The Last King of Scotland (2006)

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1422 woorden
  • 24 juni 2011
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
16 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
De hoofdpersonen
- Nicholas Garrigan
- Idi Amin
Samenvatting

Nicholas Garrigan woont in Schotland en is net dokter geworden. Hij gaat naar Uganda toe. Obote is net afgezet als president en Idi Amin neemt het over. Als Amin langskomt belooft hij allerlei dingen aan de mensen. Wanneer Nicholas en Sarah naar huis willen rijden, komen er soldaten naar hun toe en vertellen de hand van gebroken is. Nicholas helpt hem en vertelt dat hij Schots is. Daarna wilt Amin dat Nicholas zijn persoonlijke arts wordt. Nicholas slaat het aanbod af. Toch wordt hij uitgenodigd voor het staatsbanket. Als er dan ’s nachts aan wordt gebeld bij zijn huis, wordt er verteld dat Amin erg ziek is. Dit bleek maar een scheet te zijn die hij moest laten door bier en paracetamol. Later accepteert Nicholas toch het aanbod van Amin. Als dan de zoon van Amin een epileptische aanval krijgt, helpt Nicholas hem en maakt hij een afspraak met het ziekenhuis. Wanneer Nicholas Amin naar Libië brengt, worden ze aangevallen door aanhangers van Obote. Ze waren niet in staat om er langs te rijden. Dan zit Nicholas in een café en ziet hij de minister van Amin praten met een blank iemand. Dit vind hij er verdacht uitzien en vertelt het aan Amin. Later hoort hij dat die minister vermist wordt. Het blijkt dat hij vermoord is door Amin. Nicholas wordt uitgenodigd op een feest en daar heeft hij seks met Kay, de vrouw van Amin. Als hij die ochtend wakker wordt krijgt hij een brief en daar zit een nieuw paspoort in, maar het is een Ugandees paspoort. Nu probeert hij dus een Engelsman over te halen om hem een Engels paspoort te geven, dat lukt niet. Idi Amin heeft besloten alle Aziaten 90 dagen te geven om het land uit te gaan. Als ze daarna niet het land uit zijn, worden ze vermoord. Nicholas komt er iets later achter dat hij Kay zwanger heeft gemaakt. Hij wilt dat Kay een abortus neemt in het ziekenhuis. Dit wilt Kay niet, want dan zou Amin er achter komen omdat het ziekenhuis van Amin is. Nicholas belooft naar Kay te komen als hij klaar zou zijn. Als Amin zegt dat Nicholas naar een persconferentie moet komen kan hij niet naar Kay toe. Tijdens de persconferentie gaat Nicholas weg naar Kay, maar zij is zelf al weg gegaan. Mensen vertellen dat Kay opgenomen is in het ziekenhuis. Nicholas gaat naar het ziekenhuis toe en daar ziet hij dat Kay aan stukken is gesneden. Amin is er dus achtergekomen en als er een gekaapt vliegtuig in Uganda is geland maakt hij gebruik van het moment en hangt Nicholas op aan haken. Amin verteld dat alle gijzelaars weg mogen gaan naar Frankrijk met een vliegtuig. Een dokter helpt Nicholas en zegt dat hij snel met het vliegtuig mee moet. Dit doet hij en het lukt hem om weg te komen. Maar de dokter die Nicholas hielp werd neergeschoten.

Achtergrondinformatie

Uganda is ontstaan uit vier verschillende koninkrijken: Ankole, Buganda, Bunyore en Toro. In de negentiende eeuw grepen de Britten de macht over de vier koninkrijken. In 1900 werd het Britse bestuur over de kolonie geregeld in de Uganda-overeenkomst. Uganda had echter geen grote blanke minderheid. Het dekolonisatieproces na de Tweede Wereldoorlog leek vrij vlot te verlopen, maar de vier-koninkrijksstructuur gooide roet in het eten. Buganda was het grootste koninkrijk en wilde niet zomaar opgaan in een eenheidsstaat. Een oplossing werd gevonden in een semi-federale structuur waarin Buganda grote autonomie kreeg.

Op 9 oktober 1962 werd Uganda een onafhankelijke republiek op aandringen van de Britten. Koning Frederick Mutesa II van Boeganda werd president, terwijl Milton Obote premier werd. In 1963 werd Uganda lid van het Britse Gemenebest. In 1966 pleegde Obote, bijgestaan door Idi Amin, een staatsgreep. Obote werd zelf president met vergaande bevoegdheden. Mutesa werd verdreven. In de jaren na de staatsgreep ontstond er een vete tussen Obote en Amin. In oktober 1970 ontnam Obote het opperbevelhebberschap van Amin. Omdat Amin te horen kreeg dat een arrestatie van hem op handen was vanwege de beschuldiging van het verduisteren van geld van het leger, plande hij een staatsgreep. Op 25 januari 1971, toen Obote een Gemenebest-top bijwoonde in Singapore, greep Idi Amin de macht. Amin’s presidentschap werd aanvankelijk toegejuicht door de internationale gemeenschap, niet in het minst door de Britten, waarvan werd gesuggereerd dat zij er de hand in hadden. Oboto, beschuldigd van corruptie, vluchtte naar buurland Tanzania.

