Schindler's List (1993)

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1896 woorden
  • 1 februari 2004
  • 96 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
96 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. Algemene Informatie

a. Titel: Schindler’s list Jaar: 1993 Plaats: Het verhaal speelt zich vooral af in het zuiden van Polen in het plaatsje Krakau. Land van uitkomen: Verenigde Staten Regie: Steven Spielberg Script: Oorlogsdrama Muziek: Er wordt vooral trieste, rustige en vaak klassieke muziek gedraaid De violist Itzak Perlman en John Willams hebben een aantal muziekfragmenten voor de film gemaakt. Hoofdrolspelers: Liam Neeson als Oskar Schindler? Ben Kingsley als Itzhak Stern? Ralph Fiennes als Amon Goeth
Caroline Goodall als Emilie Schindler
Jonathan Sagall als Poldek Pfefferberg
Embeth Davidtz als Helen Hirsch Tijdsduur: 197 minuten

b. We hebben voor deze film gekozen, omdat onze ouders de film al hadden gezien en hem aan te raden vonden. ** had de film thuis nog liggen, dus vonden we het wel een goed idee om deze dan ook te gaan kijken. ** had al een heel klein stukje gezien en werd nieuwsgierig naar hoe het af zou lopen. Daarom zijn we deze film maar gaan kijken.

2. Historische Achtergrond

De film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Toen werden er joden vervolgd door de het Duitse leger onder leiding van Hitler. Oskar Schindler heeft toen ook echt 1100 joden gered door ze in zijn fabriek te laten werken.

De Tweede Wereldoorlog begon toen Hitler aan de macht was in Duitsland. Hitler was een fascist en wilde zelf een sterke man aan de macht hebben. Hij verdeelde de mensen in rassen, dat was zijn rassenleer. Het beste ras waren de Duitsers en Hilter had iets tegen een aantal een aantal andere rassen, vooral de joden, dat was volgens hem een Slavisch ras. Alle rassen die hij minder vond noemde hij ‘Untermenschen. ’De joden werden daarom in de jaren ‘30 vervolgd en naar concentratiekampen gestuurd, waar ze moesten werken als slaven of werden vermoord in gaskamers. De mensen werden vaak misleid doordat hun gezegd werd dat ze mochten douchen maar in werkelijkheid kwam er dan gas uit alle douchekoppen. Vaak werden de mensen vermoord die het minst hard konden werken en zo ook kinderen. Een van de beruchte concentratiekampen was het kamp Auschwitz, dat lag in Polen. Deze rassenleer heeft meer dan 5 miljoen joodse levens gekost.

Oskar Schindler is geboren op 28 April 1908 in het Oostenrijkse Zwittau. Het meisje met wie hij later trouwde heette Emilie en zij bleek later een grote bruidsschat te krijgen (ongeveer een half miljoen Reichsmark). Door deze bruidschat en winst van de zaken en handel vroeger had Oskar veel geld. Later werd Oskar Schindler een Duitser en was lid van de Naziepartij, de partij van Hitler die tegen de joden was, maar toch redde redde hij heel wat joodse levens. Toen hij zag hoe alles er aan toe ging met de joden, kreeg hij medelijden met deze ook maar ‘gewone’ mensen. Hij wilde iets voor ze betekenen en redde ze uit de concentratiekampen. Hij liet ze in zijn fabriek werken zodat ze veilig waren. Dit was ook een voordeel voor hem want zo kreeg hij goedkope arbeidskrachten voor zijn emaillefabriek.

3. Beschrijving van de Inhoud

De film begint met een stukje over een joodse familie, zodat het duidelijk is dat het al vanaf het begin over joden gaat. De film gaat daarna verder in het zwart-wit waardoor het duidelijker is dat het een terugblik op de Tweede Wereldoorlog is.

