Freedom Writers (2007)

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1870 woorden
  • 20 januari 2015
  • 343 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
343 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak

Titel

De naam van de film is: ‘Freedom Writers’.

De film is zo genoemd omdat alle leerlingen uit de klas van Erin Gruwell een dagboek bijhouden. Hierin schrijven ze van alles op.

Ze schrijven hun eigen verhalen, maar ook dat van anderen op in hun dagboek. Erin leest alle verhalen en probeert haar leerlingen te helpen.

Aan het eind van de film is te zien dat Erin samen met de klas een boek uitgeeft. Ze hebben alle dagboekverhalen in een verhaal geschreven.

Dit boek het ‘The Freedom Writers Diary’.

(Minimaal 30 woorden en dit zijn er 88)

De regisseur en de belangrijkste acteurs

De regisseur:

De regisseur van de film is Richard LaGravenese.

Richard LaGravenese is op 30 oktober 1959 geboren in NewYork. Hij is van Italiaanse afkomst. Richard is een Amerikaanse scenarioschrijver en regisseur. Scenarioschrijver betekend dat je de film wel bedacht hebt, maar niet zelf regisseert.

De belangrijkste acteurs:

Erin Gruwell - De Engelse lerares die een goede band krijgt met haar klas.

Erin is het belangrijkste persoon in de hele film.

Gespeeld door: Hilary Swank.

Scott Casey - De man van Erin Gruwell.

Gespeeld door: Patrick Dempsey.

Steve Gruwell - De vader van Erin Gruwell.

Gespeeld door: Scott Glenn.

Margaret Campbell - Schoolhoofd van de school waar Erin Gruwell

werkt.

Gespeeld door: Imela Staunton.

Alle leerlingen spelen een belangrijke rol in de film, maar 2 van de leerlingen komen het vaakst in de film voor.

Eva Benitez - Leerling van Erin Gruwell.

Andre Bryant - Leerling van Erin Gruwell.

Samenvatting

Erin Gruwell (gespeeld door Hilary Swank) is een beginnend lerares op de Amerikaanse Woodrow Wilson Classical High School. Ze krijgt een van de slechtst presterende klassen toegewezen. Haar klas lijkt weinig onder de indruk van haar pogingen om hen iets bij te brengen maar gaandeweg het schooljaar weet ze daar dankzij ongewone lesmethoden toch verandering in te brengen.

Erin Gruwell komt als een blanke vrouw uit een relatief rijke familie voor een klas met kansarme jongeren van verschillende etnischeafkomst te staan. Vanuit de schoolleiding wordt zij geadviseerd om geen al te hoge verwachtingen van haar leerlingen te hebben. Zowel de school, als de mensen in haar omgeving zijn van mening dat het om domme en ongeïnteresseerde jongeren gaat. Gruwell is desondanks vastbesloten om haar leerlingen te laten slagen.

In eerste instantie lijken de critici gelijk te krijgen. De leerlingen zijn niet erg geïnteresseerd in haar Engelse lessen, regelmatig ontstaat er onenigheid tussen de klasgenoten onderling en enkele van haar leerlingen raken zelfs betrokken bij een schietpartij in een winkel met een dodelijk slachtoffer.

Als op een gegeven moment een zwarte leerling belachelijk wordt gemaakt door een karikatuur waarop hij afgebeeld wordt met erg dikke lippen vertelt Gruwell over de Holocaust en dat de nazi's destijds ook dat soort karikaturen gebruikten tegen de Joden. Dan blijkt echter dat alleen de enige blanke leerling in de klas weet wat de Holocaust is en dat er meer achter hun ongeïnteresseerde houding schuil gaat dan ze willen laten zien.

Gruwell besluit hierop om op een andere manier les te gaan geven. Hierbij stuit ze vervolgens op veel verzet van de school die vasthoudt aan vooroordelen. Boeken worden niet uitgeleend omdat haar leerlingen ze toch niet zouden begrijpen, en omdat ze de boeken kapot zouden maken in plaats van ze te lezen. Vervolgens besluit Gruwell dan haar lesmethoden zelf te financieren. Ze koopt boeken als Het Achterhuis en Romeo en Julia omdat dit hen meer aan zou spreken. Ook organiseert ze excursies, onder andere naar een oorlogsmuseum over de Holocaust. Door haar leerlingen allemaal de opdracht te geven een dagboek bij te houden komt ze ook achter de redenen van hun vaak vijandige houding. Hierdoor wint ze het vertrouwen van haar leerlingen die ook steeds betere resultaten behalen.

