Oesters van Nam Kee (2002)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2168 woorden
  • 3 mei 2005
  • 57 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 57 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor je werkstuk, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Gooi jij een week lang zo min mogelijk weg of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie! 

Check alle challenges!
Samenvatting van het boek

Als het verhaal begint is Berry naar het oude vakantiehuisje van zijn ouders in Frankrijk gevlucht. Daar wordt hij opgepakt door de Franse politie. Hierna vertelt hij vanuit de gevangenis in Nederland zijn verhaal. Hij vertelt dat hij tegen zijn moeder heeft gelogen dat hij zijn Gymnasiumdiploma heeft gehaald, terwijl hij allang van school is gegaan. Het enige wat Berry de hele dag doet is rondhangen met zijn vrienden Otman, Jamal en Rachid (ook wel bekend als de Laatste Mode). Meestal zitten ze in de snackbar ‘Fast Eddie’. Ook liegt hij tegen zijn vrienden: hij zegt dat zijn vader in de gevangenis zit, omdat hij is opgepakt tijdens een grote drugsdeal in Lyon. Dit is echter niet waar, want zijn vader is overleden aan een hartaanval toen Berry jonger was. Ook zegt Berry nooit tegen zijn vrienden waar hij woont, want hij woont in een redelijk groot huis en zijn vrienden niet en daarom zegt hij dat hij in een achterbuurt woont.
Vervolgens vertelt hij over zijn allereerste ontmoeting met Thera. Dit gebeurt als hij op straat lichtgevende duivelhoorntjes staat te verkopen. De tweede keer dat hij haar ontmoet is in een café. Hij doet zich voor als een filmproducent genaamd Raymond. Hij doet dit omdat Thera daar op die man wacht. Ze komt erachter dat hij Raymond niet is, maar toch gaan ze samen winkelen. Uiteindelijk gaan ze oesters eten bij Nam Kee, een chinees restaurant.

Daarna vertelt hij meer over zijn leven. Zijn vader heette Peter en was cameraman, zijn moeder werkt bij de reclassering. Ook heeft hij een broer, Rein, met wie hij altijd ruzie heeft over zijn overleden vader.
Hierna vertelt Berry meer over Thera en haar werk als stripper in een bar in Amsterdam. Hij is er één keer geweest, maar hij vond het niet leuk. Als hij haar kwam ophalen, wachtte hij buiten. Thera woont op een oude zolderkamer in Amsterdam. De eigenaresse van het huis zit in een verzorgingstehuis. De moeder van Thera woont in Haarlem en haar vader met zijn nieuwe vrouw op Malta. Haar zus woont in Heemstede met haar man en zoontje.
Thera wil graag stoppen met haar werk en naar het buitenland vertrekken, maar daar hebben ze het geld niet voor. Dus bedenken ze samen een plan om aan veel geld te komen. Ze adverteren in een krant voor de verhuur van ‘een appartement met tuin in Amsterdam’. Ze laten 15 sleutels maken van het appartement en verhuren aan meerdere mensen de kamer. Ze halen 21.000 gulden binnen. De volgende dag vertrekken ze naar het Hilton hotel waar ze de John & Yoko suite huren. Ze geven veel geld uit aan dure kleding en aan eten. Ze maken plannen voor een vakantiereis: één nacht in het Hilton, daarna drie dagen naar Parijs waarna ze vier weken naar Bali zullen gaan. Als eindbestemming kiezen ze Arizona. Maar het gaat fout als Thera weer last krijgt van epileptische aanvallen, waar ze toen ze klein was veel last van had. Na een ernstige aanval tijdens een van de laatste nachten in het Hilton, wordt ze naar het ziekenhuis gebracht. Ze moet er een week blijven.
Als Thera uit het ziekenhuis wordt komt, trekt ze weer in bij haar moeder in Haarlem. Berry probeert contact te zoeken, maar Thera’s moeder is het daar niet mee eens. Uiteindelijk vertelt Thera dat het over is.
Berry komt erachter dat Thera weer wat heeft met haar ex Ben, die een keer foto’s voor de Penthouse van haar heeft gemaakt. Berry blijft proberen contact te zoeken. Ben verhinderd dat. Berry krijgt op een gegeven moment een pistool van Otman te leen. Tijdens een opstootje op de stoep bij Ben valt het pistool uit zijn broek. Ben en Thera schrikken, Thera vertelt hem nog eens dat het helemaal over is. Berry snapt er helemaal niks van.
Berry’s vrienden vragen of hij meegaat naar de opening van het nieuwe buurthuis. Ze hangen daar, zoals gewoonlijk, wat rond. De burgemeester komt ook langs op de opening, maar als hij wil vertrekken, gebeurt er iets. Onbewust pakt Berry een steen op, en gooit deze de lucht in, zo ver hij kan. De burgemeester wordt op zijn hoofd getroffen en raakt in een coma. Berry vlucht snel weg. Als hij ergens zit uit te rusten, komt er een politieagent naar hem toe. Berry is bang dat de agent weet wat hij heeft gedaan, dus schiet hij de agent met het geleende pistool neer. Hij rent snel weg en pakt een taxi. Hij neemt de trein naar Frankrijk, waar hij bij het oude vakantiehuisje van zijn ouders wordt gearresteerd. Hij wordt naar Nederland overgebracht, waar hij zijn hele verhaal verteld.