Tijdens het Nazi-regime wil Oskar Schindler, een ijdele en hebberige Duitse zakenman, een emailfabriek starten waar joodse mensen moeten gaan werken. Hij wil zijn slaatje slaan tijdens de oorlog in Krakau en koopt joden tegen een lage prijs. gebruikt Hij heeft hiervoor een goede slimme boekhouder nodig en gaat ernaar op zoek. Dat wordt de jood Itzhak Stern. Hierna heeft hij nog arbeiders nodig, en omdat joden in die tijd het goedkoopst waren neemt hij een groep joden aan. Itzhak Stern neemt ook hele zwakke joden aan en noemt hen onmisbare krachten. Hij doet dit omdat hij weet dat deze joden anders vermoord zullen worden. De joden worden naar een gettowijk gestuurd vlakbij de emailfabriek. Oskar Schindler leert Amon Goeth kennen, die een kamp wil oprichten voor joden, waaronder de joden van Oskar. De gettowijk wordt leeggeruimd en alle joden moeten vertrekken naar dat kamp. Oskar ziet hoe de joden uit de gettowijk gesleurd worden en krijgt medelijden. Dit wordt echter nog versterkt doordat er een meisje, dat opvalt door haar rode jas, helemaal alleen tussen de plunderingen door loopt. Deze rode jas is het enige gekleurde voorwerp uit de film waardoor het extra opvalt. Eenmaal aangekomen in het kamp worden de mannen van de vrouwen gescheiden. Ze worden gekeurd op gezondheid en moeten vervolgens dagenlang hard werken voor Amon. Oskar gaat steeds meer inzien hoe slecht die mensen het hebben. Het meisje met de rode jas ziet hij daarna ook op de brandstapel verdwijnen. Hij verandert zijn emailfabriek in een munitiefabriek. Munitie was harder nodig in die tijd van oorlog. Nou heeft hij weer werk- krachten nodig en haalt al zijn Schindler-joden (dezelfde joden die hij ook nodig had voor zijn emaillefabriek) terug uit het kamp van Amon. Dit kon hij niet zomaar doen, hij moet voor iedere jood geld betalen en dit kost hem een fortuin. De mannen worden in een andere trein gezet als de vrouwen. De vrouwentrein neemt de verkeerde route en beland in Ausschwitz. Oskar haalt ze weer terug naar zijn munitiefabriek. Als de fabriek eenmaal loopt wordt de munitie afgekeurd en omdat Oskar toch voor productie moest zorgen kocht hij munitie. Hij geeft al zijn geld uit om het leven van ‘zijn’ joden te beteren. Aan het eind van de oorlog is al zijn geld op en Oskar moet vluchten omdat hij als nazi, joden heeft geholpen. De joden bedanken hem door hem een ring te geven met de tekst erin:’Wie een leven redt, redt de hele wereld’. Oskar vertrekt, en de dag daarna worden die joden wettig vrij verklaard. Van de 1100 Schindler-joden zijn er nu 6000 nakomelingen.

4. Beoordeling op Historische Juistheid

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

4. Beoordeling op Historische Juistheid

a. De film laat zien hoe een Duitser een aantal joden redt van een gruwelijke dood. Je krijgt door het zien van de film een beter beeld over hoe het er toen echt aan toe ging. Je ziet hoe zulke plunderingen gingen, en waar de joden dan allemaal onderdoken. Zoals in de film ook is afgebeeld hebben wij ook geleerd dat er Joden naar concentratiekampen gingen, en dat ze het daar vaak verschrikkelijk hadden. Je krijgt ook een beeld van relaties tussen de ene Duitser en de ander, en het verschil over hoe ze over de joden dachten. b. De inhoud komt sterk overeen met de werkelijkheid. Wij denken dat Steven Spielberg voor het maken van deze film eerst veel informatie heeft opgezocht over Oskar Schindler. Zoals in de film ook is afgebeeld hebben wij ook geleerd dat er Joden naar kampen gingen, en dat ze het daar vaak verschrikkelijk hadden. Aan het eind van de film zie je ook een aantal Schindler-joden en hun nakomelingen, dus daardoor zal Steven Spielberg wel dicht op de werkelijkheid zitten. Als er toen nog een aantal van deze joden leefden heeft hij die ook kunnen ondervragen.

