Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schindler's List (1993)

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1270 woorden
  • 21 april 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting:

Schindler’s list begint in een huis van een joodse familie. De joden zijn een gebed aan het voordragen voor de Sabbat. Ze zitten rond een tafel die volstaat met brandende kaarsen. Wanneer de joden weggaan van het huis gaan de kaarsen langzaam uit.

In het begin zie je dat er kaarsen worden aangestoken ( in kleur). Langzamerhand verdwijnen de kleuren als de kaarsen uitgaan en wordt het een zwart/wit film.
Oskar Schindler is van plan om een fabriek te starten, maar heeft niet genoeg geld. Daarom zoekt hij joden die geld willen investeren om een fabriek op te starten. Hij gaat ook op zoek een boekhouder, die de zaakjes in orde kan houden. Hij komt uit bij een jood, Izsac Stern. In 1939 moeten alle joden in Krakau naar een speciale wijk. Een getto. Om de joden te beschermen neemt Schindler er zoveel mogelijk in dienst, niet alleen de sterke, maar ook de zwakkere, waaronder ouderen en kinderen. Op een dag wordt de getto ontruimt en krijgt een man genaamd Amon Goeth zijn eigen concentratiekamp. Hij laat alle joden die niet kunnen werken vermoorden. Alle mensen die wel nog kunnen werken gaan naar zijn kamp.


Omdat Oskar Schindler wel werkkrachten nodig heeft vraagt hij Amon om joden die hij in kan zetten in zijn emaillen fabriek. Amon vind dat joden niks waard zijn, dit laat hij merken door geheel willekeurig vanaf zijn balkon joden neer te schieten. Op een dag krijgt Goeth een bevel om alle Jodenlijken op te graven en te verbranden. Alle levende joden moeten naar het vernietigingskamp Auschwitz. Als Oskar dit hoort besluit hij dat hij zoveel mogelijk joden wil redden. Hij regelt met Goeth dat hij alle joden die hij wil, mag overkopen. Samen met zijn boekhouder, Stern, maakt hij een lijst van alle joden die hij wil hebben. Om deze te kopen geeft hij bijna al zijn geld uit. Alle mensen van de lijst worden in twee treinen gedeporteerd naar de nieuwe fabriek. De mannen en de vrouwen gaan gescheiden in twee treinen, de trein met de mannen komt goed aan, maar met de trein van de vrouwen gaat het mis.

Deze gaat naar Auswitz in plaats van naar Brenlitz (de plek waar de fabriek staat). In Auswitz worden de vrouwen kaalgeknipt en naar de gaskamers gebracht.Net op tijd belt Schindler met Auswitz om de vergassing tegen te gaan. De vrouwen zijn gered en worden getransporteerd naar de nieuwe fabriek. In de nieuwe fabriek worden geen goede granaten gemaakt omdat Schindler dat niet wil. In plaats daarvan worden granaten ingekocht en door verkocht zodat de fabriek kan blijven bestaan.

Na 7 maanden wordt de oorlog ten einde verklaard. Oskar Schindler is lid van de naziepartij en moet dus op de vlucht. Bij de fabriek verzamelen alle joden zich en Schindler houdt een emotionele toespraak. De arbeiders hebben een ring voor hem g emaakt waarin in het joods staat: ‘Whoever saves one life saves the entire world’’. Dan begint Oskar helemaal te huilen dat hij meer mensen had kunnen redden. Hij had meer mensen kunnen kopen. Maar Stern zegt het tegendeel. Dat hij al zoveel mensen gered heeft. Hij had niet meer kunnen doen.Als Oskar weggereden is en het ochtend wordt komt er een Russische soldaat van de Sovjet Unie naar de fabriek. hij zei dat ze bevrijd zijn door het Russische leger. De joden vragen aan de man wat ze moeten, waar ze heen moeten. Maar de soldaat weet het ook niet. ‘Mogen we wat eten?’ zei er een jood. ‘Is daar niet een stad? Ga daar maar heen’. Zegt de Rus. En daar gaan de joden heen. In een lange rij lopen ze de stad binnen, voor het eerst zijn ze weer vrij.

