The Matrix (1999)

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1854 woorden
  • 16 juni 2000
  • 118 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
118 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

De Film:

voordat ik naar The Matrix toeging had ik heel veel goede verhalen over de film gehoord. Ook werd hij op televisie aangeprezen als de beste film ooit. Vervolgens heb ik op televisie gekeken naar de making off van The Matrix en ik was daar heel erg van onder de indruk. Op televisie waren ze echter heel voorzichtig met het vertellen over de film. Ze lieten niets zien over hoe de film ging of hoe hij afloopt. Het enige wat te zien was waren steeds dezelfde stukjes met steeds dezelfde special effects. Maar die stukjes alleen al was genoeg om je heel enthousiast te maken voor de film, en door niet teveel van de film te vertellen werd je heel nieuwsgierig gemaakt.

De film The Matrix past volgens mij het beste bij het thema De Rebel uit ons boek. Dit omdat de film enorm vernieuwend is op het gebied van special effects. Er zitten special effect in de film die nog nooit eerder gemaakt zijn. Bijvoorbeeld de shots waarbij één ding heel langzaam beweegt en de rest veel sneller en de beroemde scène waarbij de hoofdrolspeler Neo wegduikt voor kogels die op hem afkomen. Door het maken van dit soort scènes namen de filmmakers een groot risico. Ze konden namelijk niet van tevoren weten of de nieuwe methodes wel zouden aanslaan bij het publiek. En bij zo’n grote productie als The Matrix zou dat een ramp zijn. Gelukkig is dat niet gebeurd. Eerder het tegenovergestelde: The Matrix heeft een nieuwe standaard gezet voor special effect in de filmwereld. En de effects uit de film werden kort na het uitkomen van The Matrix al vaak nagedaan.

Mijn verwachtingen:

Ik verwachte heel veel van de film, zoals ik al eerder zei had ik al veel goede verhalen gehoord over de film, en ik was benieuwd of de film nou werkelijk zo geweldig was als iedereen zei. Ook was ik heel benieuwd naar de verhaallijn. Ik al helemaal benieuwd naar het slot, want dat wou niemand me vertellen, ze wouden me echter wel vertellen dat het slot heel speciaal was, en dat maakte me natuurlijk alleen nog maar nieuwsgierig. Als dan ook nog op TV mensen beginnen te roepen dat het de beste film van de laatste tien jaar of misschien zelfs wel van de laatste eeuw is, wil ik natuurlijk wel eens zien waar al de ophef over is.

Korte inhoud van de film: Neo is de naam van de hoofdpersoon. Neo is niet zijn echte naam, het is een naam die hij gebruikt voor zijn illegale activiteiten. Hij leidt namelijk twee levens, in het ene leven is hij een rommelige maar briljante computerprogrammeur, die werkt voor een groot bedrijf. Dit leven boeit hem niet zo, hij is constant te laat op zijn werk en is met zijn hoofd altijd ergens anders. In zijn andere leven, dat zich voornamelijk ‘s nachts afspeelt, is hij een gevaarlijke hacker. Hij legt hele bedrijven plat, maakt virussen en steelt computer geheimen. Met deze praktijken verdient hij behoorlijk bij, en dat is ook een van de redenen waarom hij het doet.

Als hij op een avond weer eens achter de computer in slaap is gevallen verschijnen de letters WAKE UP NEO op zijn scherm. Hij schikt wakker en vraagt zich af wie dit met zijn computer doet. Dan verschijnt het volgende op het scherm: FOLLOW THE WHITE RABBIT. Er wordt geklopt op de deur, het zijn klanten die een van zijn programma’s moeten hebben. Een van de meiden heeft een tatoeage van een wit konijn op haar arm. Hij volgt hen naar een disco, waar hij Trinity ontmoet, zij verteld hem dat zij het was achter zijn computer en dat hij op zoek is naar het antwoord op een vraag: wat is The Matrix?