Vanuit de school en haar privéleven ondervindt Gruwell echter nog steeds veel weerstand. Het schoolhoofd vindt dat de leerlingen geen speciale behandeling verdienen en daardoor wordt ze gedwongen het schoolbestuur om toestemming te vragen. Doordat het succes van haar lesmethoden meermalen de aandacht in de pers krijgt wordt de vijandigheid tussen Gruwell en het schoolhoofd alleen maar erger. Gruwells echtgenoot Scott Casey (gespeeld door Patrick Dempsey) is het er niet mee eens dat ze twee bijbanen heeft om haar lessen te financieren. Als Gruwell weigert haar baan op te geven besluit Casey zijn koffers te pakken.

Na het lezen van het dagboek van Anne Frank verzint Gruwell een opdracht om brieven aan Miep Gies te schrijven. De leerlingen stellen dan zelf voor om Miep Gies in hun klas uit te nodigen. Gruwell vertelt dat dat misschien niet lukt omdat ze oud is en de reis veel te duur. Haar leerlingen beginnen daarop met het inzamelen van geld met een braderie en een benefietconcert en ze weten het zo voor elkaar te krijgen dat Miep Gies alsnog in hun klas komt vertellen over de tijd dat Anne Frank

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

in het Achterhuis zat ondergedoken.

Als het einde van het tweede jaar nadert en het de leerlingen duidelijk wordt dat Gruwell hen het daaropvolgende jaar geen les kan geven omdat ze als beginnende leerkracht alleen aan eerste- en tweedejaars leerlingen les mag geven, zijn de leerlingen verontwaardigd en bang om hun vertrouwde "room 203" op te geven. De klas besluit als protest van hun eerder geschreven dagboeken samen een boek te schrijven. Dit boek geven ze de titel The Freedom Writers Diary. Het boek heeft effect als de onderwijsraad vervolgens besluit om Gruwell haar klas ook in het derde en vierde jaar les te laten geven.

(Minimaal 150 woorden en dit zijn er 660)

Bron:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Freedom_Writers

Informatie over de hoofdpersonen

Erin Gruwell - Erin is de vrouw van Scott en de dochter van Steve. Erin gaat op een school werken en daar leert ze het schoolhoofd en haar leerlingen dus kennen. Aan het begin van het verhaal kent Erin Margaret en haar leerlingen nog niet, maar als ze op de school gaat werken leert ze ze kennen. Erin kan goed met haar vader opschieten maar tussen haar en Scott gaat het steeds minder goed en ze gaan ook scheiden.

Erin kan niet goed met Margaret opschieten, Margaret kraakt alle dingen die Erin zegt of doet af. Erin kan aan het begin van de film niet goed met de leerlingen opschieten maar dat veranderd in de film erg.

De leerlingen kunnen goed met Erin opschieten en andersom ook.

Scott Casey - Scott is de man van Erin, en de schoonzoon van Steve.

Scott kan niet zo erg goed met Steve opschieten en uiteindelijk klikt het ook niet meer goed tussen Scott en Erin. Scott heeft geen contact met Margaret en de

leerlingen.

Steve Gruwell - Steve is de vader van Erin en kan goed met haar opschieten, met Scott wat minder. Steve heeft geen contact met Margaret en de leerlingen heeft hij een paar keer gezien.

Eerst had hij er geen goed gevoel bij maar hij is er achter gekomen dat de leerlingen heel normaal zijn.

Margaret Campbell - Margaret Campbell heeft met niemand een goede band. Ze heeft een erg slecht beeld over de leerlingen van Erin en kraakt Erin ook de hele tijd af. Ze heeft geen contact met Scott en Steve.

Alle leerlingen - De leerlingen kunnen goed met Erin opschieten. Ze hebben bijna geen contact met Steve maar het gaat goed tussen hun.
De leerlingen kunnen niet goed met Margaret opschieten.

Ze hebben geen contact met Scott.

(Minimaal 50 woorden en ik heb er 295)

Hoe begint de film?

