Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

The Wave (1981)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 460 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 19 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Filmverslag ‘The Wave’
De film ‘The Wave’ gaat over een leraar die een moeilijke vraag kreeg van een leerling in zijn les. Ze vroeg: “Waarom deden de Duitsers niets om de Joden te helpen, waarom grepen ze niet in?”
Deze leraar had daar geen antwoord op en hij bedacht iets, waardoor hij de leerlingen duidelijk kon maken, waarom de Duitsers niets deden.
Hij had ‘The Wave’ verzonnen. ‘The Wave’ was een beweging waar iedereen bij hoorde. De kenmerken van ‘The Wave’ waren; een slogan met de punten;
(Discipline, gemeenschap, actie en trots), een teken in de vorm van een golf, en het symbool, die ze droegen op banden die ze op hun armen deden, dat was ook in de vorm van een golf. De leraar had de leerlingen van zijn eigen klas dit verteld, en ze gingen meedoen aan ‘The Wave’, maar ook veel andere leerlingen gingen meedoen. Leerlingen werden lid van ‘The Wave’ omdat ze of wel ergens bij wilden horen, of ze vonden het wel een leuk spelletje, ze voelden zich trots, en ze vonden het een goed systeem.

Veel leerlingen gingen zo erg in ‘The Wave’ op, dat ze iedereen die tegen de ‘The Wave’ was, gingen negeren of zelfs in elkaar slaan. Daarom vonden sommige leerlingen het te ver gaan, en stapten uit ‘The Wave’. Ze vonden dus dat het gevaarlijk werd voor mensen die het niet eens waren met ‘The Wave’, maar ze vonden ook dat je geen eigen mening meer mocht hebben, het werd je allemaal ingefluisterd. Na een tijdje vond de leraar het wel genoeg, en hij organiseerde een bijeenkomst van de leden van ‘The Wave’. Daar liet hij zien wie hun échte leider was. Hitler. Er waren veel overeenkomsten tussen ‘The Wave’ en Hitler onder leiding van Duitsland. Hitler beïnvloedde mensen door ze een gevoel van trots te geven, dingen te beloven waar het slecht mee ging. De mensen voelden daardoor een verbondenheid, net als de leerlingen. De leraar deed in principe precies hetzelfde. De leerlingen schrokken natuurlijk heel erg. De leraar vertelde dat hij ook was geschrokken, het zou dus nóg een keer kunnen gebeuren. Het hoefde niet persé in Duitsland, het kan ook gebeuren in een ander land, waar een leider is die inspeelt op de behoeften van de burgers.
Ik vind het een goede uitleg voor mensen die net als dat ene meisje met de vraag zaten; “Waarom deden Duitsers niets aan de vervolging van de Joden?” Ik zat namelijk ook met die vraag in m’n hoofd, maar nu begrijp ik het meer dan dat ik eerst deed. De film geeft goed aan hoe mensen heel snel kunnen worden beïnvloed, en ervan houden om ergens bij te horen.
Ik vind het dus een goede film.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Wave (1981)"