Neo wordt wakker en is weer te laat voor zijn werk. Na een uitbrander van zijn baas begint hij te werken. Hij is nog niet begonnen of er wordt een mobiele telefoon bij hem bezorgd. De telefoon gaat onmiddellijk. Het is Morphius. Hij vertelt hem dat Neo in gevaar is en moet vluchten van de mannen die bij de lift staan. Neo doet alles wat Morphius vraagt, maar wordt toch gevangen genomen. De mannen blijken Agents te zijn. Ze voorzien hem van een afluisterapparaat en hij wordt weer wakker. Hij denkt alles gedroomd te hebben, maar dan wordt hij weer benaderd door Morphius en Trinity, ze halen het afluisterapparaat weg en hij wordt naar een kamer gebracht. Daar geeft Morphius hem de keuze: neem een van deze pillen. De blauwe laat je alles weer vergeten, maar de rode laat je zien wat The Matrix is. Neo neemt natuurlijk de rode.

Na wat smerige scènes wordt hij wakker in een gore machine waar Morphius en zijn kameraden hem afknappen. Hij krijgt te horen wat The Matrix is. De aarde is lang geleden overgenomen door machines. De mensen hebben in de oorlog met de machines het licht van de zon geblokkeerd, in de hoop zo te winnen. De Machines gingen echter mensen gebruiken als batterijen. Ze stopten de lichamen in een soort stopcontact en de zielen werden onder controle gehouden door ze in een gigantisch computer-programma te stoppen: The Matrix. Hij heeft dus zijn hele leven in een wereld gezeten die niet echt is. Hij gelooft het eerst niet, maar ze weten hem te overtuigen. Ze vertellen hem ook dat hij voorbestemd is om de wereld te redden, en te vechten tegen de Agents.

Na wat gevechtjes met wat mensen en een goede opleiding, wordt Neo meegestuurd op een missie. Die missie loopt verkeerd af door een verrader in hun midden. Morhuis wordt gevangen genomen en behalve Trinity, Neo en Tank overleefd niemand het. Ze besluit Morphius te bevrijden. Dit lukt na veel geschiet en geknok. Maar nu moet Neo vechten tegen een Agent. Hij lijkt eerst te verliezen, maar uiteindelijk wint hij, en hij merkt dat hij veranderd is en The Matrix kon zien, niet op de normale manier maar in code, hij kan ook The Matrix veranderen. Hij besluit om tegen de Agents te gaan vechten, maar dat krijgen we pas te zien in The Matrix II.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Na wat gevechtjes met wat mensen en een goede opleiding, wordt Neo meegestuurd op een missie. Die missie loopt verkeerd af door een verrader in hun midden. Morhuis wordt gevangen genomen en behalve Trinity, Neo en Tank overleefd niemand het. Ze besluit Morphius te bevrijden. Dit lukt na veel geschiet en geknok. Maar nu moet Neo vechten tegen een Agent. Hij lijkt eerst te verliezen, maar uiteindelijk wint hij, en hij merkt dat hij veranderd is en The Matrix kon zien, niet op de normale manier maar in code, hij kan ook The Matrix veranderen. Hij besluit om tegen de Agents te gaan vechten, maar dat krijgen we pas te zien in The Matrix II.

De vier invalshoeken:

De kunstnaar: Ik neem bij de kunstenaar niet de regisseur maar de makers van de film in het algemeen. Deze hebben ongelofelijk goed werk geleverd, ze moesten allerlei nieuwe technieken verzinnen, alleen voor deze film. Dit is ze echter goed gelukt en dit team heeft besloten om in min of meer dezelfde vorm meer films te gaan maken, voorbeelden hiervan zijn al in de maak: House on the Haunted Hill en The Matrix II.

Het Kunstwerk: The Matrix is inderdaad een kunstwerk te noemen, de film is heel vernieuwd op gebieden als montage, verhaal en special effects. Het is de eerste film sinds tijden die eens iets totaal nieuws toevoegt aan de wereld van de special effects, de andere films maken alleen maar bestaande effects groter en spectaculairder.

De cultuurhistorie: The Matrix is gemaakt in de moderne tijd, dus over de tijd valt niet veel te vertellen. Wat wel zo is, is dat The Matrix eigenlijk zijn tijd vooruit is, De verhaallijn is zeer complex en laat je goed nadenken over de wereld zoals hij is. Dit is ook geen film die je moet kijken om 2 uur ‘s nachts.