Samenvatting van de film

Berry is een 18-jarige gymnasiast en woont in een villawijk. Hij gaat al een tijd niet meer naar school, maar hierover liegt hij tegen zijn ouders. Hij hangt wat rond met zijn (foute) vrienden. Als hij op straat lichtgevende duivelhoorntjes staat te verkopen ontmoet hij Thera, een wat oudere paaldanseres. Ze noemt Berry diablo.

Thera neemt hem mee naar het restaurant Nam Kee waar ze oesters eten. Zijn verliefdheid voor haar is begonnen. Ze willen graag samen op wereldreis, maar ze hebben daar geen geld voor. Om snel aan geld te komen, maken ze 15 voordeursleutels, en verhuren ze het huis waar Thera op de zolderkamer woont aan 15 verschillende mensen die zij van tevoren laten betalen. Met het geld logeren ze in het Hilton hotel in Amsterdam en hebben een heftige liefde/seks relatie.

Maar dan krijgt Thera steeds meer last van epilepsie- aanvallen. Ze belandt in het ziekenhuis en gaat daarna bij haar moeder wonen. Berry probeert contact te zoeken, maar Thera’s moeder is het daar niet mee eens. Uiteindelijk vertelt Thera dat het uit is. En ze wil Berry niet meer zien. Berry kan dit niet accepteren en hij probeert steeds weer contact met haar te zoeken. Uiteindelijk denkt hij dat Thera terug is bij haar ex-vriend Ben, een fotograaf. Hij gaat weer terug naar zijn vrienden. Maar zij helpen hem alleen nog maar verder de put in.

Op een gegeven moment krijgt Berry een pistool van een van zijn vrienden te leen. Hij zoekt Ben op, met het pistool in zijn broekzak, maar bedenkt zich op het laatste moment dat dit niet de juiste oplossing is. Thera vertelt hem nog eens dat het echt helemaal over is. Berry snapt het nog steeds niet.

Berry en zijn vrienden gaan naar de opening waar Berry op een gegeven moment in het wilde weg om zich heen gaat schieten. Daarbij wordt een man geraakt (die het wel overleeft). Berry vlucht naar het vakantiehuisje van zijn ouders in Zuid- Frankrijk. Hij wordt wel gevonden. Op dat moment ziet hij het allemaal echt niet meer zitten en zit al met het pistool in zijn mond. Totdat zijn broer komt en hem verteld dat de man die hij had neergeschoten het overleeft heeft, waarna Berry zich overgeeft.

Betekenis van de titel

Oesters van Namkee: Berry en Thera eten vaak in het lievelingsrestaurant van Thera, ‘Oesters van Namkee’. Berry lust eigenlijk totaal geen oesters maar hij houdt gewoon zoveel van Thera dat hij ze voor haar wèl wil eten. Thera voorspelt eigenlijk in het restaurant ook al wat er gaat gebeuren, waar ze achteraf gezien gelijk in krijgt.
Verschillen tussen boek & film

