De grot (2001)

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1009 woorden
  • 29 juli 2008
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
29 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Filmverslag “ De Grot “
De vergelijking van het boek en de film


De film gaat over Egon Wagter. Egon heeft op een jeugdkamp, toen hij 14 jaar was, Axel de Graaf ontmoet. Ze zijn toen goede vrienden geworden. Hij rookte met hem zijn eerste jointje en hij had voor het eerst seks met een meisje. Axel was een erg brutaal jongetje. Ook ontmoete Egon op dat kamp een meisje, Marjoke, waarop hij verliefd raakte. Hij wilde geoloog worden en zij ook. Egon was erg onder de indruk van Axel en hij verdween niet meer uit zijn leven. Een paar jaar later komt Egon Axel toevallig weer eens tegen. Egon is dan geologie aan het studeren en Axel is erg druk met allerlei vage zaakjes in de onderwereld. Axel nodigt Egon uit om een keertje naar ‘de Grim’ te komen, waar hij woont. Egon gaat hierheen en komt er vervolgens dagelijks. Dit is niet goed voor zijn studie en besluit om zijn contact met axel te verbreken. Hij studeert af en trouwt een aantal jaren later. Het lukt hem niet om als geoloog werk te vinden, dus gaat hij aardrijkskunde geven op een middelbare school. Tot hij op een dag een advertentie in de krant ziet staan van een geologische expeditie en ze zoeken nog een geoloog. Hij is meteen erg geïnteresseerd en wil graag mee. Er is alleen een groot nadeel en dat is dat hij
fl. 40.000,- bij elkaar moet zien te krijgen wil hij mee mogen. Hij heeft geen flauw benul hoe hij hieraan moet komen en besluit Axel om hulp te vragen. Axel heeft een klusje voor hem. Hij moet een koffertje Ratanak binnen smokkelen. Als dit hem eenmaal gelukt is moet hij het koffertje daar aan een vrouw geven. Als hij op de ontmoetingsplaats is komt de vrouw eraan. Na wat gepraat willen ze allebei vertrekken, maar er komen 2 jongens die hun neersteken en er met het koffertje vandoor gaan. Axel en de vrouw, die Marjoke blijkt te zijn, kruipen naar elkaar toe en sterven in elkaars armen.


1. Welke verhaallijn of gebeurtenissen zijn geschrapt in de film? Wat is weggelaten? Ben je het daarmee eens?

Ik vond de film beter te begrijpen dan het boek, omdat er allerlei verhaallijnen die niet belangrijk zijn om het verhaal te begrijpen er uit gelaten zijn. Bijvoorbeeld het weglaten van de gebeurtenissen rond Oum Phen, maken het verhaal beter te volgen. Ook ligt het tempo wat hoger wat de film leuker maakt. Zo duurt het ronddwalen in de stad in het boek voor mijn gevoel eindeloos en is de middag in de film zo voorbij.
Doordat de film meer nadruk legt op het leven van Egon, kom je meer van hem te weten. Zo wordt de tijd dat hij samen is met zijn vrouw uitgebreider weergegeven dan in het boek. Dit zorgt ervoor dat je meer betrokken bent en meer gaat meeleven met Egon.

2. Neem een passage uit het boek, die eigenlijk onmisbaar is in de film en schrijf daar een scenario voor.

Overgeslagen

3. Is het perspectief in de film gelijk aan het boek? Als het anders is: waarom denk je?

Het perspectief is net als in het boek. Het perspectief is vanuit Egon, Marjoke en Michiel Polak. Dit is in de film hetzelfde.

4. Zijn de namen van de personages gelijk in de film en boek? Waarom zouden de namen gewijzigd zijn?

De namen zijn volgens mij niet veranderd in de film. Als je een boek verfilmd kan je niet de namen gaan veranderen. Anders is het geen verfilming meer.

5. Zijn alle personages uit het boek ook in de film terug te vinden? Als het anders is: waarom denk je?

Er zijn wel een paar personages uit boek weggelaten in de film. Ze worden niet gespeeld door een acteur, maar hun namen komen wel voor in de film. Het gaat hierom om Oum Phen, de moeder van Oum Phen en Generaal Sophal. Dit komt omdat die scènes geschrapt zijn.

6. Zijn de personages en gebeurtenissen even vergelijkbaar belangrijk in boek en film?

In het boek komt de laatste dag van Egon veel beter naar voren. Er wordt beter uitgelegd hoe hij zich voelt. Dat is in de film veel minder het geval. Axel wordt in het boek veel beter beschreven. Dit is in de film absoluut niet het geval.


7. Als er in het boek sprake is van een bijzondere relatie tussen twee personen, waardoor ontstaat deze in het boek, hoe komt dat terug in de film?

Marjoke en Egon hadden elkaar ontmoet op het zomerkamp in België. Later in het boek komt hij haar weer tegen tijdens de overdracht van de drugs. Dit gebeurt in de film precies hetzelfde.

8. Is de afloop tussen boek en film gelijk?

Het boek loopt af in een grot en dat gebeurt ook zo in de film.

9. Als er sprake is van een duidelijke IK-figuur kan een schrijver vrij eenvoudig diens gedachten en gevoelens duidelijk maken. Hoe gaat dat in de film?

De film heeft veel flashbacks. Vooral over Egon. Daardoor zie je steeds een ander stukje van z´n leven. Dit is soms heel vervelend.

10. Spreek je oordeel uit.

De film vertelt de gebeurtenissen niet in een chronologisch volgorde, maar springt in het verhaal met behulp van flashbacks terug in de tijd. Vooral in het begin is dit erg irritant omdat je als kijker geen idee hebt waar de film nu over gaat. Pas aan het eind van de film word alles opgehelderd. Je ziet zo hoe de levens van Egon en Axel met elkaar verbonden zijn. De titel van het boek en de film lijkt onlogisch in eerste instantie. Als je die naam de grot hoort, denk je aan iets spannends. Maar het verhaal heeft er verder niet veel mee te maken. Toch begint in diezelfde grot in de Ardennen het hele verhaal.
De verhaallijn is verder wel in orde, alleen door de vele flashbacks heb je niet echt in de gaten in welk jaartal het verhaal zich nu afspeelt. Ondanks de onlogische verhaallijn is het een spannende film om naar te kijken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De grot (2001)"