Op 4 augustus 1972 verklaart Amin dat God hem in een droom opdraagt om ongeveer 40.000 Indiers en Pakistanen Oeganda uit te zetten. Ze krijgen 90 dagen om Oeganda te verlaten. Deze groep vormt een belangrijk deel van de Ugandese commerciële middenklasse. Het zijn merendeels eigenaren van winkels en bedrijven. Amin beschuldigt de Indiase gemeenschap In Oeganda ervan dat zij al het geld het land uitsmokkelden. Met hun uitzetting wil Amin de welvaart teruggeven aan de Ugandezen. Velen vluchten naar het buitenland. De Indiase inwoners die achterbleven werden bruut uitgemoord door Amin's troepen.

Idi Amin' s verhouding met Engeland en de rest van de wereld verslechtert verder wanneer hij in 1976 de PLO toestaat een gekaapt toestel van Air France met passagiers onder te brengen op het Ugandese vliegveld Entebbe. Daar stellen ze eisen aan Israël. Een bliksemactie van het Israëlische leger op 4 juli 1976 maakt een einde aan de gijzeling.

Eind jaren zeventig, als Amin bijna 8 jaar aan de macht is, veroorzaakt hij zijn eigen val. Een van Amin's obsessies was zijn haat tegen de president van het aangrenzende Tanzania, Julius Nyerere. Eind 1978 valt Amin Tanzania aan. Nyereres troepen slaan terug en rukken Oeganda binnen. Amin wordt in 1979 gedwongen te vluchten naar Libië en vestigt zich later in Saoedi-Arabië waar hij in 2003 zou sterven. Hij laat Oeganda verzwakt en verwoest achter. Ondanks vele verzoeken werd het hem tot zijn einde toe ontzegd om ooit Uganda's grondgebied weer te betreden.

Informatie over de schrijver

Schrijver: Giles Foden is de schrijver van het boek ‘The Last King Of Scotland’ en heeft zelf ruim twintig jaar in Afrika gewoond, onder andere in Uganda. Hij verhuisde naar Malawa (Afrika) toen hij nog jong was. Toen hij klaar was met school werkte hij als journalist voor het tijdschrift ‘Media Week’. Daarna begon hij als assistent regisseur, daar is zijn carrière begonnen. De gedegen historische en medische kennis die op een vanzelfsprekende wijze in het boek is verwerkt, wordt aangevuld met beeldende beschrijvingen van landschap en mensen, die een dreigende sfeer oproepen. Maar het meest indrukwekkend is nog wel Fodens weergave van de relatie tussen de krankzinnige Amin en de passieve marionet Nicolas Garrigan. ‘The Last King of Scotland’ is daarmee een uitzonderlijke psychologische roman geworden.

Regisseur: De regisseur van de film is Kevin Macdonald. Hij werd geboren in 1967 in Glasgow, Schotland. Hij begint zijn carrière met het maken van documentaires. In 2006 is hij regisseur van ‘The Last King Of Scotland’. Dit is zijn eerste speelfilm en deze wordt ook een groot succes en op diverse film festivals geprezen.

Vergelijking van gebeurtenissen

Gebeurtenis 1: Tijdens een buitenlandse reis van president Milton Obote greep generaal Amin op 25 januari 1971 de macht in Oeganda, waarna hij een dictatoriaal regime vestigde. De militaire leiders die zijn staatsgreep niet steunden, werden door hem geëxecuteerd.

In de film komt dit wel naar voren toe want tijdens de rit naar Libië worden Amin en Nicholas aangevallen door aanhangers van Obote. Amin laat als deze mensen excuteren. Aan het einde van de film, als Amin erachter komt dat Nicholas hem 'veraden' heeft, wordt ook Nicholas opgehangen aan haken. In het echt was dit hetzelfde.

Gebeurtenis 2: In 1972 verjoeg hij de Indiase gemeenschap uit Oeganda (circa 40 000); hij beweerde daartoe opgeroepen te zijn door God. Indiase inwoners die weigerden te vertrekken, werden uitgemoord door Amins troepen.

In de film gebeurt dit ook. Hij wil alle Aziaten het land uit hebben binnen 90 dagen. Degene die daarna nog overbleven werden vermoord.

Gebeurtenis 3: In 1976 ondersteunde Idi Amin een terroristische actie van de PLO, door deze organisatie toe te staan een gekaapt toestel van Air France en de passagiers onder te brengen op het Oegandese vliegveld Entebbe en van daaruit eisen te stellen aan Israël. Een bliksemactie van het Israëlische defensieleger op 4 juli 1976 maakte een eind aan de gijzeling.

Dit gebeurt ook in de film. Aan het einde van de film komt er een gekaapt vliegtuig in Uganda. Alle niet Israëlische gijzelaars mochten met een Frans vliegtuig weg naar Frankrijk.

Titelverklaring

Idi Amin gaf zichzelf de naam ‘Last King of Scotland’, omdat hij Schotland een mooi land vond. Idi Amin werd ‘Last King of Scotland’ genoemd, omdat hij de Engelsen uit Uganda zou hebben verjaagd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.