Filmverslag Terug naar de kust.

Door:

 {Plaatje}

 Regisseur: Will Koopman

Schrijver boek: Saskia Noort

De titel van de film is terug naar de kust. Ik denk dat ze deze titel hebben gekozen omdat ze opgegroeid is aan de kust. Als ze word bedreigt adviseert de politie haar om te ‘’verdwijnen’’ uit de stad. Daarom gaat ze weer terug naar haar oude huis waar haar zus nu woont. Dat huis is aan de kust, dus ze gaat weer terug naar de kust.

De hoofdpersoon is Maria Vos (gespeeld door Linda de Mol).

Ze heeft rood/bruin haar, een pony en blauwe ogen. Ze geeft concerten. Maria is een vrouw van eind dertig, ze heeft twee kinderen Merel en Wolf. Samen met hen woont ze in een huis in Amsterdam. Maria heeft veel meegemaakt in haar jeugd. Ze had een vriend, hij was vreemdgegaan op 1 van haar concerten. Ze had ook een kind van hem, toen heeft ze abortus gepleegd.Maria wordt gestalkt en ontvangt bedreigingen. Daarom gaat ze samen met haar kinderen logeren bij haar zus in Bergen. Hier wordt ze nog steeds bedreigt op allerlei manieren, zo wordt haar huis in de brand gestoken. Ans en haar collega Victor, die psychiater is, twijfelen aan de echtheid van de bedreigingen en ze verdenken Maria ervan deze zelf uit te voeren.

Andere belangrijke mensen zijn:

Ans Vos (gespeeld door Ariane Schluter) Ze heeft bruin/blond haar. Maria wordt in de film gestalkt door haar zus Ans, blijkt aan het einde van de film.

Ans is boos op Maria vanwege de depressie die hun moeder heeft gekregen nadat Maria was geboren. Ans neemt dit Maria kwalijk en de woede verergert als Maria een abortus pleegt terwijl zij dolgraag kinderen wil krijgen. De week voordat Maria abortus pleegde heeft Ans een miskraam ondergaan. Uiteindelijk blijkt Ans net als haar moeder psychisch niet in orde te zijn.

Geert (gespeeld door Daan Schuurmans) Geert is de ex van Maria. Hij drinkt vaak en is een erge alcoholist. Na een optreden gaat hij vreemd. Als Maria en Geert thuis zijn krijgen ze een erge ruzie en omdat Geert zo dronken is slaat hij Maria. De volgende dag bepaald Maria dat ze uit elkaar wilt. Geert is het er niet mee eens. Dan vertelt Maria ook nog eens dat ze zwanger is van hem, maar dat ze abortus wilt plegen. Geert wilt het kind heel graag houden, maar Maria besluit toch om abortus te plegen. De politie heeft een vermoeden dat het Geert zou kunnen zijn die haar bedreigt.

De spanning in de film word in het begin opgevoerd doordat er al allemaal dingen gebeuren die invloed hebben op het einde. Bijvoorbeeld dat Maria geen relatie meer wilt met Geert, daardoor denkt de politie dat Geert haar misschien bedreigt en als Maria nooit abortus had gepleegd was ze misschien wel nooit bedreigt.

In de film is het ook vaak donker en is het vaak avond, dat maakt het heel spannend.

Ik had al een vermoeden sinds we Ans zagen dat zij best degene zou kunnen zijn die Maria bedreigt. Ik had eigenlijk nooit het gevoel dat Geert het was omdat waarom zou hij graag weer bij Maria willen wonen als ze dan alleen maar makkelijker kan vinden dat hij haar bedreigt.

De vertelde tijd van deze film is eigenlijk het nu. Ik denk dat het ergens rond 2007 was?

Er werd gebruik gemaakt van vooruitblikken. Bijvoorbeeld aan het hele begin van de film zie je Maria lopen in een hele kille gang. Dan denk je van, waar is ze? Aan het einde kom je erachter dat ze in het psychiatrische huis is waar haar zus Ans naartoe moest.

In het cameragebruik word er vaak gebruik gemaakt van heel dicht op het gezicht van de persoon filmen. Ik denk dat dit is om het heel spannend te maken. Als die persoon bijvoorbeeld heel eng en boos kijkt en er dan heel dicht op de persoon zijn gezicht word gefilmd ziet dat er heel eng uit. Bijvoorbeeld wanneer Maria de kamer inloopt, dan kijkt ze heel eng en word er een beetje vanaf de onderkant gefilmd.

Ik vond de film best wel leuk. Ik houd meestal wel van hele spannende films. Het gedeelte dat mij het meest raakte was de stukjes waarin je Maria en Ans zag toen ze nog heel klein waren en toen hun moeder er nog was. Dit raakte me omdat het me verschrikkelijk lijkt om dit mee te maken, ook vond ik het er heel eng uit zien. Ook het laatste gedeelte toen Maria bijna werd vermoord raakte me. Als ik een cijfer voor de film zou moeten geven zou het denk ik een 8,5 geven omdat ik het wel een hele leuke film vond.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.