Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?


Oorlogsgeheimen

 

 1. Wat is de titel?                                                                                            Oorlogsgeheimen.
 2. Wat is de titel van het boek waarop de film gebaseerd is?            Oorlogsgeheimen.                  
 3. Wie is de schrijver van het boek?                                                                          Jacques Vriens.
 4. A: Wie is de regisseur?                                                                                     Dennis Bots.                                                                                                                         B: Wie is de scenarioschrijver?                                                                                       Karin van Holst-Pellekaan.
  C: In welk jaar is de film in première gegaan?                                                   2014.
 5. Noem de namen van de drie belangrijkste acteurs.                                              Noem de echte naam van de acteur en de naam van zijn personage?                                        Maas Bronkhuyzen-Tuur.                                                                                                             Joes Brauers-Lambert.                                                                                               Pippa Allen-Maartje.
 6. Geef in ongeveer 100 woorden een zelfgeschreven samenvatting van de film.                                               

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Tuur en Lambert zijn beste vrienden en onafscheidelijk van elkaar. Er komt een nieuw meisje in de klas: Maartje. Eerst zijn Lambert en Maartje beste vrienden, totdat Lambert hem uitnodigt om naar de grot te gaan samen met Tuur. Eerst vindt Tuur dit niet leuk totdat hij realiseert dat ze wel leuk is. Tuur wordt verliefd op Maartje.            Ze spreken steeds vaker af totdat Maartje hem een geheim verteld: ze is Joods en ze heet eigenlijk Tamar Cohen. Tuur belooft het niet tegen Lambert te zeggen en dit zorgt ervoor dat Lambert en Tuur langzaam maar zeker uit elkaar groeien. Lambert’s vader wordt burgemeester en wordt lid van de NSB. Tuur’s broer en vader gaan bij het verzet. Lambert probeert af te spreken met Tuur maar Tuur loopt vermijdt Lambert. Tot op een dag iets ergs gebeurt: Tuur en Maartje gaan afspreken in de schuur van de boerderij van Maartje, ze hebben veel plezier samen en stonden op het punt om te zoenen. Lambert had ze gevolgd tot aan de schuur en ziet dat Maartje een big verbergt tussen de hooiblokken. Lambert vertelt het diezelfde avond aan zijn vader. De dag daarop doen de Duitsers een huiszoeking in Maartje’s huis en ontdekken ze het geheim van Maartje: dat ze Joods is. De oom van Maartje verklapt per ongeluk de namen van het verzet. Tuur is heel boos en verdenkt Lambert van dat hij Maartje heeft verraden(want Lambert’s vader is NSB-er dus word je zo snel ook aangezien als de “vuile NSB'er”). Maartje’s oom verklapt tijdens een verhoor van de Duitsers alle namen van het verzet (inclusief Tuur’s broer en vader). Als de Duitsers daarna het hele dorp gaan onderzoeken, moeten Tuur en zijn familie snel vluchten, maar waarheen? Tuur en zijn familie weten niet waar ze heen moeten. Lambert schiet ze te hulp en zegt dat ze naar de grotten moeten vluchten. Lambert zei dat als Tuur en familie eenmaal in de grot waren hij ze wat eten en hulpmiddelen zou brengen. Tuur vertrouwt zijn vriend niet meer, maar neemt het risico en besluit met zijn familie naar de grot te vluchten. Uiteindelijk is Lambert toch naar de grotten gekomen en is hij Tuur met zijn familie te hulp geschoten. Tuur vlucht naar België en is veilig.                                             

 1. In een film staat altijd een probleem centraal. Pas het 6-stappenplan toe en leg het uit hoe het probleem ontstaat in de film.                                                                                                                   Begin-ontstaan-verslechtering-dieptepunt-verbetering-afronding.  

Begin: Tuur en Lambert zijn beste vrienden.

Ontstaan: Maartje komt naar de klas van Tuur en Lambert (niet dat zij het probleem is, maar ze heeft een geheim: ze is Joods).

Verslechtering: Maartje heeft tegen Tuur vertelt dat ze Joods was. Hij mag dit niet doorvertellen aan Lambert(hij is de zoon van een NSB’er)  en dit zorgt voor een verslechtering van hun vriendschap.

