The Basketball Diaries (1995)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 2972 woorden
  • 21 februari 2005
  • 46 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 46 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

Dit verhaal speelt zich af in New York. Jim, de hoofdpersoon heeft twee talenten; basketbal en het schrijven van gedichten, ook houd hij een dagboek bij. Hij woont samen met zijn moeder in een klein flatje naast een gekkenhuis en zit op een streng katholieke school waar hij nogal eens moet biechten en bidden. Zijn beste vrienden zijn Pedro, Mickey en Neutron waarmee hij nog wel eens een joint rookt en natuurlijk héél véél basketballt.

Het laatste uur van de dag wordt Jim geslagen met een houten plank. Als het uur om is rent Jim met zijn vrienden de straat op poppers te gaan inhaleren.
Daarna hebben ze een basketbal wedstrijd tegen een team die erg moeilijk te verslaan is zodat iedereen er een beetje tegenop ziet. De wedstrijd blijkt erg goed te gaan, ze winnen zelfs. Alleen één van hun vrienden, Pedro, doet niet mee met basketballen. In plaats daarvan breekt hij kluisjes open om te stelen van hun tegenstanders.
Na afloop van de wedstrijd zitten ze lekker te snacken in een snackbar als opeens hun tegenstanders woedend op het raam kloppen. Hun coach, Swifty snapt meteen wat ze bedoelen, maar iedereen ontkent gestolen te hebben; niemand weet dat Pedro de kluisjes heeft opengebroken. Het loopt uit op een gevecht die Jim en zijn vrienden winnen. Ze rennen weg voordat ze problemen krijgen met de politie.
Later die avond zitten ze met z’n allen op een trappetje, tevreden over het resultaat van de wedstrijd, een joint te roken. Opeens komt er een vrouw langs, Diane, die erg high is en vraagt hoeveel geld ze geven om gepijpt te worden. Ze nemen haar met z’n allen in de maling omdat ze niet gepijpt hoeven te worden en gooien wat kruimels chips over haar heen als ze woedend wegloopt. Alweer een kans gemist om aan drugs te komen.

Jim besluit een oude vriend, Bobby, van hem op te zoeken die vroeger ook in hun basketbalteam zat, hij kreeg Leukemie en ligt sinds dien in het ziekenhuis, eerder die dag signeerde Jim, Pedro, Neutron en Mickey een bal voor Bobby, waar hij erg blij mee is.
Na het lange doordrammen van Jim vindt Bobby het goed dat hij even meegenomen wordt uit het ziekenhuis, Jim racet Bobby met een rolstoel over de straten. Bobby leest het laatste gedicht van Jim, hij is zich bewust van Jim’s talent en heeft er heel veel respect voor, elk gedicht vindt hij mooi, alsook deze. Samen gaan ze naar een peepshow, plotseling heeft Bobby er geen zin meer in en wil hij weg, Jim smeekt hem om te blijven maar Bobby voelt zich echt niet goed.
Eenmaal terug in het ziekenhuis kruipt Bobby met veel moeite in zijn bed, hij maakt Jim duidelijk dat dit de laatste keer was dat hij uit zijn ziekenbed kwam.

Een dag later, heel erg vroeg in de morgen, hangt Jim tegen het hek van het basketbalveldje en schrijft een stuk in zijn dagboek. Reggie komt het veld opgelopen en daagt hem uit voor een wedstrijdje wie de meeste ballen in de basket krijgt, Jim legt zijn spullen naast hem neer en loopt het veld op. Het is een lange wedstrijd waarin allebei de mannen hun uiterste best doen om te winnen. Jim concentreert zich zo erg op het spelletje dat hij niet ziet dat zijn teamleden (Pedro, Neutron en Mickey) hem op komen halen, als hij niet reageert, pakt Mickey nieuwsgierig Jim’s dagboek op en slaat hem zomaar op een pagina open. Neutron protesteert dat Mickey niet in Jim’s dagboek moet snuffelen, maar toch doet Mickey het. Jim heeft nog steeds niets in de gaten.
Mickey leest toevallig een stuk waar het ook over hem gaat en begint het hardop voor te lezen, het gaat over Mickey en Jim die samen een joint roken en wat Jim dan voelt. Mickey lacht keihard, en dan heeft Jim het in de gaten. Snel rent hij naar Mickey toe en zegt hem dat hij niks te zoeken heeft in zijn spullen. Mickey’s tegenargument is dat hij hoort te weten wat er over hem geschreven wordt. Jim is erg boos op Mickey.

