Genre: verhaal over hoe mensen met elkaar omgaan
Regisseur: Richard LaGravenese

Samenvatting
De film gaat over een nieuwe lerares, genaamd Erin Gruwell. Ze gaat in haar eerste jaar naar de Woodrow Wilson Classical High School. De klas die ze krijgt is een van de slechtste klassen wat betreft prestatie in hun schoolwerk. De leerlingen behoren allemaal tot een andere cultuur, van Mexicanen tot Chinezen. Tussen de groepen is veel spanning waarbij soms gevochten en geschoten wordt.

Op haar eerste dag probeert ze de klas geïnteresseerd te krijgen in school, maar het lukt niet echt. Erin begrijpt eerst niet waarom ze niet hun best doen op school. De schoolleiding zegt haar dat ze, omdat de klas erg slecht presteert, niet al te hoge verwachtingen moet stellen. Zowel de school als de rest van de omgeving vindt dat het alleen maar een stelletje domme en ongeïnteresseerde tieners is.

Toch geeft Erin de hoop niet op en blijft ze proberen haar leerlingen te laten slagen en hun interesse in school terug te winnen. Haar eerste weken blijken de mensen die tegen haar zeggen dat ze ongeïnteresseerd zijn gelijk te hebben, want de leerlingen tonen geen enkele interesse in haar lessen of hun werk. Als er leerlingen uit haar klas betrokken raken bij een schietpartij, waarbij een dode valt, begint de onrust tussen de groepen te stijgen. Als een zwarte leerling belachelijk wordt gemaakt door middel van een karikatuur waarop hij wordt afgebeeld als een neger met heel dikke lippen, wordt het Erin te veel. Ze vertelt de klas over de Holocaust en dat de Duisters toentertijd spotprenten maakte van de Joden om ze belachelijk te maken. Als ze vraagt wie weet wat de Holocaust is dan steekt de enige blanke leerling zijn hand op. Ze ontdekt dat er meer in haar leerlingen schuilt dan ze laten zien.

Na die middag besluit ze om haar lessen te veranderen. Als ze het aan de schoolleiding vertelt, protesteert deze. Ze wil niet investeren in de leerlingen of schoolboeken aan de kinderen geven. De schoolleiding zegt dat ze de boeken niet uitdeelt, omdat de leerlingen het toch niet zouden begrijpen en ze de boeken alleen maar kapot zouden maken. Erin besluit dat ze het maar zelf moet regelen en neemt een bijbaantje als verkoopster in een warenhuis, om alles te kunnen betalen. Ze koopt boeken zoals Romeo en Julia en Het Achterhuis. Ook gaat ze samen met de leerling op excursies.

Op een van die excursies, neemt Erin de leerlingen mee naar een oorlogsmuseum. Als de kinderen een verslag moeten schrijven, besluit ze het anders te doen. Ze koopt schriften en vertelt de leerlingen dat ze een eigen dagboek moeten schrijven. Ze verteld hun dat ze er elke dag in moeten schrijven, om het even wat. Ze kunnen liedjes schrijven, gedichten, wat ze willen dat er gebeurt in hun leven, wat er is gebeurd in hun leven, als ze maar elke dag schreven. Ze zegt ook dat ze een kast heeft, waar de leerlingen hun schriften in mogen doen, als ze willen dat Erin ze leest. Ze doet de kast op slot na elke les zodat niemand anders erin kan lezen. De school geeft haar echter geen steun en daardoor is ze gedwongen om het schoolbestuur om toestemming te vragen. Omdat haar lesmethoden ook de aandacht van de pers trekken, wordt de relatie tussen Erin en de schoolleiding steeds erger.

Als ze een derde bijbaantje wil nemen om alles te kunnen betalen, krijgt ze een discussie met haar man en als ze weigert haar baan op te geven, pakt haar man, Scott Casey, zijn koffers en vertrekt hij.

