VACATURE! Vind je het leuk om te schrijven en heb je originele ideeën? Wij zoeken nieuwe bloggers. Klik hier voor de vacature.


ADVERTENTIE
Maak nu een gratis account aan op Mijn Examenbundel!

Nog 17 weken tot de eindexamens beginnen. Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden? Check Mijn Examenbundel voor een gepersonaliseerd dashboard en rooster, examenstof per vak, gratis oefenexamens en meer!

Naar mijn.examenbundel.nl
1. Wat verwachtte je en waarom verwachtte je dat? Heeft bijvoorbeeld de mening van anderen of een recensie of een programma op de tv je verwachtingen beïnvloed? Zijn die verwachtingen ook uitgekomen?
Ik verwachtte een mooie actiefilm met veel geweld en veel spanning in de film. Ik verwachtte dat omdat er in de tekenfilm van Spiderman ook veel actie is en spanning, maar dat is in de film weinig te merken omdat er veel meer romantiek er in zat.

2. Wat was je totaalindruk na afloop en wat vond je het mooist?
Ik vond het wel een mooie film, omdat er nog wel een beetje geweld in voor kwam en het gevecht op het balkon vond ik het mooist.


3. Wat voor gevoel heb je tijdens of na de voorstelling of het bezoek aan de expositie bij jezelf herkend?

Plezier 1
Verveling 5
Ontroering 5
Verwondering 3
Eenzaamheid 2
Medelijden 4
Afschuw 3
Rust 3
Bewondering 1

4. Wat is je mening?
Het gaat hier om een zo concreet mogelijke beschrijving van je eindoordeel. Dat hoeft natuurlijk niet altijd positief te zijn, maar je moet wel steeds aangeven waarom je die mening hebt. Misschien heb je ook niet alles begrepen. Vermeld dat dan ook.
Ik vond het een leuke en mooie film, omdat er veel geweld en veel spanning in de film voorkomt. Ik begreep alles wel wat er in de film voorkomt.

5. Zou je meer van deze kunstenaar / gezelschap willen zien of horen? Waarom wel, waarom niet?
Ik zou er wel meer van willen zien, omdat het een leuke film was, maar er zou meer geweld in mogen voorkomen en wat enger worden.


6. Als het de eerste keer is dat je deze vorm van kunst bezoekt: wat vind je van dit genre en waarom? Zou je vaker naar iets dergelijks willen gaan?
Ik heb al wel vaker films gekeken en het is de moeite waard om te kijken en ik zou er natuurlijk vaker heen willen gaan.

7. Is je houding ten opzichte van deze vorm van kunst door deze culturele activiteit veranderd? Kun je aangeven wat die verandering inhoudt?
Nee, mijn houding is niet veranderd. Ik vond films altijd wel leuk vooral als er veel geweld in zit.

1 Algemene gegevens

Titel: Spiderman
Naam regisseur: Laura Ziskin, Ian Bryce
Jaartal: 2002
Land van herkomst: VS
Hoofdrolspeler: Tobey Maguire, Willem Dafoe, Kirsten Dunst, James Franco, Cliff
Robertson, Rosemary Harris

Waar heb je de film gezien?
Thuis
Kun je de film bij een bepaald grondgenre indelen?
Ja, bij actie.

2 Plot

? Geef een korte samenvatting van de inhoud van de film. Is er sprake van een of meer conflicten?
Peter Parker woont bij zijn oom en tante in New York. Hij is een onopvallende student en is heimelijk verliefd op de populaire Mary Jane. Tijdens een excursie van school wordt hij gebeten door een genetisch gemanipuleerde spin. Kort daarna ontdekt Peter dat hij buitengewone krachten bezit. Hij ziet in dat hij zijn bijzondere gave niet onbenut mag laten en gaat als Spider-Man? de strijd aan tegen de misdaad.

3 Middelen

Op welke locaties (plaatsen) speelt het verhaal zich af? Beschrijf die plaatsen, die voor jou het belangrijkst zijn. In hoeverre hebben die de sfeer van de film bepaald?
De hele film vind plaats in New York. De scènes zijn gemaakt bij Peter Parker thuis, op school, op de straat, bij een vriend van Peter en op het examenfeest. Door de grimmige sfeer op de straat kon ik al aanvoelen dat er een gevecht ging plaats vinden

In hoeverre speelt de belichting van verschillende scènes een rol?
De meeste scènes spelen zich op straat af, daar is geen verlichting nodig. Verder zie je bijvoorbeeld in de school dat daar gewone lichten aanstaan.

Hoe waren de hoofdpersonen gekleed? Denk hierbij aan de functie die de kleding heeft. Waren deze personen opvallend gegrimeerd?
De hoofdpersonen hadden voornamelijk gewone dagelijkse kleren aan. Verder was er niets bijzonders te zien aan hun uiterlijk, de meiden waren licht gegrimeerd.

Werd er gebruikgemaakt van muziek? Was deze muziek speciaal gecomponeerd voor de film? Had de muziek een opvallende rol in de film of diende deze alleen als achtergrond?
Vlak voor een nieuw gevecht tussen Spiderman en zijn tegenstander werd er een spannend muziekje afgespeeld. Het diende voor het spannend maken. De muziek is speciaal gemaakt voor de film.

