst.
Dan gaan de onderdelen naar de framebouwerij. Hier worden de frames in elkaar gezet. De framebuizen worden verbonden door ze in koppelstukken te zetten en ze daarna heel hard vast te solderen.
Nadat het frame af is gaat het tot nu toe klaar gedeelte naar de lakkerij gebracht. Hier wordt de fiets op een van de twee manieren gelakt.
1. Natlak: Een verdunde lak wordt verspoten, waarna het oplosmiddel verdampt en de lak hard wordt.
2. Poedercoaten: Een polyesterpoeder wordt op het frame gespoten en wordt daarna gebakken in een oven.
In de wielenmakerij maken ze tijdens de eindmontage ondertussen de wielen voor de fiets, die ze eronder zullen zetten zodra ze klaar zijn.


Dan gaat het frame naar de voormontage. Hier worden de voorvork en de balhoofdlagering in het frame gezet. Ook wordt de trapas aangebracht. Ook worden de kabels van de remmen aangebracht in het frame.
Dan gaan ze naar de eindmontage. Hier wordt alles wat nog over is er nog opgezet. Dit moet nauwkeurig gebeuren, want als er iets fout gaat, kost dit heel veel tijd.
expeditie


Soorten Fietsen.
• Mountainbike
Brede banden met grip
Hoog zadel
Recht stuur

• Hybride
Licht gebogen stuur
Bagage drager
Laag zadel

• Racing
Dunne wielen
Stuur met bogen
Vaak veel versnellingen


4. Vernieuwingen op het gebied van design en functionaliteit
Er zijn veel nieuwe technische snufjes op de markt om het fietsen een stuk aangenamer te maken.
Er zijn vooral vernieuwingen op het gebied van comfort veiligheid en design.
zo is er op het gebied van veiligheid bijvoorbeeld een dubbel remsysteem en een modern safety lock.


Dubbel remsysteem.

een systeem dat gebruik maakt van een handrem en een achteruit trap rem zo dat je kind nooit bang hoeft te zijn voor een falende rem.

Safety lock slot

een nieuw soort slot dat zorgt dat je niet meer kunt fietsen omdat de trappers op slot staan en je er zit ook nog een kabelslot op waardoor je hem aan een hek kunt vastmaken.

Versnelling

op de plaats waar je vroeger alleen maar versnellingen kon verwisselen kun je vandaag de dag ook je licht inschakelen wat een stuk handiger is want je hoeft niet meer in je wiel te kruipen om je licht aan te doen.

Op het gebied van design zijn er ook dingen te vinden zoals trendy tassen in verschillende kleuren voor aan het zadel of bagagedrager.

Tassen die mooi zijn en functioneel.


5. Fiets accessoires
De Kilometerteller

De kilometerteller is een geliefd accessoires een kilometer is een machientje dat je om je stuur moet klikken dat de tijd weergeeft en hoe hard je fietst.

gel zadel

het gel zadel is gewoon een normaal fietszadel alleen is het gevuld met gel waardoor het echt een genot is om te zitten

het mobiele licht

het mobiele licht zijn gewoon lampjes die je op je fiets kan klikken als je licht hebt of bijvoorbeeld op een wielren fiets want die hebben geen licht.
Een bedrijven die deze onderdelen en vele andere fiets accessoires maken zijn bijvoorbeeld Gazelle en Veltec.


6B Mijn ideale fiets
Mijn ideale fiets heeft een bekerhouder een massage stoel en als je een keer trapt dan rij je al 5 km dus je hoeft maar een keer trappen en dan ben je al bijna op school.
ook heeft mijn fiets een slot dat wanneer je zonder mijn toestemming de fiets aan raakt je een schok krijgt van 220 volt.
hieronder zie je een prototype van mijn ideale fiets.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.