The Shawshank Redemption (1994)

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2413 woorden
  • 13 november 2014
  • 125 keer beoordeeld
Cijfer 7
125 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Andy Dufresne wordt in een busje, met andere gevangenen, naar Shawshank gebracht, ze komen aan en allemaal gevangenen staan op het hek van de ingang te slaan. Red -een man die al 20 jaar in Shawshank zit- en zijn vrienden zijn er ook en wedden wie van de nieuwelingen als eerste gaat huilen, Red wed op Andy voor twee sigaren, Andy is een man die er uit ziet alsof hij niet sterk is voor het ruige gevangenis leven. Die nacht begint niet Andy te huilen naar Red’s verwachting maar een andere gevangene die ook die dag is aangekomen. Red verliest de weddenschap en moet dus twee sigaren geven aan de man die goed gewed had.

Dit begin van de film geeft goed weer dat het een film wordt met veel wendingen en onvoorspelbare gebeurtenissen, het is een mooie film dat gaat over vrijheid, vriendschap en het nooit verliezen van je doel en wie je werkelijk bent van binnen.

Wist u trouwens dat deze film 12 prijzen heeft gewonnen?

2. Zakelijke Gegevens

2.1

Titel:                           The Shawshank Redemption

Lengte:                       142 minuten

Regisseur:                   Frank Darabond

Studio:                        Columbia Pictures

Acteurs:                      Tim Robbins: Andy Dufresne

                                   Morgan Freeman : Ellis Boyd ‘Red’ Redding

                                   Bob Gunton: Warden Samuel Norton

                                   Clancy Brown: Byron Hadley

                                   Gil Bellows: Tommy Williams

                                   Mark Rolston: Bogs Diamond

Dit wil je ook lezen:

                                   James Whitmore: Brooks Hadley

Jaartal uitkomst:        1994

Opbrengst:                 28.3 miljoen dollar

2.2

Andy Dufresne is een succesvolle bankier die wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar, hij krijgt twee keer levenslang. Andy begint een echte gevangenis bibliotheek en samen met zijn vriend Red gaan ze de boekhouding doen van veel bewakers. Andy wint steeds meer vertrouwen van de directeur van Shawshank, dit komt goed uit.

3. Verhaal lijn

3.1

Andy Dufresne wordt schuldig bevonden van de moord op zijn vrouw en haar minnaar hij ontkent maar krijgt twee keer levenslang. De ‘nieuwelingen’ worden met een busje naar de gevangenis gebracht waar de gevangenen hen al op zit te wachten. Red, een man die als 20 jaar in Shawshank zit, en zijn vrienden wedden op wie er als eerste zou gaat huilen. Red wedt op Andy. Niet Andy maar een andere ‘nieuweling’ ging huilen die nacht, Red verliest twee sigaren.

De eerste twee weken zegt Andy geen woord, totdat hij op een dag naar Red gaat. Andy heeft gehoord dat Red de man is die alles kan regelen, hij vraagt om een steenhakje bij hem om zeepstenen te bewerken. Deze regelt Red voor hem.

Er wordt bekend gemaakt dat het dak van de gevangenis opnieuw bedekt moet worden. Andy, Red en een aantal anderen mogen dat gaan doen. Andy en zijn ‘vrienden’ zijn aan het werk als ze de opzichter horen praten over geld, Andy die voor zijn straf een bankier was liep naar de opzichter toe, die rood-wit werd omdat Andy niet aan het werk was, met gevaar voor eigen leven legde Andy uit hoe de opzichter makkelijk het geld kom beleggen. De opzichter is hier zo blij mee dat hij aan Andy vraagt wat hij wilt als beloning, Andy vraagt voor ieder van zijn vrienden drie biertjes.

Na een tijdje krijgt Andy een gesprek met de directeur omdat die gehoord heeft van zijn bankierkunsten mat hij Brooks (boekman) gaan helpen in de bibliotheek. Doordat steeds meer bewakers erachter komen dat Andy goed is met cijfertjes, gaan er een heleboel belastingsaangifte doen, en na een tijdje komt Red hem helpen. Andy mag steeds meer. Hij heeft ook een tijd lang bibliotheken iedere week een brief gestuurd met de aanvraag voor boeken of geld zodat hij de oude vieze boeken in de bibliotheek kon vervangen. Uiteindelijk krijgt hij een aantal boeken en Lp’s samen met 200 euro, echter bleef Andy doorgaan met 2 brieven sturen per week, de bibliotheken beseften dat zij Andy niet opzij konden zetten met 200 euro, dus gaven ze de gevangenis 500 euro per jaar. Dit geld werd weggesluisd naar een bankrekening van een persoon die alleen op papier bestond.

Tommy Williams komt nadat Andy 10 jaar in Shawshank zit erbij, hij wordt vrienden met Andy en Andy helpt hem om zijn diploma te halen. Tommy vertelde Andy een verhaal over een kamergenoot van een vorige opsluiting, hij vertelde dat hij bij een man zat die een vrouw en haar minnaar had vermoord, de vrouw was getrouwd met een bankier. Het verhaal kwam precies overeen met waarvoor Andy vastzat. Andy wilde een nieuwe rechtszaak, de directeur wilt Andy niet kwijt dus geeft hij Andy een maand isoleercel zodat Andy het zeker niet nog een keer durft te vragen. De directeur laat Tommy ook vermoorden zodat er geen ‘getuigen’ zijn als het verhaal van hem waar blijkt te zijn.