Later die dag gaan ze naar de rotsen waaronder zich een rivier bevindt. Ze kleden zich uit totdat ze alleen nog een boxershort dragen. Ze wachten op de rondvaartboot die dagelijks langskomt om hun blote kont te laten zien.
Daarna springen ze om de beurt van de rotsen af de rivier in, eerst gaat Mickey die gelukkig goed terecht komt. Dan gaat Pedro, hij durft niet en klaagt erover tegen Neutron en Jim. Omdat ze met z’n drieën weten dat je compleet voor lul staat bij Mickey geven ze Pedro een steuntje in de rug zodat hij het toch doet.
Neutron en Jim turen mee over de rotsen en zien dat Pedro nogal verkeerd valt. Benieuwd hoe het met hem is springen ze van de rotsen af, gelukkig gebeuren er geen ongelukken en komen ze allemaal goed terecht.

Dan heeft Neutron ’s avonds nog een verrassing voor Jim. Jim volgt hem een flatgebouw in, waar ze aanbellen bij een kamer. Een meisje doet open, Blinky, en kust Neutron. Dan komt haar tweelingzus, Winky, aanlopen die Jim wel ziet zitten.
Verder in de kamer zitten Jim en Winky naast elkaar op een bank en hebben een voorzichtig gesprekje terwijl tegenover hen Neutron en Blinky seks met elkaar hebben.
Winky biedt Jim wat heroïne aan, wat hij opsnuift, zelf neemt ze ook wat. Een paar minuten later liggen ze met elkaar in bed.
De volgende dag wordt Jim wakker naast een slapende Blinky, hij schrijft een stuk in zijn dagboek voordat hij weggaat.

Hij krijgt erg slecht nieuws te horen, zijn beste vriend Bobby is overleden. Jim is erg verdrietig. ’s Avonds zitten Jim, Neutron, Pedro en Mickey bij elkaar ergens op straat te blowen in een nette smoking.
Mickey zegt dat het beter is dat Bobby is overleden, omdat hij zoveel pijn had. Jim zegt dat hij hem nooit heeft bezocht en niks om hem gaf. Mickey zegt dat hij moet ophouden met janken, dat het leven ook nog doorgaat.
Mickey en Jim krijgen ruzie, Neutron is het totaal met Jim eens, en Pedro heeft nog niets gezegd.
Neutron en Jim lopen boos weg en zeggen; “Jullie moeten ophouden!”.

Later die avond basketballen ze samen in de regen, ze trekken steeds meer kleren uit totdat ze alleen nog een boxershort aan hebben.

Jim vertelt over een visioen dat hij had nadat hij heroïne had gespoten in Pedro’s kelder. Het voelde alsof hij alleen maar positief kon denken en hij rende vrolijk door een gigantisch veld met allemaal roze bloemen.
Ondertussen begint zijn moeder ongerust te worden, omdat ze in de gaten heeft dat haar zoon té veel drugs gebruikt. Jim scheldt met kreunende stem zijn moeder uit en haalt zelfs naar haar uit. Hij moet overgeven in de wc.

De vrienden zijn zo afhankelijk van drugs dat zelfs zover komt dat ze gaan stelen;
Op een avond overvallen ze een oud vrouwtje, het loopt niet zoals geplant. Het vrouwtje begint één van hen te slaan met haar handtas, daardoor moeten ze het vrouwtje bewusteloos slaan zodat ze er vandoor kunnen gaan met haar handtasje.
Jim voelt zich hierdoor zó schuldig dat hij besluit te gaan biechten, maar omdat hij is gewend scheldwoorden te gebruiken bij het normale praten wordt het luikje met een klap dichtgeschoven.

Een andere manier om ervoor te zorgen meer geld te krijgen is drugs dealen, een heel gevaarlijke stap, vooral voor Jim aangezien hij op een zwaar Katholieke school zat, maar toch gebeurt het, en het wordt gezien. Jim heeft steeds meer drugs nodig om te overleven. Bij de volgende basketball training vraagt hij aan zijn trainer of hij even naar de wc mag, zijn trainer stemt toe. Jim gaat in een hoekje van de douches staan er daar spuit hij wat heroïne. Hij begint er steeds slechter uit te zien.
Omdat Jim zo lang wegblijft, komt Swifty even langs om te kijken waar hij blijft, hij treft hem aan, kreunend in de hoek van de doucheruimte ontkennend wat in zijn hand te hebben.
De trainer biedt hem geld aan, en biedt aan om hem te pijpen. Als Jim dat ziet slaat hij zijn trainer neer, woedend loopt hij weg.

Thuis zit hij in een leeg bad, zo high als iemand maar kan zijn en schrijft in zijn dagboek dat hij graag op wilt houden met drugs, maar hij weet dat er nu geen weg terug meer is.