Na het dagboek van Anne Frank te hebben gelezen met haar klas, stelt Erin voor om brieven te schrijven aan Miep Gies, de vrouw die Anne Frank hielp met onderduiken. De leerlingen stemmen ook in haar uit te nodigen om op school haar verhaal te vertellen. Erin zegt dat er maar een kleine kans is dat ze kan komen, omdat de reis duur is en Gies  nu al erg oud is. De leerlingen laten het er echter niet bij en verzinnen allemaal plannen om geld in te zamelen om Miep Gies naar school toe te krijgen. Uiteindelijk lukt het en Miep Gies komt op hun school om haar verhaal te vertellen. Als iemand zegt dat ze een held is, zegt ze dat ze geen held is, omdat ze deed wat ze had moeten doen. Dat maakt indruk op Eva en ze besluit de waarheid te vertellen in een rechtszaak over de dode die was gevallen tijdens de schietpartij dat jaar.

Als eindproject besluit Erin dat ze hun dagboeken in een boek bundelen. Het boek maakt ook indruk op de onderwijsraad. Als Erin de directrice vraagt of ze de leerlingen ook les mag geven in hun derde jaar van High School, wachten de leerlingen in spanning af op haar antwoord. Als Erin terugkomt vertelt ze het goede nieuws dat ze hun ook het derde en het vierde jaar les mag geven.

Belangrijkste persoon in de film
De belangrijkste persoon in de film is de Engelsdocente Erin Gruwell. Ze heeft steil bruin haar tot haar schouders, bruine ogen en draagt altijd een parelketting die ze van haar vader heeft gekregen. Ze geeft niet gauw op en ze is een vrolijke vrouw. Daarnaast is ze zelfstandig en een doorzetter. Ze is erg goed in het overtuigen van anderen. Ze heeft een man die haar later verlaat en een vader waar ze erg van houdt. Ze is erg gesteld op haar leerlingen.

Waar speelt het zich af
De film speelt zich af in Long Beach, LA. Los Angeles ligt in de Verenigde Staten, dus het is een Amerikaanse film. Je hebt verschillende plekken waar het verhaal zich afspeelt. Het meeste gebeurt op school, maar er vinden ook scènes in de supermarkt, bij iemand thuis of op straat plaats.

Waar speelt het zich af
De film speelt zich af in Long Beach, LA. Los Angeles ligt in de Verenigde Staten, dus het is een Amerikaanse film. Je hebt verschillende plekken waar het verhaal zich afspeelt. Het meeste gebeurt op school, maar er vinden ook scènes in de supermarkt, bij iemand thuis of op straat plaats.

In welke tijd speelt het zich af?
De film speelt zich af in de jaren '90, maar het wordt gespeeld alsof het nu gebeurt. Er zijn een aantal flashbacks, bijvoorbeeld als iemand zijn levensverhaal vertelt. Het is wel in chronologische volgorde.

Wat is de inleiding van de film?
De film begint met het beeld van Eva, een leerling die de klas van Erin binnenkomt. Ze vertelt dat in Amerika, een meisje gekroond kan worden tot prinses door haar schoonheid en haar elegantie, maar dat Azteekse prinsessen werden gekozen door hun bloed. Ook vertelt ze dat ze vochten voor hun volk tegen de mensen die discrimineren en tegen de mensen die zeggen dat ze minder mooi zijn dan zij. Dat ze op haar eerste schooldag, de oorlog voor het eerst zag. Dat ze zag dat een vriend in zijn rug werd neergeschoten. Dat de politie haar vader oppakten. Hij was onschuldig, maar ze pakten hem op, omdat hij aanzien had bij 'hun mensen'. Ook zegt ze dat, toen ze in het bendeleven kwam, ze geslagen werd, opdat ze hard zou worden.

Wat is het einde van de film?
De film heeft een gesloten einde; er wordt dan uitgelegd wat er gebeurt nadat de leerlingen zijn geslaagd, dat sommige de eerste in hun familie waren die gingen studeren.

Verklaar de titel
De film heet zo, omdat het gebaseerd is op een boek dat The Freedom Writers Diary heet. Het boek heet zo omdat de leerlingen alles wat er gebeurt in hun leven in hun dagboek schrijven.

Informatie over de regisseur
De regisseur van de film is Richard LaGravanese, hij is geboren in New York, maar LaGravanese is van Italiaanse afkomst. Hij is een Amerikaans scenarioschrijver en regisseur. Scenarioschrijver betekent dat je de film wel schrijft, maar niet regisseert.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.