Dieptepunt: Lambert volgt Tuur en Maartje naar de schuur van Maartje, waar hij ze ziet spelen. Hij ziet in de schuur van Maartje een big die ze verstopt heeft. Hij zegt dit vervolgens tegen zijn vader die NSB’er en die verraadt Maartje. Ze word meegenomen naar het concentratiekamp.

Verbetering: Er is niet echt sprake van verbetering van Maartje’s situatie want zij wordt waarschijnlijk vermoord in het concentratiekamp. Maar wel tussen Tuur en Lambert’s vriendschap. Op het begin van het einde word het dorp onderzocht opzoek naar mensen van het verzet (want Maartje’s oom heeft tijdens een verhoor alle namen uit het verzet benoemd). Tuur en zijn familie weet niet waar ze heen moeten. Lambert schiet ze te hulp en zegt dat ze naar de grotten moeten vluchten.              Lambert zei dat als Tuur en familie eenmaal in de grot waren hij ze wat eten en hulpmiddelen zou brengen.

Afronding: Lambert is naar de grotten gekomen en is Tuur te hulp geschoten. Tuur vlucht naar België en in de laatste scène kijkt Tuur naar de achter waar hij denkt dat Lambert is en Lambert kijkt vooruit, denkend van hoe het met Tuur zou vergaan.

 1. Is er in de film sprake van spanning?

Ja, dreiging: Lambert en zijn familie kunnen opgepakt worden.

Geheim: Maartje vertelt aan Tuur dat ze Joods is en een big verstopt in de schuur.

Raadsel: Je weet niet of Maartje echt dood is gegaan in het concentratiekamp. Je weet niet of Tuur en Lambert elkaar ooit weerzien. Je weet niet of Lambert’s vader word gestraft omdat hij bij de NSB zat.

 1. Leg aan de hand van een voorbeeld uit de film uit op welke manier er humor is toegepast.

Soms is het grappig, hoe Maartje en Tuur elkaar behandelen.

 1. Geef twee voorbeelden van belangrijke plekken waar de film zich afspeelt. Leg uit waarom deze locaties zo belangrijk zijn voor de film.

Maartje’s huis: omdat ze hier haar geheim aan Tuur vertelt en Lambert de big ziet die Maartje verstopt.

De grotten: waar Tuur en Maartje vrienden werden en ook gelijk waar het einde van de film zich afspeelt.

 1. In welke tijd/tijden speelt de film zich af?        

1944, Tweede Wereldoorlog.

 1. A: Wie zijn de hoofdpersonen?                        

Tuur, Lambert en Maartje.                                                                                                                                                             B: Geef van elk twee innerlijk en twee uiterlijke eigenschappen.                                                  Tuur: flaporen, bruin haar, vrolijk en aardig.

Lambert: bloempotkapsel, blond haar, aardig, trouwe vriend en lief.

Maartje: kort + krullend haar, aardig en schattig.

 1. Kies twee belangrijke relaties en beschrijf in het kort in vijf regels per relaties. Leg uit waarom deze relaties ook belangrijk zijn.                                        

De relatie tussen Tuur en Lambert: vrienden. In het begin zijn ze beste vrienden en lijken ze onafscheidelijk. Langzamerhand begint het te verwateren (door Maartje want Tuur weet dingen van haar wat hij niet mag doorvertellen aan Lambert en daardoor voelt Lambert zich buitengesloten). Ze beginnen zelfs ook een ruzie te krijgen. Maar op het eind blijkt dat Lambert een erg loyale vriend is en Tuur altijd zou helpen.

De relatie Tuur en Maartje: vrienden,  (soms leek het of het meer dan dat was). Eerst zijn Lambert en Maartje betere vrienden, totdat Lambert Maartje en Tuur vraagt om mee te gaan naar de grot. Hun vriendschap groeit en Tuur begint zelfs verliefd op haar te worden. Maartje vertelt haar geheimen aan Tuur: ze is Joods.                              Hun vriendschap wordt steeds maar sterker en sterker. Lambert ziet dit en volgt ze naar de schuur waar Maartje en Tuur elkaar bijna gingen kussen.                                  Toen Maartje werd afgevoerd en Tuur wist waar ze zich op dat moment bevond. Fietste hij van zijn dorp (Eijsden-Margraten) in Limburg helemaal naar Maastricht om haar een speciaal cadeau te geven: een zelfgemaakt olympische medaille (van steen) die hij speciaal voor haar heeft gemaakt omdat Maartje altijd al met de Olympische Spelen wilde meedoen (wat haar als de oorlog niet uitbrak haar waarschijnlijk gelukt was, want ze was erg goed in turnen).

