Scary Movie (2000)

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1593 woorden
  • 9 juni 2001
  • 124 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
124 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Titel: Scary movie
Regisseur: Keevin Ivory Wayans
Land van herkomst: Amerika
Hoofdrolspelers: John Abrahams, Anna Varies, Marlon Wayans, Shannon Elisabeth, Sherry Ottery
Ik heb de film gezien in de City in zaal vier. Dit is een ondergrondse zaal die zeer klein is met een scherm dat nog kleiner is dan een schoolbord. De film draaide in deze zaal omdat het ze 12e week al is. Genre: Komedie/Parodie

De film is een parodie op verschillende horror films. Zo een 70% van de film bestaat uit Scream 1 zo een 20% van I know what you did last summer de overige 10 % komen bekende scènes voor uit de films: The blair witch project, Titanic, The Matrix, The sixth sence, The exorcist en nog een paar anderen. Het is dus een beetje een mengeling van deze verhalen, net zo als in I know what you did last summer rijden een roep dronken jongeren iemand aan waarna ze hem vervolgens in de zee gooien en voor dood achterlaten. Maar de moorden gaan volledig volgens de Scream stijl. De moordenaar heeft het Scream pak en masker aan maar de haak uit I know what you did last summer. Er zijn natuurlijk genoeg conflicten tussen moordenaar en slachtoffer, maar de moorden gebeuren af en toe op zulke vreemde manieren zodat je door het surrealisme gewoon moet lachen.

Voor de film moesten natuurlijk dezelfde locaties als de werkelijke films gebruikt worden. Zo word de weg waar de man aangereden gebruikt, de school en het politiebureau van Scream, maar ook delen van de school van I know what you did last summer het is dus leuk om te zien dat zelfs de school een combinatie is van deze twee films. Door al deze plaatsen te gebruiken en de scènes te veranderen werkt dat een lachwekkende werking op. De belichting speelt een vrij belangrijke rol in deze film, er moet namelijk steeds een duidelijk onderscheid worden gegeven tussen wanneer de moordenaar nou serieus aan het moorden gaat of dat hij nou gewoon weer een of andere bizarre stunt gaat uithalen. Voor de scènes dat er serieus gemoord moet worden word er veel speelser gebruik gemaakt van licht: Het licht beweegt in deze scènes veel meer en is ook feller. Daarentegen in de scènes waar serieus gemoord word is het licht star, stilstaand en donker. De tieners die vermoord werden en de hoofdrollen waren die zagen er gewoon normaal uit als elke doorsnee tiener. Maar de moordenaar had veel gezichten. Zoals er bij de scènes al speels en star gebruik werd gemaakt van het licht moest dat ook in de kostuums te herkennen zijn. Als de moordenaar serieus aan het moorden slaat heeft hij standaard Scream masker op. Maar in andere scènes heeft hij bijvoorbeeld een lachend gezicht. In een van de scènes gaat de moordenaar in plaats van een groep tieners te vermoorden gezellig een joint zitten rokken met ze, een daarna heeft hij echt6 een stoned masker op dit geeft weer een surrealistisch effect dat weer een zeer lachwekkende uitwerking op de kijker heeft. Ook de muziek was een combinatie van deze verschillende films. Dit moest de kijker ook weer duidelijk het gevoel geven dat hij nu naar een scène kijkt die is afgeleid uit die of die film. Ook de muziek speelt een rol in het verschil weergeven van komedie of serieuze horror. Dit werd gedaan tijdens de komedie scènes met een meer relaxed geluid en met de moord scènes echt met een opbouwend gevaar in de muziek. De rol van de muziek was niet echt heel opvallend het diende meer om nog eens een extra steun te geven aan de kleding en de belichting. Echt speciale geluidseffecten zijn er niet gebruikt voor deze film.

Ook de hoofdpersonen in de film waren natuurlijk geparodieerd. De namen waren iets verandert en de personen iets extremer. Zo is de grootste hoofdrol Sydney in deze film Cindy een stuk truttiger dan de echte versie, is reporter Gail hier een supersnol die met iedereen seks heeft voor een verhaal, zo pijpt ze zelf een mongooltje. Agent Doughy in deze film agent Doofy is een totaal mongooltje die constant in zijn broek poept. Ze hebben de karakters dus allemaal net even iets erger gemaakt dan ze in de echte films waren want, ook in Sydney was een beetje rustig, en ook Gail was een beetje hoerig, en ook agent Doughy was een beetje een lulletje, zeg maar dat ze vergrotingsfactor vier gebruikt hebben. De personages worden in deze film niet echt goed voorgesteld ze verwachten van je dat je weet hoe de hoofdpersonen waren in de echte film en door deze te veranderen proberen ze het komisch te maken. Maar je krijgt onderweg wel wat mee van de personages door middel van reacties van andere hoofdpersonen ze reageren per slot van rekening toch wel redelijk hetzelfde op elkaar als in de werkelijke films. Natuurlijk is het uiterlijk van de personen ook redelijk hetzelfde als in de echte films en omdat ze hetzelfde uitzien maken ze de combinatie van omgeving en personages compleet. De tijd vertegenwoordigen ze natuurlijk automatisch omdat het allemaal moderne tieners zijn.