c. Een aantal dingen zijn ons wel opgevallen waarvan wij niet zeker wisten of het wel echt zo is gegaan. Een van deze dingen is het aantal mensen, dat in wagons zaten te weinig was volgens ons. Toen we de informatie aan het zoeken waren lazen we dat er net zoveel mensen in een wagon werden gepropt totdat er niemand meer bij kon. De mensen stonden dan zo dicht op elkaar dat ze bijna geen lucht meer konden krijgen. In de film zie je dat dit maar in mate gebeurd, want als de trein waar Stern inzit wil vertrekken, zie je dat hij nog naar voren kan komen. De mensen staan dus niet zo dicht op elkaar als gezegd wordt. d. Wij denken dat er niets ten onrechte wordt weggelaten want zoals wij al zeiden hadden we echt het idee dat Steven Spielberg het heel knap heeft nagefilmd, en dat het heel overtuigend overkomt. In de hele film krijg je niets te horen over de politiek of de regering die er toen in Polen en Duitsland was. Wij hadden ook niet het idee dat je moest weten hoe de regering was in die landen om de film te snappen.

Dit wil je ook lezen:

e. De filmmaker geeft een beeld van een Duitser die als een held voor de joden wordt gezien. Dit moet zijn interpretatie geweest zijn van Oskar Schindler. In de oorlogstijd haatten de meeste Duitsers de joden juist, geïndoctrineerd als ze waren door de Nazi-ideologie. Na de oorlog werd duidelijk hoe verschrikkelijk de holocaust geweest is en heeft Steven Spielberg via deze film ook zijn afschuw willen laten zien.

f. De makers van de film beoogden te laten zien dat er ook goede Duitsers geweest zijn, die zich verzetten tegen de jodenvervolging.

g. Nee, hoewel de film veel waardering gekregen heeft is niet meetbaar of het de opinie van de mensen erg heeft beïnvloed.

h. De normen en waarden die door de film worden uitgedragen zijn dat veel mensen denken dat alle Duitsers uit die tijd de joden alleen maar wilden vervolgen. Terwijl er dus ook een bij is (Oskar Schindler) die de joden wil helpen. Ook wordt een groot stel vrouwen verplicht om te gaan douchen en je denkt dan al gauw dat ze allemaal vergast worden. Maar er komt tenslotte toch water uit en dat verbreekt eigenlijk je idee dat die vrouwen nooit mochten douchen en altijd vergast werden in dat soort cabines.

i. - Steven Spielberg heeft waarschijnlijk heel veel informatie van de nog overlevende Schindler-joden. Hij heeft deze informatie dus niet noodgedwongen moeten verzinnen.

- Steven heeft zich erg aan de werkelijkheid gehouden maar toch is de film ook wat mooier gemaakt om publiek te trekken. De trieste muziek zorgt er voor dat je meeleeft met de joden uit die tijd. Ook het meisje met het rode jasje liep er om medelijden te trekken. Dit zal in de werkelijkheid niet gebeurd zijn. Ook zorgen ze ervoor dat alle Schindler-joden er heel zielig en onschuldig uitzien om medelijden te trekken. Maar Amon Goeth heeft juist een gemene arrogante uitstraling waardoor je hem vanaf het begin af aan al niet mag.

- Steven Spielberg heeft zijn vooroordelen niet erg laten blijken in de film. Hij heeft wel medelijden gehad met de joden, en dat kun je ook opmaken uit de film. In de film zie je eigenlijk ook alleen maar onschuldige joden die vermoord worden die er allemaal heel lief uit zie. En Amon Goeth heeft een slechte uitstraling en is dus een persoon waar Steven niet helemaal achter stond. Dit zijn op zich wel vooroordelen omdat Steven er niet zelf bij was om daar te oordelen, maar aan de andere kant waren de meeste joden ook onschuldig. Zij hebben in ieder geval niets gedaan, waarvoor ze de doodstraf verdienen. - De maker heeft uit porpagandische overwegingen het verleden niet anders voorgesteld dan het vermoedelijk was. Wel heeft hij duidelijk de propaganda van de Duitsers (vlaggen, hakenkruizen, posters) laten zien in de film.

- In de film werd duidelijk getoond hoe de jodenvervolging verlopen is en veel Duitsers wisten dat in oorlogstijd niet: “wir haben es nicht gewusst”.

- Onze algemene conclusie is dat de film goed op de werkelijkheid gebaseerd is. Wel heeft Steven Spielberg er een echte speelfilm van gemaakt, waardoor de werkelijkheid in karakters en scènes aangedikt is.

REACTIES

P.

P.

Bedankt gasten voor dit verslag ik heb er zeker veel aangehad,,!! Laterr PAull,,;(H)

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"