» De vriend van Berry heet in het boek Otman,hij is Marokkaans.In de film heet deze zelfde vriend Otto,waarschijnlijk omdat hij hier een Nederlandse jongen,en dat ze daarom voor een Nederlandse naam gekozen hebben.
» In heb boek is de vader van Berry al zes jaar dood. Hij is gestorven aan een hartinfarct. In de film leeft de vader van Berry nog gewoon. Ze hebben daar waarschijnlijk voor gekozen,omdat Berry in het boek heel slecht met verlies om kan gaan. Dat blijkt uit het verdriet dat hij heeft van zijn pony, het verdriet dat hij heeft van zijn vader en het verdriet dat hij uiteindelijk ook nog heeft van Thera. In de film komt dit niet zo sterk over en gaat het eigenlijk alleen maar over Thera. Ze hebben daarom de vader gewoon laten leven, omdat hij toch niet zo’n belangrijke rol speelt.
» In het boek komt Gerrie Grolsch verschillende keren voor. Hij is een vriend van Berry en hij ziet hem vaak in de snackbar Fast Eddie waar Gerrie zich helemaal dik eet aan hamburgers. In de film hebben ze dit personage weg gelaten.
» In het boek is Berry al gearresteerd en zit hij al in de gevangenis. Hij vertelt op die manier dat zijn verhaal en kijkt zo steeds terug op zijn leven. Je komt ook te weten dat hij 4 jaar zal moeten zitten. In het boek wordt Berry ook twee keer gearresteerd, als eerste omdat hij het Franse huisje binnen is gedrongen,d at niet meer van hun was. Als hij dan uitleg geeft wordt hij weer vrijgelaten door de Franse politie. Als dezelfde politie later hoort dat hij een agent twee keer in zijn been heeft geschoten en de burgemeester een staan tegen zijn hoofd aan heeft gegooid dan pakken ze hem weer op.Hij zit zijn straf dan uit in Nederland. In de film zie je alleen dat hij gearresteerd wordt, je komt niet te weten hoelang hij zal moeten gaan zitten.
» In het boek is Berry erg verdrietig van het verlies van zijn pony New Shatterhand, hij deelde zijn verdriet voornamelijk met zijn vader.In de film hebben ze de pony weggelaten.
» Berry gooit in het boek een steen naar de burgemeester en hij raakt hierdoor in coma. Daarna schiet hij ook nog een agent twee keer in zijn been omdat die agent Berry wantrouwt over het feit dat hij daar zo raar in het gras ligt. In de film schiet Berry vier kogels af waarvan er twee geraakt worden in de rug van Drees. Drees is een sociaal werker van de jeugdzorg en heeft altijd geprobeerd Berry en zijn vrienden aan werk te helpen of leuke dingen te laten doen. Drees raakt ook in coma. Verder komt er helemaal geen Burgemeester voor in de film.
» Tilly van de tennisclub was het eerste meisje dat op Berry verliefd was.Hij geloofde dit echter niet.En bleef net zo lang wachten tot ze niet meer belde.Hij bewees daarmee dat ze dus niet op hem verliefd was.Tilly kwam voor in het boek maar is weggelaten in de film.
» Jamal leidt in het boek aan jeugdreuma en kan daardoor niet meer voetballen en daardoor verbreekt Ajax het contract met Jamal. In de film blesseerd Jamal zijn enkel tijdens een kartwedstrijd met Berry waardoor kan hij niet meer voetballen voor Ajax. Ze hebben de kartwedstrijd waarschijnlijk in de film gekozen,omdat dit makkelijker te verfilmen is. Dit komt vooral omdat Jeugdreuma een ziekte is die niet in een paar dagen voorkomt, maar juist geleidelijk en over een langere periode zal voorkomen.

Korte overeenkomsten tussen boek & film

» Berry is een jongen die problemen heeft. Hij gebruikt drugs, rookt voortdurend en is bevriend met jongens die dat ook doen.
» Berry is helemaal verliefd op Thera.
» Thera is een paaldanseres en heeft niet veel geld. Ze is voor Berry de perfecte vrouw en zij is alles waar hij van droomt. Ze zijn een goed koppel en lijken helemaal verliefd te zijn. Totdat Thera de epilepsie-aanvallen krijgt en Berry verlaat.
» Er zijn natuurlijk veel meer overeenkomsten tussen het boek en de film, het is een verfilming van het boek.

Mening over boek & film

Na het boek gelezen te hebben, dacht ik dat ze het zouden filmen alsof Berry het verhaal vanaf het begin vertelde en dat je aan het eind pas erachter komt wat hij bij de burgemeester zou hebben gedaan. Ongeveer hetzelfde als het boek, maar dan in een betere volgorde, omdat het in het boek soms niet even overzichtelijk was.
De film was echter totaal niet wat ik ervan had verwacht. Het is niet in een logische volgorde gezet en er waren juist heel veel verschillen tussen het boek en de film. Bijv: In het boek gooit hij met een steentje de burgemeester in coma, in de film schiet hij iemand in zijn hoofd.

Ik vond het lezen van het boek leuker dan de film. Hoewel het boek soms een beetje onduidelijk was, bleef de spanning er wel in en wilde je weten wat er gebeurd was en waarom (er wordt namelijk pas aan het eind van het boek verteld waarom hij in het Huis van Bewaring zit.) Daarnaast was de film opzich wel oke, maar niet erg speciaal. (Hoewel je heel duidelijk kon zien dat het een A-film was, wat betekent dat het met een klein budget gefilmd was)

Extra info over het boek + de film:

Boek Film

Titel: De Oesters van Nam Kee Titel: Oesters van Nam Kee
Auteur: Kees van Beijnum Regisseur: Pollo de Pimentel
Jaar: 2000 Jaar: 2002
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar Land: Nederland
Druk: 3e druk Hoofdpersonages:
- Thera: Katja Schuurman
- Berry: Egbert-Jan Weeber

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

is het een roman ofwat

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Oesters van Nam Kee (2002)"