De volgende dag hebben ze een basketballwedstrijd, met drugs denken ze beter te presteren. Maar hun probleem is dat ze een zakje met pilletjes hebben, allemaal een andere kleur en vorm, waarvan ze niet weten welke ze moeten nemen. Jim neemt de zwarte, omdat die er dodelijk uitziet en krijgt hierdoor een preek van zijn nuchtere vriend Neutron die véél minder drugs gebruikt.
Als de wedstrijd begint blijkt al gauw dat ze de verkeerde pilletjes hebben genomen; verdovende in plaats van opwekkende. Hierdoor valt iedereen die pilletjes hebben gebruikt flauw.
Even later staan ze bij de kluisjes waar de politie constateert dat ze high zijn. Als de politie weg is begint Swifty hun duidelijk te maken dat ze ervoor hebben gezorgd dat ze allemaal geschorst worden. Dan schreeuwt Mickey dat hij uit het team stapt, evenals Pedro. Jim stemt twijfelachtig toe en kijkt Neutron aan. Neutron blijft, vanaf dit moment verdwijnt de vriendschap tussen de 3 jongen en Neutron, ze zullen hem nooit meer zien.
Als zijn moeder hem thuis ziet begint ze totaal te flippen, Jim ziet er door al die drugs namelijk érg slecht uit. Hij loopt weg van zijn moeder steekt een sigaret op en gaat buiten op een trappetje zitten waar hij denkt aan een visioen.
Hij komt zijn vrienden tegen waarmee hij samen een auto zou gaan stelen voor de grote broer van Mickey. Het inbreken verloopt goed. Ze parkeren de auto op de afgesproken plek en lopen naar Mickey’s broer toe, die met grote ogen toekijkt hoe de wagen wordt weggesleept; Pedro parkeerde de auto waar het niet mocht. De broer wordt woedend en mept zijn kleine broertje, snel vluchten ze.
Die nacht slapen ze met z’n drieën op straat, het is een zielig zooitje bij elkaar. Jim luistert naar een verhaal over een visioen van een zwerver naast hem.

Voor het slapen gaan bidt Jim’s moeder voor haar zoon, ze vraagt God of ze haar zoon wil sparen en wil laten stoppen met drugs. Ondertussen spuit Jim een flinke dosis heroïne in zijn arm.
Vroeg in de ochtend wordt iedereen gewekt door Diane, die op zoek is naar drugs. Iedereen slaat haar weg en niemand geeft haar wat.
De volgende klus; inbreken in een ijssalon om de kas te jatten. Maar Pedro is nog high van zijn vorige shot, dus is hij zo gek om een ijsje te gaan maken terwijl de sirenes van de politie al loeien. Terwijl Jim en Mickey hem uitschelden en tegen hem aan vloeken krijgen ze de kluis open en vluchten ze gauw. Ze roepen Pedro, en die krijgt de ernst van de situatie eindelijk in de gaten hij rent naar hen toe maar valt. Ondertussen rent de politie al binnen, Jim probeert Pedro nog te redden maar het gaat niet meer, ander wordt hij gepakt door de politie.

Wat later zitten Mickey en Jim in een kroeg, Mickey kijkt wat in het rond terwijl Jim met open mond naar de tv gaapt; Neutron de nationale kampioen is op tv. Jim weet dat dit zijn droom was, en nog steeds is, dus hij rent snel weg uit de kroeg. Hij snapt de ernst van de situatie en wil hulp.
Hij rent naar Blinky en Winky toe, hij belt aan, een man opent. Blinky en Winky staan achter hun vader in een roze, tuttige nachtpon en onschuldige ogen. Ze schudden hun hoofd als hun vader vraagt of ze deze jongen kennen. De deur wordt voor de neus van Jim dichtgegooid. Betreurt loopt hij de trap af.
Onderaan staat een man op hem te wachten die hem vertelt dat Jim verkeerde drugs aan zijn vriendin heeft verkocht. De man eist $ 20, - terug. Jim ontkent, hij wordt in elkaar gemept en van de trap af gegooid. Naar buiten geschopt en ligt daar in de sneeuw.
Hij droomt over dood gaan bij basketballen, het heeft hem veel pijn gedaan om Neutron zo op de tv te zien, was hij maar net als hem, dan was hij heel gelukkig en had hij zijn grenzen kunnen stellen met het gebruik van drugs.

Als hij wakker wordt ligt hij in Reggie’s huis; hij is nog niet dood, en dat had hij wel verwacht. Reggie zit tegenover hem in een stoel en leest zijn dagboek. Jim staat woedend op zegt dat hij het onbeschoft vindt dat iemand zomaar aan zijn spullen zit. Woedend wil hij weglopen, hij checkt nog even na waar zijn drugs zijn, aangezien hij daar weer behoefte aan heeft. Maar dat heeft Reggie uit zijn jaszak gehaald.
Jim vliegt Reggie aan en dwingt hem de drugs terug te geven, snel rent Reggie naar de wc om het door te spoelen. Jim is razend, maar kan niets beginnen tegen Reggie.

Reggie laat Jim bij hem afkicken, hij kwijlt en rilt. Smeekt om drugs bij Reggie en zien er nog erger uit dan in zijn verslavingsperiode.
Als Jim dit een paar dagen goed heeft volgehouden besluit Reggie hem alleen te laten, hij gaat weg en vertelt Jim dat het verstandig is om te dichten en in zijn dagboek te schrijven zodat hij rustig blijft.
Jim ziet dit als een kans om drugs te nemen; woest haalt hij het hele huis overhoop opzoek naar drugs, maar Reggie heeft alles weggegooid. Snel pakt hij zijn jas en vlucht naar buiten, hij ziet er heel afgekickt uit en steekt een sigaretje op.
De eerste die hij tegen komt is Diane, hij verwacht dat hij bij haar wel wat drugs kan krijgen, maar Diane ziet eruit als een normale vrouw, netjes en afgekickt in tegenstelling tot hoe ze eerst smeekte om drugs bij hem.
Ze zegt hem weg te gaan, een Jim scheldt haar uit en vloekt zich rot.

Jim gaat naar de ondergrondse waar hij naast de mannentoiletten gaat staan, een man komt naast hem staan. Al snel is de boodschap duidelijk en ze lopen achter elkaar naar binnen. Jim gaat in een hokje staan waar de man hem geld aanbiedt. Jim laat zich bevredigen waardoor hij weer aan geld komt, hij staart strak voor zich uit en ziet in een flits Swifty voor hem staan die hem gemeen uitlacht. Als het voorbij is rent hij snel de toiletten uit.
Op straat komt hij een oude bekende tegen; Mickey, Jim laat hem zijn geld zien en ze besluiten er een flinke dosis dope van te kopen. In het park vinden ze een zuid- Amerikaanse dealer, ze kopen wat van hem en komen er even later achter dat hij hun belazerd heeft; het is suiker. Ze rennen snel achter de dealer aan, Mickey wil zijn pistool trekken en de dealer meteen dood schieten, maar Jim weerhoud hem daarvan. De man rent een gebouw in, helemaal tot bovenop het dak, waar hij achteruit loopt, steeds meer naar de hoek toe en bidt en smeekt in zijn moedertaal. Mickey is zo boos dat hij hem een klein zetje naar achteren geeft waardoor de man van het dak af valt, op een auto eronder; een grote klap. De sirenes loeien al in de verte en Mickey vlucht gauw naar beneden het gebouw uit. Jim verroert zich niet, strak staart hij naar beneden.
De politie is al gearriveerd, ze vluchten achter Mickey aan die net het gebouw uit komt rennen en arresteren hem, naar Jim zoeken ze niet meer.

Jim ziet, net als toen Neutron op tv was, hoe diep hij gezonken is en wat hij zijn dierbaren heeft aangedaan, maar dat weerhoudt hem er niet van om geen drugs te kopen.
Hij gaat naar zijn moeder, waar hij aanklopt. Bang trekt ze de 5 sloten open, maar ze laat het kettinkje er nog wel opzitten. Trillend kijkt ze om de hoek van de deur waar ze haar zoon ziet, hij ziet er erg slecht uit en smeekt haar om geld, maar ze geeft hem niks. In plaat daarvan belt ze de politie en zegt hun dat ze bedreigd wordt door een man met een mes, die voor haar deur staat. Jim heeft niets in de gaten en smeekt zijn moeder nog steeds om geld terwijl de politie arriveert.

Jim wordt gearresteerd, hij laat zich afvoeren terwijl hij nog zwak naar zijn moeder schreeuwt, die huilend voor het raam staat.
Hij krijgt 6 maanden straf en moet afkicken. Hij vindt het zelf ook goed, terwijl de gevangenis juist de beste plek is om meer drugs te krijgen. Hij realiseert zich wat hij zijn moeder heeft aangedaan.

Nadat hij uit de gevangenis is, loopt hij weer los op straat, afgekickt en wel, hij komt Pedro tegen. Hij maakt zijn excuses nog van die keer dat Jim hem heeft laten liggen in de ijssalon. Pedro zegt dat hij het niet erg vindt, omdat hij maar 3 maanden heeft gekregen. Hij vertelt ook dat Mickey 15 jaar heeft gekregen omdat hij iemand van een flat heeft afgeduwd, Jim vertelt niet dat hij erbij was.
Pedro vraagt aan Jim of ze samen drugs gaan kopen…

Toen Jim 17 was, bracht hij zijn eerste boek uit.
Jim Carrol, New York

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

Heey, erg goed verslag vond ik het, maar ik vroeg me af, hoe komen jullie aan die film? want ik zoek al weken naar die film en hij is gewoon nergens verkrijgbaar, of dan zit er weer geen ondertitels bij.. etc.. weten jullie misschien hoe ik aan basketball diaries kom? gr. Giulietta

14 jaar geleden

Andere verslagen van "The Basketball Diaries (1995)"