Drijfveer voor Steven Spielberg om Schindler’s List te maken:
Steven Spielberg is zelf ook joods, dit kan een drijfveer zijn geweest. Hij heeft het mede daardoor soms moeilijk gehad met het filmen, omdat het hem deed herinneren aan zijn jeugd, waarin hij met vooroordelen tegen joden te maken had.

Waarom is de film geheel in zwart/wit, met uitzondering van een paar kleuraccenten:
De gehele film is in het zwart/wit omdat de regisseur, Steven Spielberg, niet wilde dat de film leek op een ‘’hollywoodfilm’’. Ook wilde Spielberg getuigenis afleggen van een brok geschiedenis, met een haast documentaire precisie. Daarom koos hij voor zwart-wit, de kleur waarin wij de oorlog kennen van foto's en documentaires. Zelf vond ik het zwart en wit ook bijdragen aan de sfeer die in de film heerst. De kleuraccenten zijn de dingen die extra moeten opvallen. Zoals het meisje in de rode jas, die rondloopt in de getto terwijl het wordt geruimd. Doordat zij het enige gekleurde is valt ze extra op.

De film is te erg voor woorden:
Ik zie niet in waarom iemand dit zou zeggen. Ja, er zijn gruwelijke scènes, zoals als de lijken allemaal verbrand moeten worden. Dit is verschrikkelijk om te zien, maar wel wat er in het echt gebeurd is. Men kan beter zeggen: ‘’wat er in de oorlog is gebeurd is te erg voor woorden’’. Daar ben ik het mee eens. Maar de film is gemaakt als bijna een documentaire, zoveel mogelijk waarheidsgetrouw, en de gruwelijke dingen kunnen niet worden weggelaten, het speelt een sterke rol in het verhaal. Zonder die dingen zou de Schindler’s List veel minder sterk zijn.

De film geeft de werkelijke gebeurtenissen goed weer:
Voor zover ik kan beoordelen wel. Natuurlijk zijn er een paar extra’s toegevoegd om te zorgen dat de film iets spannender, emotioneler en dramatischer is dan de werkelijkheid. Maar dat zijn kleine dingen, de grote lijnen kloppen wel. Ik heb na het zien van de film een veel beter idee over wat er in die tijd is gebeurd, en niet het gevoel dat het zomaar een film was. Het was bijna een documentaire.


Het begrip ‘’love’’ in de film:
In de films was over het algemeen weinig liefde te zien. Behalve de sterke liefde, en de band, tussen de familieleden die elkaar kwijt dreigde te raken. Ik vond het erg lastig om de vrouwen in de films te zien schreeuwen als hun kinderen lachend in vrachtwagens worden wegreden, niet wetend dat ze naar alle waarschijnlijk de dood tegemoet gaan. Een iets minder opvallende liefde in de film was die van Oskar Schindler voor zijn medemens. Hij lijkt in de film in eerste instantie erg egoïstisch, maar als hij ziet wat er met de joden gebeurd veranderd iets in hem en doet hij alles om zoveel mogelijk mensen te helpen en te redden.

Het begrip ‘’hate’’ in de film:
De haat die de hele film door tentoon wordt gesteld is die van de Duitsers tegen de joden. Er wordt niet alleen heel slecht met ze omgegaan, maar vooral ook zonder respect. De Duitsers zien joden dan ook niet als mensen, en volgens mij is dit de grootste vorm van haat die er bestaat .

Het begrip ‘’horror’’ in de film:
In de film komen veel gruwelijke scènes voor, deze kunnen worden omschreven als horror. Ik denk zelf bij horror meer aan een film waarbij spanning wordt afgewisseld door momenten van gruweldaden en moorden op onmenselijke wijze. De moorden op onmenselijke wijze komen zeker veel voor in Schindler’s List, de joden worden willekeurig doodgeschoten en behandeld als slachtvee. Naar de spanningmomenten is iets verder te zoeken. Ik vond het horror toen de trein met vrouwen naar het concentratiekamp ging in plaats van naar de fabriek. Zeker toen hun haar werd afgeschoren en ze de gaskamer in moesten, dit vond ik heel erg om te zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"