 1. Tot welke genre behoort de film?                                                                      

Drama, omdat het een film is waarvan je moet gaan huilen. Ik vond het wel een mooie film.

 1. Beschrijf de eerste beelden van de film. 

Tuur en Lambert rennen voor hun leven naar de grotten(ze worden gepest) omdat hun pestkoppen ze willen aanvallen. In de grotten weten gelukkig Lambert en Tuur alleen de weg en raken de pestkoppen ze kwijt.

 1. Is er een open of gesloten einde? Beschrijf de laatste beelden van de film.

Open einde, Tuur is in België aangekomen en hij kijkt naar de andere kant waar zijn vriend Lambert ook kijkt (ze zien elkaar helaas niet). Maar helaas weten we niet wat er met Maartje is gebeurt en of Tuur Lambert ooit nog zou zien.

 1. A:Chronologisch/niet chronologisch?                                   

Chronologisch, er zijn geen flashbacks. Wel dat Maartje met Tuur naar een foto-album kijkt en laat zien hoe haar leven er vroeger uitzag.                                                                                                                                B:Zijn er tijdsprongen? Beschrijf er een.

Ja, volgens mij zijn er wel een paar tijdsprongen maar ze zeggen niet precies hoeveel maanden/dagen/uren later dit is of was. Ze laten de belangrijkste dingen van een dag altijd zien in een film.

 1. A: Hoelang duurt de film?                                                                                                                     

94 minuten (1 uur en 34 minuten)

B: Hoe lang duurt het verhaal dat in de film verteld wordt?                                                         Een paar maanden, ik denk 2 maanden.

 1. Beschrijf vier open plekken. Hoe worden ze ingevuld?          
 • Er word niet vertelt of Maartje doodgaat in het concentratiekamp, of ze wel überhaupt doodgaat of de oorlog overleeft. Je hoopt echt dat ze nog leeft, zo’n lief, mooi, onschuldig meisje…
 • Er wordt ook niet vertelt of Tuur en Lambert elkaar nog ooit eens gaan zien, wat wel zou kunnen omdat ze echt hele goede vrienden zijn.
 • Er wordt niet verteld hoe het met de big van Maartje gaat, aangezien ze best veel om de big geeft.
 • Er word niet vertelt over de toekomst van de jongens. Vragen blijven in je hoofd hangen.. Zijn ze goed terecht gekomen of niet? Of hoe het met Lambert’s vader vergaan is, is hij vermoord door een verzetsstrijder of niet? En hoe het voor Tuur in België is zonder zijn vriend en Maartje.
 1. Is de film die je gekeken hebt een jeugdfilm of een volwassenenfilm? Jeugdfilm, er zit geen seks in en bijna geen geweld.
 2. A:Wie is de componist van de filmmuziek?                                                              

André Dziezuk.
B: Welke rol speelt de muziek bij deze film? Beschrijf een scène waarin de muziek een belangrijke functie heeft.

André Dziezuk.
B: Welke rol speelt de muziek bij deze film? Beschrijf een scène waarin de muziek een belangrijke functie heeft.

De muziek zorgt voor spanning en maakt dramatische scenes dramatischer. Bijv. de scène waarin Maartje wordt meegenomen, het maakt je zo verdrietig, al helemaal met de muziek erbij.

 1. Geef aan de hand van vijf beoordelingswoorden met een motivatie, je mening over de film.

Meeslepend- je word echt meegeslepen in het verhaal, alsof je alles zelf meemaakt.

Leuk- omdat ik van Limburg/België houd en ze mooie locaties laten zien in deze omgeving.

Spannend- soms denk je van oh nee waarom is dit nou gebeurd, je verwacht sommige dingen echt niet. Ik zat echt nagelbijtend te kijken naar het einde, of Lambert wel zou opdagen om zijn vriend te helpen.

Interessant- het zet je aan het denken hoe het is om nou in hun schoenen te staan, als je in oorlogstijd leefde, wat zou je doen?

Geloofwaardig- het komt niet nep over zoals in sommige films. Het zou zomaar gebeurt kunnen zijn in de oorlogstijd.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast