Good Bye, Lenin! (2003)

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 650 woorden
  • 8 mei 2015
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
5 keer beoordeeld

Film
Persoon
Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

1. Soort Programma:
Good bye, Lenin! is een film.

2. Programma-informatie: Waar heb je dit PROGRAMMA gevonden
Net/site: DVD
Tijd/datum: 3 oktober 2014
Titel: Good bye, Lenin!

Good bye, Lenin! is een tragikomedie uit 2003, geregisseerd door Wolfgang Becker.

De hoofdrollen:     Daniel Brühl als Alexander Kerne
                                    Katrin Saß als Christiane Kerner
                                    
Tsjoelpan Chamatova als Lara
                                    
Maria Simon als Ariane Kerner
                                    
Florian Lukas als Denis                                                     

 De film heeft verschillende prijzen gewonnen:

    •       2003: Blauwe Engel op het filmfestival van Berlijn.

    •       2004: César voor de beste Europese speelfilm.

    •       2004: DGGB Award van de Directors Guild of Great Britain in de categorie "Outstanding Directorial Achievement in Foreign Language Film".

3. Inhoud
Relaties:
Christiane Kerner is de moeder van Alexander en van Ariane. Lara is de vriendin van Alexander, hij heeft haar ontmoet bij de demonstratie. Daar verloren ze elkaar uit het oog. Maar Lara blijkt de verpleegster te zijn van de moeder van Alexander, die in coma ligt.

Samenvatting:
Het verhaal begint in 1978, wanneer de vader van het familie Kerner naar het Westen vertrekt voor een conferentie, maar vervolgens nooit meer terugkeert. Moeder blijft alleen achter in de DDR. Ze stort zich volledig op het socialisme, enerzijds om de leegte in haar bestaan op te vullen, anderzijds om de schijn op te houden want omdat haar echtgenoot de DDR ontvluchtte verdenken de autoriteiten haar ervan ook naar het Westen te willen vluchten.

In 1989 wordt zoon Alexander gearresteerd tijdens een demonstratie, Frau Kerner is daarvan bij toeval getuige. Geschokt door het besef dat zoonlief een vijand van het socialisme is, krijgt ze ter plekke een hartaanval en raakt ze in coma. Als zij weer ontwaakt is de wereld op zijn kop gezet: de Berlijnse Muur is gevallen en de grenzen tussen Oost- en West-Duitsland zijn open. Alexander werkt bij een West-Berlijns elektronicabedrijf en dochter Ariane heeft haar studie opgegeven, werkt bij Burger King en heeft een West-Berlijnse vriend gevonden. De artsen vrezen dat de gezondheid van moeder te zwak is om de veranderingen te kunnen verdragen. Alexander besluit daarom de DDR te laten voortbestaan in zijn moeders slaapkamer. Het interieur, de kleding, écht alles wordt eraan gedaan om het kapitalisme, letterlijk en figuurlijk, buiten de deur te houden. Samen met zijn vriend Denis neemt Alex oude videofragmenten op of maakt ze zelf, om deze vervolgens af te spelen voor zijn moeder, die dit als werkelijkheid ziet en aanneemt. Het wordt voor Alex, Ariane en Lara steeds moeilijker de waarheid te verzwijgen.

Thema:
De film heeft verschillende thema’s. Ik persoonlijk denk dat de regisseur, Wolfgang Becker, de macht van de media als indirect thema heeft gekozen. Als we kijken naar wat meer directe thema’s, dan denk ik aan de historische context. De film speelt zich namelijk af in Oost-Berlijn in 1989. Rond het vallen van de muur.

Verklaar de titel:
De titel is op twee manieren te verklaren. Manier twee is in de scene dat Christina naar buiten rent, dan vliegt dan een helikopter door de lucht waaraan een standbeeld hangt van Lenin. Dat standbeeld wordt weggehaald omdat Lenin dus niet meer aan de macht is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Good Bye, Lenin! (2003)"