Het belangrijkste thema van de film is gewoon een succesvolle parodie maken op een reeks van zeer geslaagde films. De bedoeling van de regisseur was duidelijk weer eens een goede komedie te maken tussen alle slappe komedies die de titel niet eens waard zijn.

De boeiende werking van de film was gewoon de vergelijking met de echte films. Ik heb speciaal voor de deze film The blair witch project gehuurd. Het is gewoon het leukste wat er is om een film te zien die veel van het serieuze en werkelijke weg laat en een surrealistisch beeld geeft van iets wat normaal van spanning zou leveren. De middelen die dus gebruikt zijn om deze film zo komisch mogelijk te maken zijn dus geslaagd.

De scènes die me het meest zijn bij gebleven zijn de scènes waar het echt wel heel erg ver ging met het surrealisme. De scène waar bijvoorbeeld een grote body-builder een meisje op een komische manier finaal in elkaar rost. De meeste van deze scènes waarin het surrealisme is het camera ,put vanuit een toeschouwend oogpunt gefilmd, zo krijg je echt het gevoel alsof je er zelf bij staat en die onzin ziet gebeuren. Met de scènes waar de moordenaar een bepaald gezicht krijgt word er meestal gebruik gemaakt van een close-up van het gezicht zodat het goed opvalt. Over de gehele film gezien is het best goed gemonteerd en is er sprake geweest van een goede cameravoering. Het is niet voorgekomen dat ik bij mezelf dacht "ik begrijp even niet wat er aan de hand is" door schuld van de cameravoering.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De scènes die me het meest zijn bij gebleven zijn de scènes waar het echt wel heel erg ver ging met het surrealisme. De scène waar bijvoorbeeld een grote body-builder een meisje op een komische manier finaal in elkaar rost. De meeste van deze scènes waarin het surrealisme is het camera ,put vanuit een toeschouwend oogpunt gefilmd, zo krijg je echt het gevoel alsof je er zelf bij staat en die onzin ziet gebeuren. Met de scènes waar de moordenaar een bepaald gezicht krijgt word er meestal gebruik gemaakt van een close-up van het gezicht zodat het goed opvalt. Over de gehele film gezien is het best goed gemonteerd en is er sprake geweest van een goede cameravoering. Het is niet voorgekomen dat ik bij mezelf dacht "ik begrijp even niet wat er aan de hand is" door schuld van de cameravoering.

Ik vind absoluut de regisseur geslaagd is in de uitvoering van het hoofdthema. Het hoofdthema was een goede en lachwekkende parodie te maken waarvoor het publiek gewoon rustig achterover kan gaan zitten en genieten van het lachen. Natuurlijk is de film niet geloofwaardig er gebeuren af en toe dingen die je gewoon nooit zou verwacht, maar daar schuilt de komedie juist in. De film zijn sterke punten zijn het parodiëren van deze top horror films. Echte zwakke punten zijn er eigenlijk niet, normaal zou je kunnen zeggen dat het een beetje slecht acteerwerk was maar dit was juist de bedoeling om er weer een dimensie in het komedie aan toe te voegen. De hoofdrolspelers waren allemaal onbekenden maar die wel geschikt waren voor hun rol. Het waren allemaal doorsnee tieners die zich in de film ook als doorsnee tieners gedroegen, op een paar scènes na natuurlijk. De kleding was net zo als de hoofdrolspelers niet al te moeilijk gewoon tiener kleding. Het is wel goed gedaan om de hoofdrolspelers zo select mogelijk uit te kiezen zodat ze wel op de oorspronkelijke spelers lijken, de grime van de moordenaar waren natuurlijk een zeer belangrijk element voor de humor in de film ook deze waren naar mijn mening perfect gekozen. Al met al roept het een zeer komisch beeld op en dit is wat de regisseur wou bewerkstelligen. Ik vond het leuk gedaan met het licht, het was een goede versterking van al het komische in de film. De speciale effecten waren ook best wel mooi zo werd in de matrix scène ook gebruikt gemaakt van de technieken van het vertragen van het beeld om voorwerpen te ontduiken, The Matrix heeft een hele boel lof gekregen voor het gebruiken van deze techniek en dus vind ik ook dat die lof uit moet gaan naar deze film al hebben zij het niet zelf bedacht. De muziek was ook wel redelijk het was een beetje voor de achtergrond en diende voornamelijk om het versterkende te versterken dus in combinatie met het licht. Al met al vind ik het een zeer geslaagde film met een flinke dosis humor, iets wat je de laatste tijd niet meer veel ziet in films of tv series. Het is voor de kijker een heerlijke luchtige film waar je lekker voor kunt gaan zitten en niet al te veel voor hoeft na te denken. Een nadeel van de film is dat je wel een stuk of acht andere films gezien moet hebben wil je iets van de komische hints begrijpen. Als ik ook een oordeel over deze film had moeten geven zonder één van deze andere films gezien te hebben had ik het maar een 2erangs komedie gevonden met wat grappige elementen en een hoop grappen waar ik niets van begrijp.

REACTIES

R.

R.

Het was best een cool film.

21 jaar geleden

J.

J.

hey ik waardeer het dat je zoiets doet maar waarom heb je niet van deel 3 scary movie 1 is vet oud nou laters stuur wat terug als je dat wel hebt

19 jaar geleden

S.

S.

vet man masterrrrr
wejoo laterzz ouwe

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Scary Movie (2000)"