Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De tweeling (2002)

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 785 woorden
  • 18 mei 2005
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
95 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Titel en auteur van het boek - de tweeling van Tessa van Loo 2. Titel en regisseur van het verfilmde boek - Ben Sombogaart 3. Wie is de scenarioschrijver van de film? - Marieke van der Pol 4. Noem de naam+ rol van de belangrijkste acteurs. - Anna (Sina Richardt, Nadja Uhl, Gudrun Okras) en Lotte (Julia Koopmans, Thekla Leuten, Ellen Vogel) zij zijn de tweeling waar het verhaal om draait. 5. Datum en plaats waar de video is bekeken. - 09-10-04 Vianen
6. Genre: Wat voor film is het? - Het boek is een psychologische (oorlogs-)roman, maar kan ook een ontwikkelingsroman worden genoemd omdat de tweeling aan elkaar de ontwikkelingen in hun leven vertellen. 7. Leg uit waarom je deze film gekozen hebt? - Omdat deze film mij erg mooi leek. 8. Eerste persoonlijke reactie: vertel kort wat je van de film vindt. Welk stuk heeft een bijzondere indruk op je gemaakt? - Ik vond het een erg mooie film. Ik vond het einde het mooist omdat ze toch bleken niet zonder elkaar te kunnen en dat ze in elkaars armen stierven. 9. Wat zijn, kort samengevat, de gbeurtennissen? - Nadat de ouders van Anna en Lotte overleden zijn, wordt de tweeling uit elkaar gehaald. Anna gaat naar een arm Duits gezin en Lotte wordt ondergebracht bij een rijk Nederlands gezin. Lotte probeert contact met Anna te krijgen door brieven te schrijven maar deze worden onderschept door de pleegouders van Lotte. Anna wordt verteld dat haar zusje dood is en Lotte wordt verteld dat haar zusje nu in een vieze boerderij woont en dat Anna niks meer met haar te maken wil hebben. Uiteindelijk op oude leeftijd ontmoeten ze elkaar weer in een badhuis. Eerst maken ze ruzie om van alles en willen ze elkaar ontwijken daarna maken ze het goed en sterven in elkaars handen. 10. Is er van èèn of meerdere conflicten? Wie spelen daarbij een hoofdrol? - Er zijn verschillende conflicten in het verhaal. Lotte’s pleegouders houden brieven stiekem vast zodat Lotte geen brieven van Anna krijgt. En Anna komt Lotte een keer opzoeken in Nederland als de tweede wereld oorlog bezig is. En dan verteld Anna dat ze verliefd is op een SS’er en dan wordt Lotte weer boos.
11. Wie zijn belangrijke bij figuren en waarom? - De pleegouders van beide kinderen omdat Anna en Lotte alle bij door hen wordt voorgelogen. 12. Welke persoonlijke relaties zijn belangrijk voor het verhaal? - De relatie van de tweeling want om hun draait het de hele film. 13. Wat is het hoofdthema? - Dat als tweelingen uit elkaar groeien ze toch bij elkaar moeten zijn 14. Zijn er meerdere thema’s? - Ja, het gaat ook over hoe je met elkaar omgaat. 15. Vind je dat de titel al een aanwijzing geeft over het thema? - Ja, omdat het alleen over een tweeling gaat en de titel is “de tweeling”. 16. Is er sprake van korte scènes of van langere aaneengesloten stukken? - Het zijn korte scènes, want meestal gaat het eerst een stukje over Anna en dan weer een stukje over Lotte. 17. Is er veel actie of wordt er voornamelijk gepraat? - Er wordt voornamelijk in gepraat. Er zit bijna geen actie in de film.
18. Hoe zit het met de tijd en plaats in het verhaal zijn er flashbacks of is de opbouw chronologisch of zijn er tijdsprongen? Speelt het verhaal op de zelfde plaats of wisselen de plaatsen? - Er zijn veel tijdsprongen in het verhaal. Als de tweeling baby’s zijn worden het opeens vrouwen van twintig en daarna vrouwen van zeventig. Het verhaal speelt zich en in Duitsland af en in Nederland. 19. Heeft de film je geboeid: was er sprake van ontroering, spanning? - Ja, ik was er wel van ontroerd. Vooral het einde sprak me aan. 20. Wat had een negatieve werking op jou? ( welk stukje vond je vervelend, choquerend/schokkend, te vergezocht, beangstigend enz.) - ik vond het stuk niet leuk dat de ouders de brieven verstopten en logen tegen Anna en Lotte over de andere helft van de tweeling. 21. Heeft de film je aan het denken gezet? - Ja, omdat als mensen zoveel van elkaar houden zich nog kunnen opzetten tegen een ander, en vol houden dat ze beter af zijn zonder elkaar. 22. Hoe luidt jouw eindoordeel? - Ik vond het een mooie film, omdat er veel emotionele gevoelens in verwerkt zitten. je kunt helemaal in de persoon inleven en dat doe je ook als j op de bank zit! En dat is denk ik een van de redenen wat deze film zo goed maakt! 23. Vertel waarom je een ander wel/niet zou aanraden om deze film ook te gaan zien. - Ik zou deze film wel aanraden, omdat hij heel erg indrukwekkend is.

REACTIES

B.

B.

Wij maakten op de basisschool betere verslagen wat een prutswerk. Welke kloothommel dit heeft gemaakt verdiend duidelijk een 1

13 jaar geleden

K.

K.

Tis gwn goed... nie slecht ofzow

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De tweeling (2002)"