Analyse van verschillende berichten

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Gedichtbespreking door een scholier
  • 4e klas vwo | 706 woorden
  • 22 mei 2001
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
67 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Poezie opdracht Meneer De Snoo uit Hengelo
Annie M.G. Smidt

Dit gedicht is geschreven in vol- rijm. De plaats van de rijm is achteraan de zin, dus eindrijm. Dat is in dit gedicht heel duidelijk te zien en te horen. Het rijenschema is heel apart. De rijmwoorden rijmen allemaal op elkaar als ze maar in hetzelfde strofe zitten. Ze rijmen in de eerste strofe alle laatste woorden op de [o] en bij het tweede strofe op [eet], behalve de tweede en het laatste woord, zij rijmen op een andere lettergreep. Er zijn 6 strofen met elk zes regels dus een sextet. De laatste strofe bestaat uit twee regels, een distichon.

Dit gedicht is een kindergedicht. Ik vond het vroeger altijd leuk, om gedichtjes van haar te lezen, daarom heb ik ook een gedicht van haar gekozen. Bij dit gedicht vind ik het heel knap hoe ze alles aan elkaar heeft gerijmd. Het verhaal dat erachter zit vind ik wel grappig, maar verder niet speciaal. Ze heeft vaak van deze verhaaltjes over mensen uit een bepaalde plaats die iets geks doen. Een soort limerick.

Verliefdheid
Adelheid Bekaert

In dit gedicht zijn geen rijmwoorden aanwezig. Er is dus ook geen rijmschema en ook geen bepaalde vorm van rijm. Er zijn drie strofen in dit gedicht. Eén van 10 regels, één van acht regels, een octaaf, en één heeft 6 regels, een sextet. Dit is dus duidelijk een vrije vers. Een gedicht die geen vaste gedichtvormen of strofenvormen heeft. Ik vind dit gedicht een enjambement. De regels zijn steeds afgebroken, om een klemtoon op verschillende woorden te zetten. Ik vind dit gedicht erg mooi. Als je het opzegt klinkt het heel mooi in je oren, ook hoe het geschreven is. Wanneer de regels stoppen, stop je op dat moment, waardoor je de klemtoon weer op dat woord legt waar je gestopt bent. Je kan bij dit gedicht ook veel voorstellen. Het verhaal loopt zo ook in elkaar over dat je gelijk snapt waarover het verder gaat.

Onbekend Dit gedicht bestaat uit 6 strofen. Het rijmschema is vrij onduidelijk. Het heeft ook eigenlijk haast geen rijmschema. Wel is er af en toe eindrijm. De laatste woorden van de zin rijmen dan duidelijk op elkaar. Maar dat is maar in een paar zinnen te lezen. Ik vind dit een mooi gedicht, omdat ik me een beeld kan voorstellen van de gevoelens van de leerling en de leraar uit dit gedicht. Ik heb het zelf nooit meegemaakt, dus ik kan me niet goed inleven, maar toch voel je goed wat dat meisje voelt. Ze voelt zich eenzaam, doordat haar vader geen aandacht geeft en haar moeder is opgenomen, en gaat hierdoor naar haar lerares.

In Nederland
J. Slauerhoff
Dit gedicht heeft 5 strofen met elk 8 zinnen, het octaaf. Er is sprake van volrijm. De beklemtoonde klinkers en de daaropvolgende medeklinkers duiden gelijk. De rijmende woorden staan achter aan de zin. Het wordt dan ook wel eindrijm genoemd. Het rijmschema is in elke strofe anders, soms wordt het gepaard rijm gebruikt, soms het gekruist rijm en dan weer het omarmd rijm. Ik vond het gedicht apart, omdat iemand helemaal niet van Nederland houdt. Hij vindt helemaal niets van Nederland leuk. Alles is beter als het maar niet Nederland is. Het onderwerp vind ik goed bedacht. Ook vind ik het gedicht wel goed geschreven. De meeste gedichten vind ik lastig te begrijpen bij deze was het makkelijker.

Johanna W.P. Hell
Het Palet
Er is bij dit gedicht niet erg sprake van rijm. Er is maar één strofe. Deze bestaat uit16 regels. Ik denk dat dit een vrije vers is. Het is een modern gedicht, waarbij geen vaste vorm, eindrijm en rijschema heeft. Het is ook een antimetrie, de dichter wijkt bewust af van het metrum om een effect te bereiken. Ik vind het knap dat iemand zo’n gedicht kan schrijven. Het onderwerp is ver gezocht en daarom ook verrassend voor de lezers. De schrijver vertelt wat hij allemaal kan zien in wat eigenlijk niets is. In dit gedicht kan je goed zien dat dichters een grote fantasie nodig hebben, niet om de juiste woorden te zoeken om een mooi gedicht te maken, maar om het onderwerp te zoeken waar het gedicht uiteindelijk over moet gaan.

REACTIES

M.

M.

toppie meid

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.