Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Das Leben der Anderen (2006)

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 384 woorden
  • 19 januari 2018
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Recensie ‘Das Leben der Anderen’ (2006)

 

Korte samenvatting

De film speelt zich af in 1984 in Oost-Berlijn. De muur staat nog. De Stasi, de geheime dienst in Oost-Duitsland, houdt alle inwoners in de gaten. Georg Dreyman is een bekende toneelschrijver. Hij woont samen met zijn vriendin Christa-Maria, die actrice is. Zij doen niet altijd precies wat de regering wil dat zij doen en worden dan ook extra in de gaten gehouden. De minister van Cultuur heeft een oogje op Christa-Maria en geeft Stasi-agent Wiesler de opdracht haar en Georg af te luisteren. Hij plaatst afluisterapparatuur in het appartement en luistert op de zolder van het appartementengebouw alles af wat er in het appartement gebeurt. Na een tijdje krijgt hij meer begrip voor hoe Georg en Christa-Marie denken over de Oost-Duitse staat. Hij wordt steeds minder loyaal naar de Staat en schrijft in het dagelijkse verslag ook niet altijd de waarheid van wat er gebeurt.

Georg schrijft op een gegeven moment een stuk voor een krant die tegen de Oost-Duitse staat is. De Stasi wil zijn typemachine afpakken maar kan deze niet vinden. Wiesler weet waar de typemachine is maar zegt dit niet. Zo redt hij Georg.

Na de oorlog schrijft Georg een boek en bedankt daarin degene die hem heeft beschermd en gered van de Stasi. Wiesler weet dat hij diegene is.

 

Recensie

De film was in het begin een beetje saai. Je moet goed opletten wat er aan de hand is. Wiesler is een man die zijn werk bij de Stasi heel serieus neemt en de beste wil zijn. Gedurende de film zie je dat hij meer begrip krijgt voor het gewone volk. De manier waarop de Oost-Duitse regering met de bevolking omgaat, is niet normaal en dat beseft hij telkens meer. Hij is het niet gewend dat mensen aardig tegen elkaar zijn, emoties tonen en liefde voor elkaar voelen. Door het afluisteren komen de menselijke kanten van Wiesler naar boven. Dit maakt de film steeds boeiender. De film laat zien dat mensen echt totaal kunnen veranderen door alleen maar te luisteren naar hoe anderen met elkaar omgaan.

Ik vind de film erg goed. Wel heb ik twee keer gekeken om het begin, wat ik de eerste keer erg saai vond, nog een keer te zien en te begrijpen.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Das Leben der Anderen (2006)"