De kijker/eigen mening: Ik vond The Matrix de beste film die ik ooit gezien heb, alle verhalen die ik ooit gehoord heb over de film, zowel van andere bezoekers als op televisie waren niet overdreven. Hij voldeed ook aan al mijn verwachtingen, hij overtrof ze zelfs. De special effects waren nog steeds geweldig, alhoewel ik de meeste al op televisie heb gezien. Het is wel een film die je moet zien in de bioscoop, want de effecten en het geluid zijn vreselijk belangrijk bij het zien van de film. Ik heb de film gezien in de Minerva-bioscoop in Maastricht. Deze bioscoop is aanzienlijk groter dan de H5 of de Royal, en heeft ook veel betere geluids- en beeldkwaliteit. Dit is wel nodig bij een film als The Matrix, want het zorgt gewoon voor een hele andere ervaring.

Het verhaal in de film is geweldig. Het is geen film zoals Wild Wild West, die ook beroemd is om zijn special effects, maar totaal geen verhaal had. Het is zoals de titel al zegt bijna niet te geloven wat ze in de film vertellen. Het is ook echt moeilijk om uit te leggen waar de film over gaat aan mensen die de film niet gezien hebben. De afloop is wel een beetje standaard, het is heel duidelijk dat er nog een vervolg, en waarschijnlijk meer dan één, komt.

Het beste van de film vond ik de slowmotion effecten, hierin laten ze echt zien dat The Matrix niet echt is, maar een computerprogramma. Je kan in dat programma de regels veranderen en zelf overtreden. Hierdoor kunnen Neo en de andere rebellen soms sneller of langzamer bewegen dan de rest van de film. Ook kunnen ze veel hoger springen en sprongen van grotere hoogtes overleven dan normale mensen. De slowmotion effecten zijn het beste van alle effecten in de film. Je ziet dingen die je normaal niet zou zien. Vooral als er een hoop kogels of gebroken glas rondvliegt, ziet het geweldig uit. Deze effecten zijn ook nieuw. The Matrix is de eerste film waarin slowmotion op deze manier gebruikt wordt. Ik had de effecten dus ook nog nooit eerder gezien.

The Matrix is wel een film die je aan het nadenken zet, dat is ook mooi van de film. Het komt niet vaak voor dat je een bioscoop uit komt en je hebt zoiets van: laat ik eens goed op de grond stampen om te kijken of die er wel echt is. Het leuke aan het verhaal is dat alles zou kunnen. Het is heel goed mogelijk dat er iets als The Matrix nu bestaat en er is geen enkele manier waarop we erachter kunnen komen.

Mening van anderen: De mening van heel veel van de andere bezoekers kwam overeen met die van mij. Je hoorde overal dingen als: oh, aah, wat jammer dat het afgelopen is, komt er een vervolg?, als je de bioscoop uit liep. Ook degenen waarmee ik geweest ben vonden het een geweldige film. Ik heb maar één negatieve reactie gehoord, en dat was een vrouw die tegen een medewerker van de bioscoop liep te zeuren dat het geluid te hard stond.

Wat heb ik geleerd? Deze film was nou niet echt bedoeld als leerzaam. Ik kan ook niet zeggen dat ik er wat van geleerd heb, maar dat was ook niet de reden waarom ik naar deze film gegaan ben. Als ik ergens wat van geleerd heb dan is het van the making off van de film, daar zat een heel technisch stuk in over: Hoe laat ik een vent langzaam gaan als de rest niet langzaam gaat? Antwoord: heel veel helder blauwe schermen en een goede computer.

Dit was mijn verslag van The Matrix, als je het als huiswerk wilt gebruiken, please mail me first!!

See yahh!!

REACTIES

P.

P.

goed verslag man

21 jaar geleden

D.

D.

duidelijk maar je verteld eigenlijk al bijna de hele film... dat is niet echt spannend meer!!

10 jaar geleden

M.

M.

De film is eigenlijk erg leerzaam, er zit een hele filosofische theorie achter over of de wereld waarin wij leven de echte is, en ondersteunt Plato. Ik snap het als dit echter te moeilijk voor je is om te begrijpen xxxxx

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Matrix (1999)"