Was er sprake van speciale geluidseffecten?
Er was geen sprake van speciale geluidseffecten.

4 personages

Beschrijf de belangrijkste hoofdpersonen in de film.
Peter Parker is een gewone student en woont bij zijn opa en oma. Hij ziet er echter abnormaal uit, en wordt constant gepest. Naast hem woont de populaire Mary Jane. Zij wordt echter mishandeld door haar vader. Peter Parker zijn beste vriend heeft een rijke vader, die de tegenstander van Spiderman is.

Op welke andere manier kreeg je informatie over de hoofdpersonen? Denk hierbij aan flashbacks, informatie via anderen, de wijze waarop anderen op de hoofdpersoon reageren.
De informatie over Peter kreeg je van zijn opa en oma, en zijn beste vriend. De informatie van Mary Jane kreeg je van Peter en de vader van haar. De informatie van zijn beste vriend kreeg je van zijn vader.

In hoeverre vertegenwoordigen zij de tijd en omgeving waarin het verhaal zich afspeelt?
Het begin speelt zich vooral op school af

5 thematiek en interpretatie

Wat is het belangrijkste thema van de film?
Het belangrijkste is het voorbereiden van het gevecht tussen Spiderman en zijn tegenstander.

Had de regisseur een bepaalde bedoeling met de film?
De regisseur had geen bepaalde bedoeling met de film, de film is voor amusement en de liefhebbers van Spiderman gemaakt.

Wanneer het een verfilming van een boek is, lees dan (een deel van) het boek en vergelijk de film met het boek. Vind je dan, dat de film een eigen interpretatie van het boek is, of heeft de regisseur zoveel mogelijk de verhaallijn van het boek gevolgd? Wat zou de oorzaak van de keuze van de regisseur kunnen zijn?
De film is geen verfilming.

6 boeiende werking

Wat boeide je in deze film?
De spanning vooraf gaande aan het gevecht tussen Spiderman en zijn tegenstander boeide mij vooral.

Welke middelen heeft de regisseur volgens jouw daarvoor gebruikt en welke daarvan was het meest effectief? Wat vond je niet boeiend?
Het meest effectieve middel vond ik dat kranten schreven dat Spiderman geen volks held was maar een gevaar voor de samenleving. Totaal niet boeiend vond ik dat Spiderman een vriendin kreeg.

7 Camerawerk en montage

Welke scènes zijn je het meest bijgebleven? Beschrijf ze en probeer na te gaan on hoeverre cameravoering en montage daarbij een rol hebben gespeeld. Kun je daar ook iets over zeggen als je de film al geheel overziet?
De mooiste scène vind ik wanneer Spiderman en zijn tegenstander in gevecht zijn, Mary Jane van het balkon valt, en Spiderman naar beneden vliegt en haar redt. In het echt vliegt Spiderman helemaal niet, dat wordt er gewoon in gemonteerd. Hij zit dan gewoon in een stoel, er worden dan ventilatoren op ze gericht, het lijkt dan net alsof er wind is. In deze film bestaan heel veel scènes uit montage.

8 Recensie

Wat vond je van de film? Tracht van de film een recensie te vinden en vergelijk deze met je eigen menig. Maak voor de beoordeling van de film gebruik van de volgende punten:
Vind je dat de regisseur geslaagd is in de uitwerking van het hoofdthema?
Vind je de film geloofwaardig en wat zijn de sterke en zwakke punten?
Beoordeel het spel van de hoofdrolspelers. Vond je de spelers geschikt voor hun rollen? Motiveer je antwoorden. Hoe vond je grime en kleding? Pasten deze bij het door de acteur opgeroepen beeld?
Geef een oordeel over het gebruik van licht, speciale effecten, muziek e.d.
Geef een totaaloordeel, waarin je rekening houdt met vernoemde positieve en negatieve elementen.

In deze film was niet echt een thema, maar de film had een hoog spanning niveau. Als je al een paar stripboeken van Spiderman gelezen hebt verdiep je je zo in de film, dat het net lijkt of dat het net echt kan gebeuren. In de film zijn me geen zwakke punten opgevallen. De hoofdrol speler Parker leek me aan het begin van de film een kluns. Maar verder in de film blijkt dat hij verandert door een spinnenbeet. Hij wordt onverslaanbaar sterk. Zijn beste vriend ziet er verwent uit, en dat is ook zo. Zijn vader is namelijk enorm rijk. Mary Jane is het verleidelijke buurmeisje van ‘Spiderman’.
De kleding die ze droegen is eigenlijk niet veel bijzonders over te zeggen, ze dragen meestal gewone dagelijkse kleding, zoals wij eigenlijk ook dragen op school. Mary Jane had soms lichte make-up op, maar dat was me bijna niet opgevallen. Het gebruik van licht, speciale effecten en muziek is in de film goed op elkaar afgesteld, het volgt elkaar goed op.
Het oordeel:
-licht, speciale effecten, muziek: 7.5
-Peter Parker:8.5
-Mary Jane:8.5
-kleding:8
-grime:7

Het totaaloordeel van de film vind ik een 8

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.