Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Der Untergang (2004)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 609 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Kijk en luisterverslag Der Untergang

Deze film speelt zich af tijdens de laatste dagen van de tweede wereldoorlog. Het gaat over de ondergang van Berlijn, en ook over de laatste dagen dat Hitler nog leeft. Aan het begin van de film wordt is Hitler op zoek naar een nieuwe secretaresse. Je ziet de verschillende sollicitatieprocedures. Hitler neemt Traudl Jung aan. Na ongeveer twee en een half jaar later begint de film echt. De film wordt dus niet beschreven vanuit Hitler’s ogen maar vanuit Traudl Jung. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de bunker waar Hitler zichzelf beschermt tegen alle bombardementen die plaatsvinden in de stad. De Russen hebben de stad op dat moment in hun macht. Het leger van Hitler is gevallen. Toch wil Hitler de stad niet verlaten. Zijn officiers en andere mensen die voor Hitler werken blijven ook omdat ze achter hem staan. Traudl Jung blijft dus ook in de bunker. Hitler blijft hoop houden en wil maar niet geloven en toegeven dat hij de oorlog heeft verloren. Volgens zijn theorie kan het andere leger dat nog ergens buiten de stad is volhouden, en kunnen nog meer andere legers van buiten de stad de Russen omsingelen en hen op die manier aanvallen. Dan zal Berlijn er weer bovenop komen. De anderen die bij Hitler in de bunker zitten zoals de officiers proberen voorzichtig te zeggen dat het niet zoveel zin meer heeft, maar Hitler wil niet luisteren. Op een gegeven moment krijgt hij een ongelofelijke woede aanval. In deze scène wordt het duidelijk dat het bij Hitler niet meer om het volk gaat dat hij wil beschermen, maar vooral om het oorlog voeren zelf.
Ondertussen blijven de bombardementen op straat bezig. Het Russische leger infiltreert de straten, en veel mensen worden vermoord. Je ziet gevechten op straten, en het wordt erg duidelijk dat het Russische leger aan het winnen is. Het Duitse leger wordt steeds kleiner. Hierdoor moet het zelfs met kinderen worden aangevuld. Het grote verschil tussen de veilige bunker en de onveilige straat komt duidelijk naar voren in deze film.

Voor Hitler wordt het ook duidelijk dat het niet verder meer kan. Hij wordt depressief en reageert agressief om dingen die hem niet aanstaan. Toch besluit hij om met Eva Braun te trouwen. Dit typeert ook het grote verschil tussen binnen in de bunker en wat er gebeurt op de straten. Terwijl Hitler trouwt worden er buiten mensen vermoord door zijn toedoen.
De volgende dagen is Hitler vooral bezig met zichzelf. Hij komt erachter dat de hoop die hij had verloren is, en dat hij de oorlog ook verloren heeft. Samen met zijn vrouw Eva Braun gaat hij zelfmoord plegen. Hiervoor gebruikt hij capsules die hij ook aan andere mensen heeft uitgedeeld. Eerst vermoorden Eva en Hitler hun hond. Daarna vertelt Hitler tegen een van zijn officiers dat hij zelfmoord wil plegen, zodat de officier de lijken kan verbranden om te voorkomen dat de Russen het kunnen tentoonstellen. Hij neemt van iedereen in de bunker afscheid. Hij geeft ze vergif zodat zij ook zelfmoord kunnen plegen als de Russen ze gevangen nemen.
Veel mensen zijn radeloos na Hitler’s dood. Ze weten niet meer wat ze moeten doen en wie ze moeten volgen. Bovendien willen zij zich niet overgeven aan de Russen. De meesten plegen daarom zelfmoord.
Traudl Jung vlucht met een paar anderen om ongezien de grens over te stappen. Daar staan echter Russen die vluchtelingen opwachten. Omdat Traudl Jung een vrouw is kan zij over de grens. Ze pakt een kind zijn hand en samen lopen ze over de grens. De oorlog is op dat moment voor Traudl Jung afgelopen.

122 minuten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Der Untergang (2004)"