Escape from Sobibor (1987)

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 631 woorden
  • 19 februari 2016
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7
7 keer beoordeeld

Film
Taal
Duits
Vak
Methode

Mijn verslag gaat over de film Escape From Sobibor gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. De film gaat over het kamp Sobibor waar joden en andere groepen zaten die uiteindelijk met een uitgebreid plan konden ontsnappen. Ruim de helft 300 van de 600 mensen heeft kunnen ontsnappen en de andere 300 mensen zijn helaas omgekomen.

Vor 71 Jahren war der Zweiten Weltkrieg. In diesem Krieg gab es viele Konzentrationslager mit Juden.  Sobibor war eines der berühmten Lager. In diesem lager je gemacht wurder eine flucht platz. Es gibt einen film darüber gemacht das ist wo dieser Bericht über geht.

De film Escape from Sobibor speelde zich af  van 1940 tot 1943 in het vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen of terwijl het Generaal Gouvernement. Dit was in de tweede wereld oorlog die Adolf Hitler leidde. Hij gaf alle joden de schuld van de slechte dingen die er gebeurde en stopte ze in concentratiekampen. Een hele bekende misschien wel de bekendste was Sobibor.

Het kamp werd bewaakt door ruim 16 SS’ers en 250 Oekraïners. De reden dat de Duitsers de concentratiekampen stichtten was dat ze de joden niet vonden deugen die moest dood, vernietigt worden.

De joden kwamen uit verschillende landen van Europa als Nederland, Frankrijk, België en zelfs in Duitsland. Naast Joden werden ook  homoseksuelen,  Esperantisten en Zigeuners naar vernietigingskampen vervoerd, dit vervoer gebeurde met treinen van de NS. De groepen werden in de laadruimtes van de treinen gepropt en zo vervoerd naar de kampen. De NS heeft daar ruim 2 miljoen euro aan verdiend.

Zodra de joden aankwamen op het kamp werd gecontroleerd of ze gezond waren en of ze in staat waren te werken voor de Duitsers. De groep die voldeed aan de eisen mocht aan het werk maar de  andere groep ging onder de zogenaamde ‘’warme douche’’. Maar dat bleef niet lang geheim want al snel ontdekten zowel de slachtoffers en de groep die gezond was dat het helemaal geen warme douche was maar een gasdouche. In deze douche werden de Joden vernietigt omdat ze niet meer konden werken en daarom geen nut meer hadden om op de wereld te zijn vonden de Duitsers.

De mogelijkheid om te ontsnappen was er bijna niet. Er stonden hekken met dubbel prikkeldraad en ook wachttorens met SS’ers erin. Het kamp werd in de gaten gehouden door kapo’s en om het kamp heen lagen mijnen. Toch heeft er een ontsnapping plaats gevonden in oktober 1943 met een plan om wapens te stelen en de SS’ers af te leiden en dood te schieten terwijl de gevangenen ontsnapten. Er was slechts een ontsnapping mogelijk door de hoofdpoort dat was de enige optie om geen mijnen tegemoet te komen. Uiteindelijk vond de ontsnapping plaats waarbij ruim de helft 300 joden van de 600 joden de ontsnapping heeft overleefd en is dus ontnapt.

Er zijn natuurlijk nog een aantal andere kampen in de tweede wereldoorlog waren precies 59 kampen met een totaal van ongeveer 2,5 miljoen joden, ongeveer 1,8 miljoen daarvan is om het leven gekomen. Het bekendste kamp was wel Auswitz een kamp in Polen. Daar hebben ruim 1.300.000 gevangenen gezeten waarvan er 1.100.000 om het leven zijn gekomen.

Je had natuurlijk ook nog andere kampen als: Stutthof, Westerbork en Warschau.

Wat wij nog van deze film nog kunnen leren is dat dit nooit nog een keer mag gebeuren en dat er veel minder gediscrimineerd moet worden wat nu nog steeds gebeurd en natuurlijk mogen we deze wereldramp nooit vergeten.

Ook moeten we denken over de oorlogen die nu nog aan de hand zijn als tussen IS, Amerika en Rusland.

Er is een ding zeker we zullen deze ramp(en) nooit vergeten!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Escape from Sobibor (1987)"