Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Das Experiment (2001)

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 422 woorden
  • 26 april 2003
  • 292 keer beoordeeld
Cijfer 5
292 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Filmverslag: Das Experiment Samenvatting: Een man genaamd Tarek leest de krant in zijn taxi. Hij ziet een krantenartikel van een laboratorium waar ze mensen vragen om mee te doen met een experiment. Tarek gaat naar de plaats waar een introductie wordt gegeven over het experiment. Hij wil graag meedoen met het experiment omdat zijn ‘oude’ baan als journalist hiermee misschien te redden was. Uit de groep worden er 20 mensen geselecteerd die daadwerkelijk mee mogen doen met het experiment waaronder Tarek. De mannen stellen zich allemaal vrijwillig ter beschikking om gevangene of bewaker te spelen waarmee ze uiteindelijk elk 4000 mark kunnen verdienen. Zij worden twee weken opgesloten in een nagebootste gevangenis er werd door middel van camera’s door deskundige op hun gedrag gelet. Die avond rijdt Tarek zijn taxi en rijd tegen een auto op van een jonge vrouw op genaamd Dora. Dora en Tarek slapen die nacht bij elkaar het word een erg romantische nacht. S’morgens verteld Tarek dat hij deel gaat nemen aan het experiment Dora waarschuwt hem hier dan voor maar Tarek geeft hier verder geen gehoor aan en gaat de dag erop naar de plaats van het experiment. Hij krijgt dan uitleg met de rest van de deelnemers over het experiment van de directeur. De computer selecteert 8 gevangenen en 12 bewakers. De gevangen werd hun grondrechten tijdelijk ontzegd. Wel krijgen ze de mogelijkheid om op elk moment vrijwillig uit het experiment te stappen. De bewakers krijgen de opdracht om de orde te bewaren. Ze mogen hierbij hun fantasie gebruiken, maar geen geweld. Na verloop van tijd loopt het experiment uit de hand omdat de bewakers zich zo uitleven in hun rol, waardoor ze hun realiteitsbesef verliezen en denken dat alles een test voor hun is om te kijken of ze hun taak goed volbrengen. Tarek is een van de gevangenen. Iedereen zit in groepen van 3 in een cel. Tarek zit samen met Joe en Steinhoff in een cel. Een bewaker leest dan de regels voor waar ze zich aan moeten houden. Alle bewakers krijgen gepaste kleding net zoals de gevangenen. Tarek heeft een soort witte jurk aan met nummer 77 ervoor op. Omdat Tarek een undercover journalist is probeert hij de bewakers uit te dagen, omdat wat actie in zijn verhaal geen kwaad kan. Hij heeft een bril waarin een camera is verwerkt zodat alles word gefilmd. Mening: Ik vond de film niet erg leuk. Hij was wel gemakkelijk te begrijpen ook al kon ik ze niet altijd even goed verstaan. De film vond ik erg eentonig en voorspelbaar.

REACTIES

K.

K.

BEDANKT!

20 jaar geleden

E.

E.

volgens mij heb jij NIETS van die film begrepen. het experiment liep namelijk uit de hand omdat de leiders van het experiment de boel uit de hand lieten lopen. ze staken geen poot uit toen de ´bewakers´ zich begonnen te misdragen! op het laatst vermoorden de twee groepen elkaar bijna. als het eigenlijk al te laat is beseffen ze dat het een spel was..
dit alles is zo goed weergegeven: mensen die totaal de realiteit uit het oog verliezen. hoe kun je dat nou SAAI noemen!!

20 jaar geleden

J.

J.



Ik weet natuurlijk niet wat je dan wel precies doet, maar ik zou toch eens naar school gaan als ik jou was.

14 jaar geleden

J.

J.

Leuke samenvatting van het begin, maar een slechte conclusie. Ook al kan over een mening nooit geoordeeld worden, ik denk dat je de film inderdaad niet helemaal begrepen hebt. misschien kun je eens de volkskrant van zaterdag 9 oktober 2010 opzoeken en het artikel lezen dat heet: 'Echt, martelen kan iedereen.' Misschien begrijp je dan de opbouw van het verhaal en de, niet zo voorspelbare, uitkomst.

13 jaar geleden

K.

K.

het waren niet 8 gevangene en 12 bewakers maar 12 gevangene en 8 bewakers

13 jaar geleden

B.

B.

Volgens mij heb je er inderdaad niet veel van begrepen. Vooral als je zegt dat je de film voorspelbaar vond!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Das Experiment (2001)"