Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The True Story of Alexander the Great (2005)

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 685 woorden
  • 16 februari 2009
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

We hebben in de klas een film en een documentaire over het leven van Alexander de Grote gekeken. Na het kijken van beide opnames zijn er een aantal verschillen duidelijk merkbaar.

DE FILM
De film begint met Ptolemeus. Hij is oud en Alexander is al jaren dood. Ptolemeus vertelt over het leven van Alexander. Hij heeft hem namelijk zijn hele leven al gekend. Samen met hem nemen we een kijkje door het leven van Alexander, een kleine jongen die een grote heerser is geworden.
Dan gaat de film verder met stukjes uit zijn jeugd en ook een stukje uit zijn kindertijd. We zien dat hij heel ver terug gaat met Hephaiston. Al in die tijd hebben ze een hele sterke band samen. In zijn jeugd en zijn verdere leven speelt zijn moeder altijd een heel belangrijke rol. Hij en zijn moeder praten veel. Meestal praat zijn moeder en luistert Alexander. Grotendeels waarschuwt ze hem. Ze vertelt steeds maar weer dat hij niemand volledig moet vertrouwen, dat zelfs zijn meest toegewijde vrienden hem kunnen verraden. Ze stookt hem op tegen zijn vader en hoopt dat hij voor haar zal zorgen als zij op een dag niet meer voor haarzelf kan zorgen. Je ziet in de film dat Alexander aan de ene kant terug kan vallen op zijn moeder als hij haar nodig heeft, maar aan de andere kant stookt ze hem op tegen zijn vader. Dat laatste vindt hij niet altijd fijn, want het brengt hem in ongemakkelijke situaties. Ondanks al hun problemen samen, is te zien dat Alexander en Olympia, zijn moeder, erg veel van elkaar houden.
Olympia zegt ook herhaaldelijk dat Alexander de zoon van de oppergod Zeus is. Dit prent ze ook steeds in bij Alexander, ze zegt het zo vaak, dat hij het ook gaat geloven. In de film wordt zij een aantal keren met slangen afgebeeld. Men zegt dat dat het teken van Zeus is, dat hij vaak als een slang wordt afgebeeld. Hier schrikt haar man, koning Phillipus van.
Een andere herinnering van Alexander is dat hij samen met zijn vader door de grot der mythische afbeeldingen loopt. Zijn vader wijst een voor een de helden aan die op de muur zijn geschilderd. Dit maakt een grote indruk op Alexander, hij wil ook op een dag, in de grot worden afgebeeld, ver na zijn dood, als legendarische held.
De rest van de film vertoont zijn leven vanaf de leeftijd 20 tot zijn dood op 32 jarige leeftijd. Tijdens dat deel zie je veel gevechten. Met soms meer aandacht voor zijn relaties. De relatie met zijn moeder, zijn goede vriend Hephaisten, zijn vrouw en zijn leger.
Alexander is heel gemotiveerd, hij wil glorie en men verwacht het ook van hem. In het begin van de film is dat wat hij wil; glorie. Naarmate de film strijkt en hij glorie krijgt verandert hij langzaamaan. Dan wil hij behalve glorie, de twee werelden, oost en west verenigen en onsterfelijk worden.


DE DOCUMENTAIRE
De documentaire vertelt zijn leven op chronologische volgorde. Het begint met zijn vader Phillipus die verliefd wordt op zijn moeder Olympia. Zij wil haar zoon op de troon hebben, wat er ook gebeurt. In de documentaire wordt Alexander verwend, maar niet verwaand opgevoed. Hij groeit op en heeft geen goede band met zijn vader. Soms zijn er wel vader-zoon momenten, maar dat zijn er maar heel weinig.
In 336 v. Chr. wordt koning Phillipus vermoord en Alexander wordt uitgeroepen tot zijn opvolger.
De informatie is over het algemeen meer gedetailleerd dan in de film. Je merkt dat veel verhalen in de film mooier worden verteld en in de documentaire gaat het meer om de feiten.
In de documentaire worden de veldslagen heel anders getoond. De opstellingen en strategieën worden uitgelegd. Doelen en middelen worden ook veel uitgebreider uitgelegd. Het is meer informatief en minder vermaak.
Het verhaal wordt ook door verschillende mensen verteld. Door historici en onderzoekers. Terwijl in de film, het verhaal wordt verteld door Ptolemeus.
In de documentaire worden ook ontdekkingen door archeologen getoond. Zo ook het graf van koning Philippus dat in 1977 werd gevonden en nu een heel museum is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.