Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schindler's List (1993)

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 441 woorden
  • 16 februari 2006
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
100 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting film: Oskar Schindler (een zakenman oorspronkelijk uit Tsjecho-Slowakije) zette een fabriek op in Duitsland waar aluminium potten en pannen werden gemaakt. Het zou volgens Schindler veel geld opleveren. Hij huurde Isaak Stern in, deze meneer was een Jood die als bedrijfsleider voor Schindler werkte. Schindler wou Joden inhuren voor zijn fabriek (deze mensen waren erg goedkoop) en daarom gaf hij Stern de opdracht de beste Joden uitzoeken om in zijn fabriek te laten werken. De Joden zaten allemaal te springen om een baan, want de oorlog was al in volle gang en ze zouden anders zonder reden vermoord kunnen worden. Maar zolang ze werkten en dus nodig waren was de kans veel kleiner dat ze vermoord werden. Stern was alleen niet eerlijk want hij zocht de Joden uit die geen of bijna geen kans hadden op overleven. Door middel van vervalste papieren, konden er nog een aantal Joden gered worden van de dood. Er werden ongeveer 300/350 Joden ingehuurd. Maar het werden er steeds meer. Er werden inmiddels zoveel Joden gedood dat ze smeekten om een baan bij de fabriek. De Joden voelden zich daar veilig. De meeste Joden werden naar werk- en concentratiekampen gestuurd. Ze werden daar behandeld alsof het geen mensen waren. De meeste Joden (“onbruikbare” volgens de Duitsers) werden vergast in gaskamers en daarna verbrand of in massagraven gestort. Het werk dat daarbij kwam kijken werd door Joden gedaan die wel bruikbaar waren. Meestal mannen die sterk en veel weerstand hadden. Schindler werkte zichzelf nog in de nesten door met een Joodse vrouw uit dankbaarheid te zoenen die voor hem een cadeau had toen hij jarig was. Dat was toen ten strengste verboden (wet van Neurenberg) maar gelukkig kon hij zichzelf makkelijk er onder uit praten er maakte de Duitse officier er niet zo’n groot probleem van. Wanner het einde van de oorlog bijna in zicht was wou Schindler alle Joden opkopen die in het concentratiekamp van Amon Goeth zaten. Al het geld dat hij verdiend had met de aluminium fabriek gebruikte hij voor de Joden, omdat hij erge medelijden had gekregen en hij het er eigenlijk helemaal niet mee eens was dat er zoveel Joden werden vermoord en vreselijk behandeld werden. De Duitser officier stemde eerst niet toe, maar later draaide hij bij en nam het geld aan. De Joodse mannen, vrouwen en kinderen werden voor de zoveelste keer van elkaar gescheiden en in de treinen gezet. De mannen kwamen op de goede bestemming aan in Tsjecho-Slowakije. De vrouwen en kinderen kwamen verkeerd aan en wel op het concentratiekamp Auschwitz. Zij werden terug gehaald en gingen ook naar Tsjecho-Slowakije. Schindler had bij elkaar ongeveer 1100 Joden gered.

REACTIES

D.

D.

Het bedrijf werd opgericht in Polen , niet in Duitsland

17 jaar geleden

R.

R.

het is een leuke samenvatting

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"