Je ziet een verhaal van een meisje. Het meisje heet Eva, een van de leerlingen van Erin. Haar vader brengt haar naar school. Als ze naar school lopen komt er een auto voorbij. Er word geschoten. Ze schrikken en Eva moet van haar vader wegrennen. Ze rent zo hard als ze kan weg. Haar vader is doodgeschoten. Ze hebben de daders nooit gepakt.

Is deze tijd is het verschil van alle geloven en huidskleuren erg groot.

Onschuldige mensen werden zomaar doodgeschoten en er werd door de politie niet meer naar omgekeken. Daarna zie je dat Erin begint met lesgeven en dat de andere docenten erg negatief zijn over haar klas. Aan het begin is het ook erg moeilijk, ook voor Erin.

(Minimaal 75 woorden en dit zijn er 123)

Wat valt het meest op in de film en waarom?

Ik vind het het meest opvallen dat de relatie tussen Erin en de klas zo duidelijk veranderd. Ook zie je een hele andere kant van de leerlingen.

Aan het begin van de film was te zien hoe onrustig de klas was.

Niemand luisterde naar de docent en er werd zelfs gevochten in de klas.

Erin wist niet hoe ze dit aan moest pakken maar het is haar uiteindelijk toch gelukt. De klas luistert goed naar haar en alle leerlingen respecteren elkaar. Aan het begin van de film zag je duidelijk groepen op basis van kleur of geloof. Het veranderd zo sterk dat iedereen normaal met elkaar omgaat

(Minimaal 60 woorden en dit zijn er 107)

Hoe eindigt de film?

Aan het einde van de film zie je dat het Erin gelukt is om er een geslaagd schooljaar van te maken. De klas heeft het samen erg leuk en ook Erin kan met iedereen goed opschieten. Het is een hele verandering met voor de film.

Het verschil tussen de geloven en de huidskleuren in de klas is al een groot stuk minder. Je ziet ook dat de klas samen een boek uitgeeft. Dit is een verhaal van dingen uit hun dagboek. Het boek heet:'The Freedom Writers Diary'.

Aan het eind van de film is ook te zien dat Erin de klas nog een jaar les wilt blijven geven. Ze krijgt het erg moeilijk want het schoolhoofd wilt niet meewerken.

Uiteindelijk krijgt ze het toch voor elkaar. Haar klas en zijzelf zijn er heel erg blij mee!

(Minimaal 75 woorden en dit zijn er 136)

(Minimaal 75 woorden en dit zijn er 136)

Mijn mening over de film

Ik geef deze film een 9,0.
Ik vertel mijn mening met vijf beoordelingswoorden.

Gevoelig- Ik vind de film erg gevoelig. Het lijkt me verschrikkelijk als je zo’n leven hebt met zoveel geweld. Ik vind het erg dat er mensen zijn die andere discrimineren.

Voor mijn leeftijd- Ik vind de film voor mijn leeftijd. Hij is totaal niet kinderachtig. Ik begreep de film ook erg goed.

Bekend- Ik vind de film bekend. Toen we begonnen met het kijken van de film dacht ik al dat ik hem eerder gezien had. Dat bleek ook toen ik al wist wat er ging gebeuren.

Leuk- Ik vind de film erg leuk. Ik vind de film ook erg origineel, ik heb niet meer van dat soort films gezien. Daarom is hij ook anders en vind ik hem ook leuk.

Interessant- Ik vind de film interessant. Het sprak me erg aan, ik bleef naar de film kijken zonder dat ik hem saai vond worden.

Ik vind het ook interessant want discriminatie en geweld komen ook in het echte leven voor.

(Minimaal 30 woorden en dit zijn er 172)

REACTIES

K.

K.

goed

8 jaar geleden

H.

H.

Er kloppen dingen niet in. Eva's vader wordt op het begin niet doodgeschoten, haar overbuurjongen wordt dood geschoten en haar vader wordt daar onterecht voor opgepakt!

7 jaar geleden

J.

J.

6 jaar geleden

E.

E.

mooi man

7 jaar geleden

H.

H.

grapjas

5 jaar geleden

R.

R.

Mooi verslagje wel een beetje kort

5 jaar geleden

J.

J.

dit verslag is kapot lang idioot:(

5 jaar geleden

D.

D.

mooi heel mooi

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Freedom Writers (2007)"