Algemeen

Titel: The sixth sense

Regisseur: M. Night Shyamalan

Jaartal: 1999

Land van herkomst: VS

(Hoofdrol)spelers: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette, Olivia Williams,

Donnie Wahlberg, Mischa Barton

Inhoud

Het verhaal gaat over een 8-jarig jongetje, Cole Sear, dat doden, die niet weten dat ze dood zijn, kan zien. Doden kunnen elkaar ook niet zien. Zijn vader is dood en hij woont samen met zijn moeder in huis. Hij vertelt uiteindelijk zijn geheim aan zijn psychiater, Malcolm Crowe (Bruce Willis). Die is erg verrast want hij had al eerder een patiëntje gehad dat zoiets paranormaals had. Hij had toentertijd dat jongetje, Vincent Grey, niet kunnen helpen. Vincent Grey had toen op 30-jarige leeftijd nog bij Crowe ingebroken en had Crowe in zijn buik geschoten omdat hij hem niet geholpen had. (Dat feit had in het begin van de film nog geen belang). Een jaar later begint Crowe met zijn sessies met Cole Sear. Zijn relatie met zijn vrouw verslechtert, ze praten nooit meer met elkaar. Cole is altijd heel erg bang, want de doden hebben altijd iets engs aan hun lichaam (wonden, bloed, braaksel). Als Cole bang is, gaat hij altijd naar de kerk: daar komen de doden nooit. Dan helpt dr. Crowe Cole, door te zeggen dat hij moet proberen te luisteren naar de doden, de doden zouden alleen maar hulp van hem willen. Dat plan lukt, Cole wordt dus een soort medium tussen de doden en de mensen.

Op de laatste sessie geeft Cole Crowe het advies met zijn vrouw te praten wanneer ze slaapt. Dat doet hij, maar zijn vrouw fluistert in haar slaap: Malcolm, waarom heb je me verlaten?Dan ontdekt hij aan de achterkant van zijn trui een bloedvlek: hij is zelf ook dood! Hij ontdekt dat hij een jaar geleden is doodgeschoten door Vincent Grey.

Cole was dus ook de enige die hem kon zien. (Cole wist niet dat Crowe dood was, omdat hij altijd zijn colbert over de bloedvlek had zitten)De hele film was duidelijk, alle open plekken in het begin van het verhaal zijn op het eind gesloten. Gelukkig maar, want anders bleef je met een hoop vragen zitten.

Kenmerken

The sixth sense is een horrorfilm. Het camerawerk vanuit de hele film is goed. Vanuit allerlei hoeken wordt er gefilmd. Zelfs van bovenaf. Je keek vaak vanuit de ogen van het Cole, dan beleef je de spanning extra goed. Het ergst ben ik geschrokken toen het jongetje zat te plassen, en dan bekijk je hem van achteren en dan loopt er iemand langs de camera, zo heel plotseling. Dat was ontzettend eng. En dan blijkt het ook nog eens een jongen te zijn met een gat in zijn hoofd!De muziek speelde ook een grote rol. Elke keer werd de spanning ongelooflijk versterkt door de muziek. Zonder de muziek was de film niet zo eng geweest.Er werd een hoge toon heel lang aan gehouden en dan WEET je dus dat er wat gaat gebeuren, maar die toon blijft maar doorgaan en na een heel lange tijd gebeurt eindelijk waar je op wacht; er komt bijvoorbeeld weer een dode op bezoek. Er is volgens mij geen speciaal gecomponeerd werk voor deze film.Er waren best veel locaties waar de film is opgenomen. Bij het Cole thuis was het altijd wel eng. Daar zag hij vaak doden rondlopen, hangen.

Hij had ook een schuilplaats in de kamer. Die had hij helemaal vol gezet met beeldjes van Jezus. Hij hoopte daar veilig te zijn. Als hij heel bang was ging hij ook naar de kerk. Ik vond de kerk een belangrijke rol spelen, daar zocht Cole altijd zijn toevlucht.

Ik vond de school ook wel een belangrijke locatie omdat hij daar gepest werd, zijn klasgenoten vonden hem een freak.

De belichting speelt vooral in de schuilplaats van Cole een rol. Heel het huis was dan donker behalve waar Cole zat. In zijn schuilplaats had hij zijn zaklamp op zijn gezicht geschenen, dat versterkte nog eens de spanning.

Cole had oudere kleren aan en als hij naar school ging zijn uniform, en hij had soms de bril van zijn overleden vader op. Bij Dr. Crowe speelde kleding een grote rol. Hij had altijd een bruinachtig colbert aan, waardoor de bloedvlek niet te zien was.Persoonlijke mening

Zonder te overdrijven is dit een van de beste films die ik ooit heb gezien. Meestal heb je van die horrorfilms die hartstikke voorspelbaar zijn, maar ik denk dat niemand verwacht dat Malcolm zelf dood is! Geluid en camera-effecten zij ook heel mooi, je leeft helemaal mee. Ik had op het laatst helemaal niet meer door dat ik in de bios zat, het leek net of ik ook in de film meespeelde.

Een van de sterkste punten van de film was dat je er op het eind achterkomt dat je eigenlijk de hele film voor de gek bent gehouden. Dan heb je door dat dat heel goed is gelukt. Voor mij zijn er geen zwakke punten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.