Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Samenvatting.De film gaat over de laatste dagen van Hitlers leven. De ondergang van Berlijn, en daarmee ook het eind van de hele tweede wereldoorlog. Het is niet verfilmd vanuit Hitlers standpunt, maar van zijn secretaresse Traudl Jung, eerst word gefilmd hoe ze wordt aangenomen, dan is het tweeëneenhalf jaar later en begint de film echt. Het speelt zich allemaal af in de bunker van Hitler omdat de stad wordt gebombardeerd en ze in de bunker veilig zijn. De Russen hebben de stad in hun macht, het leger van Hitler dat in Berlijn zit (het 9e leger) is gevallen, maar Hitler verlaat de stad in geen enkel geval. Omdat Hitler dus zo geliefd is bij zijn officiers en werknemers blijven die ook allemaal, ook Traudl Jung blijft. Hij zegt ook zijn minnares te vertrekken om in leven te blijven, ook zei doet dit niet. Hitler wil niet toegeven dat hij de oorlog heeft verloren. Hij blijft volhouden dat het 9e leger nog kan volhouden en dat dan andere legers van buitenaf de Russen nog kunnen aanvallen en dat Berlijn er weer bovenop zal komen. Zijn officiers en ministers proberen het wel voorzichtig te brengen dat dat geen zin meer heeft en niet een meer kan. Dan krijgt een ontzettende woede aanval, waar iedereen gespannen naar luistert. Op zo’n moment is het volk ook niet meer belangrijk, het gaat alleen maar om het voeren van oorlog. Op zo’n moment zegt bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon tegen Hitler dat er snel iets moet gebeuren omdat er nog drie miljoen mensen in de stad zijn, hij antwoordt daarop dat het nu even niet om het volk gaat, dat die maar voor zichzelf moeten zorgen.

De Führer is bezig met zichzelf, met zijn aftocht. Hij gaat samen met zijn vrouw (Hitler en Eva Braun zijn op de dag van de zelfmoord nog getrouwd) zelfmoord plegen. Hij kondigt dit aan bij een van zijn officieren, omdat hij niet wil dat zijn lijk gevonden word zodat de Russen het tentoon konden stellen. Dus moest het verbrand worden. Hij neemt van iedereen afscheid, en geeft ze een buisje met vergif erin zodat als ze door de Russen gevangen genomen zouden worden ze dat in konden nemen en dus zouden overlijden.Als Hitler eenmaal dood is, plegen veel mensen zelfmoord. De Goebbels’ geven zelfs al hun kinderen eerst vergif zodat ze blijven slapen, en geven ze dan in de slaap allemaal een buisje met vergif zodat het na 2 seconden met ze afgelopen is. Dan schiet Joseph Goebbels eerst zijn vrouw dood en schiet daarna zichzelf door z’n hoofd. Zo plegen ook een aantal officieren zelfmoord omdat ze wanhopig zijn omdat de Führer er niet meer is.

Kort daarna vluchten Traudl en nog een paar anderen net op tijd zodat ze ongezien bij de grens van Berlijn komen. Maar daar staan allemaal Russen, als vrouw heeft Traudl kans om doorgelaten te worden. Een kind neemt haar hand en samen lopen ze door het leger Russen, even dreigt het mis te gaan, maar ze komen er doorheen. Ze leven! Dan komt er een soort vredig beeld met veel zon en licht. De oorlog is afgelopen. Het is voorbij.Een beschrijving van de spelers.

Hitler: De leider van het Duitse volk, ook al is het voor iedereen overduidelijk dat hij de oorlog gaat verliezen, ziet hij dat niet in.

Traudl: Een meisje wat zo nieuwsgierig is. Ze heeft alleen maar ja gezegd om secretaresse van Hitler te worden omdat ze benieuwd was hoe de bunker er vanbinnen uitzag. Ze weet niet wat er verder gaande is in de oorlog.

Magda en Joseph Goebbels: Ze zijn erg hitler-fan en geloven ook in al die onzin. Ze zijn ook erg koppig, ze willen zich op het laatst gewoon niet overgeven, dus vermoorden ze hun 6 kinderen en zichzelf maar.

Eva: Ze wordt ook de bunker ingehaald om Hitler zijn laatste dagen bij te staan, en trouwt ook met hem. Ze is erg hard, voor zichzelf EN anderen.

Mijn mening over de film:

Ik vond de film erg realistisch, waardoor hij ook gelijk heel erg hard was. Er gebeurden in die tijd hele erge dingen, en in deze film is dat dus ook zo. Ik zal een voorbeeld geven: Een uitgedoste soldaat krijgt de orders weer verder te vechten en moet daarvoor iemand meenemen. Hij vraagt een andere soldaat of hij mee gaat. Deze soldaat is zo in de war en levensmoe, dat hij na gezegd te hebben ik ga nergens meer heen zo een pistool in zijn eigen mond duwt en de trekker overhaalt. En je ziet dan ook volledig hoe dat er uit ziet. Nou geloof me, dat is niet voor kleine kinderen, maar toch wel erg realistisch. Ik vond de film dus ook erg hard, maar er zitten ook andere dingen in. Bijvoorbeeld het nieuwsgierige meisje Traudl maakt het verhaal wat menselijker, zij heeft symphatiek voor Hitler, en is eigenlijk gewoon een nieuwsgierig meisje zonder kwaad in haar hart. Alleen weet ze niet wat er gebeurt met de Joden en dat Hitler miljoenen onschuldige mensen afslacht. De Jodenvervolging en negervervolging word in deze film eigenlijk bijna niet besproken. Ik vind dat dat ook niet nodig was, want zoals ik al zei deze film gaat over de laatste paar dagen van Hitler en dat is dus in Berlijn. In berlijn waren geen joden en negers meer aan het eind van de oorlog (of ondergedoken), dus in het verhaal ook niet veel daar over. Logisch. Maar dat neemt niets weg aan de hardheid van de film, zo zie je een klein groepje kinderen van rond de 10 jaar met een geweer en zware rakkette werpers, en een van de jongens hun vader wil gewoon zijn zoon terug, maar de jongen vind hem een lafaard. Op een gegeven moment zie je dat het kleine meisje dood word geschoten en de jongen gaat gelukkig toch naar zijn vader. Je ziet ook precies hoe Hitler zelf nou is, wat in de meeste films bijna niet word laten zien. Je ziet ook dat zijn generaals heel wat mensenlijker zijn dan je zou denken, zij willen wel het beste voor het volk en willen toch heel wat minder doden dan hitler wil. Kortom: deze supergoede film laat de oorlog van een ander standpunt zien, waardoor je superveel leert, en er misschien ook anders over gaat denken.

Ik vond het filmwerk erg onopvallend, en dat kan natuurlijk heel positief zijn, want dat betekent dat er geen fouten zijn gemaakt en dat de camera goed is gebruikt bij de scenes. Bijvoorbeeld in een oorlogsscene heel chaotisch, en in een scene in Hitler's bunker juist heel overzichtelijk. Goed dus.

En hoe er gespeeld werd vond ik ook erg goed, het kwam allemaal superrealistisch over alsof het echt had kunnen gebeuren. Nou is het ook gebaseerd op iets waargebeurds (het is trouwens gebaseerd op een boek), maar hoe er geacteerd werd paste er ook erg goed in, vooral Hitler.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Gaat natuurlijk niet over het einde van de hele 2e wereldoorlog, maar wel over het einde van de 2e wereldoorlog in Europa. Japan was toen nog niet verslagen.

8 jaar geleden