Andy vindt dat hij indirect zijn vrouw heeft vermoord, door haar te weinig liefde te geven. In dat gesprek vertelt hij Red dat als hij vrijkomt uit Shawshank, hij naar de zee zou gaan. Hij wilde in Mexico een hotel opbouwen en met een opgeknapte oude boot mensen rondvaarten geven. Daarbij vertelt hij dat als Red uit de gevangenis komt, hij naar een plaatsje moet gaan daar vindt hij een weiland met een stenen muurtje, aan de voet van dat muurtje ligt een glasachtige steen.

3.2

Andy Dufresne:                       Een ooit jonge succesvolle bankier die schuldig wordt                                                       bevonden voor de moord op zijn vrouw en haar                                                                minnaar en krijgt twee keer levenslang.

Ellis Boyd ‘Red’ Redding:       De man die alles kon regelen, hij zit al 20 jaar in                                                               Shawshank als Andy aankomt.

Boggs Diamond:                     het hoofd van ‘The Sisters’ zij vielen Andy aan.

Warden Samuel Norton:        De corrupte gevangenis directeur die niets zocht achter de                                              slimme Andy

Brooks Hatlen:                                   Een oude man die al het grootste gedeelte van zijn                                                                      leven in Shawshank zit, Andy helpt hem met de                                                                 bibliotheek

Tommy Williams:                   De jonge analfabeet die besloot om zijn diploma te                                                                      halen, ondanks dat hij opgaf verloor Andy nooit zijn                                                          geloof in hem.

4. Een belangrijk moment

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

4. Een belangrijk moment

4.1                     

Tommy Williams kwam in Shawshank, hij moest 2 jaar zitten voor een inbraak. Hij werd vrienden met het clubje van Andy en al snel had hij aan Andy gevraagd of hij hem kon helpen om zijn diploma te halen, zodat als hij vrij kwam hij een baan kon vinden en voor zijn vriendin en dochtertje kon zorgen. Andy wouw dit met alle plezier doen, er was enkel een probleem Tommy kon niet lezen en schrijven. Dus gingen ze snel aan de slag om hem lezen en schrijven te leren, Tommy bleek het goed op te pakken. Na een jaar kon hij al examen doen. Tommy begon aan zijn examen maar al snel werd het hem te veel en gooide hij de afgemaakte toets boos weg, hij riep dat hij het toch niet kon en een jaar aan deze onzin had besteed. Andy die wist dat Tommy het wel kon had de toets toch opgestuurd. De resultaten kwamen binnen en Tommy was geslaagd met een 6! Ondanks dat Tommy het opgaf was Andy niet gestopt met geloven in hem.

4.2

Ik vond Red een interessant persoon omdat hij altijd zo nuchter was, je kon nooit aan hem zien of hij vrolijk was of verdrietig. Dit kwam waarschijnlijk omdat hij na al die jaren in Shawshank geleerd heeft om geen emoties meer te tonen. Soms zie je een kost baar moment wanneer hij glimlacht. Het is mooi maar ook zielig om te zien hoe al die jaren in Shawshank zijn persoonlijkheid veranderd heeft.

4.3

Brooks, de boekenman die na 60 jaar eindelijk vrij mocht zijn. Hij mocht zelf keuzes maken, zelf beslissen waar hij wilde gaan en staan. Brooks was in Shawshank gekomen toe nog niemand haast had en druk. Toen Brooks in de stad stond zag hij allemaal dingen die hij nog nooit zo gezien had, zoals auto’s voordat hij in Shawshank kwam hadden alleen de aller rijkste een auto. Brooks besefte dat hij helemaal niet wilde leven in een wereld waarin iedereen het druk had en altijd met zichzelf bezig is. Hij heeft zichzelf opgehangen in zijn kamer, in de balk aan het plafond had hij ‘Brooks was here’ gekrast.

5. Evaluatie van de film

5.1

- De film is heel spannend een echte must see! Een film voor kinderen vanaf de middelbare school. Een film over vriendschap en haat, vrijheid en opsluiting. Een film die je voor de rest van je leven bij blijft

- Het is een geweldige film met veel onverwachte wendingen. Het is een film die je laat zien dat mensen alles van je af kunnen pakken behalve wie jij echt ben. Verlies nooit jezelf.

5.2

Ik moest een verslag maken naar mijn mening over deze film, mijn mening is dat het gewoon een geweldige film is en ik eerlijk gezegd niets kan bedenken waarom mensen deze film niet zouden moeten zien. Ik houd mij niet aan het verslag maar het zou oneerlijk zijn om redenen te bedenken waarom mensen deze film niet zouden moeten zien als ik het persoonlijk niet vind. 

REACTIES

D.

D.


uitendelijk besluit andy om er vandoor te gaan met dat steenhakje heeft hij een gat achter de poster gemaakt met alle geld van de directeur en de schoenen. Andy kroop door de gat achter de poster door een riool van een afstand van 12 voetbalvelden in de lengte. Hij is weer een vrijman met alle geld van de directeur dat op een man op papier stond ging hij naar de stille oceaan .
uit eindelijk kwam red vrij hij ging naar dat plaatsje wat andy zij hij vond daar een kisteje met veel geld en een brief waar in stond dat andy wat hulp kon gebruiken .
Red ging dus ook naar Andy en ging helpen met de boot opknappenP.S sorry voor spel fouten maar ik hoop dat je er iets aan hept
fijne dag
GR djessie

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Shawshank Redemption (1994)"