Moulin Rouge! (2001)

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1433 woorden
  • 7 februari 2002
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
65 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Titel: Moulin Rouge
Regisseur: Baz Luhrmann
Jaartal: 2001
Land van Herkomst: Amerika
Genre: Liefde, drama
Hoofdrolspelers: Nicole Kidman, Ewan MC Gregor, Jim Broadbent, Richard Roxburgh
Gezien op: 22 September 2001
In: De Bioscoop Gotcha in Weert

Samenvatting

De film speelt in het Parijs van 1900. Het gaat over een jongen (Christian) die verhuist naar de grote stad. Christian is schrijver en niet erg rijk. Bij toeval wordt hij door een toneelgroep gevraagd om het verhaal voor een toneelstuk te bedenken. Op een avond gaat hij met een groepje mannen naar een soort nachtclub, genaamd Moulin Rouge. Daar ontmoet hij de beeldschone courtisane Satine. Hij wordt verliefd op haar. Er is alleen één probleem: Een rijke hertog is ook verliefd op Satine. Op een avond is Christian alleen met Satine en hij vertelt haar dat hij verliefd op haar is. Satine reageert een beetje terughoudend: ze zegt tegen hem dat ze nooit echt van iemand zou kunnen houden omdat ze courtisane is. Op een dag maakt de hertog bekend dat hij Moulin Rouge om wil bouwen tot een theater. Hij zal alles financieren op voorwaarde dat hij Satine mag hebben. De eigenaar van de Moulin Rouge heeft geen keus en zet zijn handtekening onder de verklaring dat hij instemt met het plan. Ondertussen wordt Satine toch verliefd op Christian en ze weet niet wat ze moet doen. Om de Moulin Rouge te redden moet ze met de hertog trouwen, maar haar hart zegt dat ze de rest van haar leven bij Christian wil blijven. Omdat Satine een keer na een voorstelling in elkaar zakt en bijna stikt van het hoesten laten ze haar door een dokter onderzoeken. Het blijkt dat ze aan tering lijdt en niet meer heel lang te leven heeft. Eerst proberen ze dit voor haar verborgen te houden, maar ze komt er op een gegeven moment toch achter. Als de hertog er op een gegeven moment achter komt dat Satine helemaal niet van hem houdt maar van Christian wordt hij razend en wil hij hem vermoorden. Dit lukt hem bijna, maar gelukkig weten een aantal andere toneelspelers dit te voorkomen. Op het einde komen Christian en Satine toch bij elkaar, maar zij krijgt direct hierna een hoestaanval en sterft.

Middelen

- De film speelt zich af in de hoofdstad Parijs, rond het jaar 1900. De plaats waar het allemaal om draait is natuurlijk de Moulin Rouge. Een heel groot gedeelte van de film is hier ook opgenomen en dit bepaalt veel van de sfeer. In één stuk staan Satine en Christian op het dak van de Moulin Rouge, hier verklaart hij zijn liefde aan haar. Dit is een heel romantisch gedeelte van de film. - Belichting speelt een belangrijke rol in deze film. Voorbeeld: op een gegeven moment staan Satine en Christian in Satine’s kamer. Ze staan voor een groot hart van lichtjes als hij haar vertelt dat hij van haar houdt. Verder is het licht heel belangrijk als ze stukken laten zien die in de Moulin Rouge zijn opgenomen tijdens een show. - De courtisanes zijn heel sexy gekleed omdat zij de mannen moeten verleiden. De mannen zijn erg netjes gekleed en hebben eigenlijk de hele film een net pak aan. Verder gaat de film over toneelspelers die een toneelstuk maken, dus zij zijn telkens verkleed als hun personage. Iedereen in de film draagt pruiken, bakkebaarden, kunstwimpers, ogenzwart, lippenrood, sterrenstof… - Muziek speelde een hele belangrijke rol in de film, er werd met name heel erg veel in gezongen (vooral
door Satine en Christian, zij hadden een aantal keer een duet samen) - Er was niet echt sprake van speciale geluidseffecten

Personages:

- Nicole Kidman als Satine: Satine is een courtisane van de Moulin Rouge. Ze is erg mooi en veel mannen willen haar hebben. Ze maakt daar handig gebruik van, maar ze heeft geleerd nooit verliefd te worden. Aan het begin van de film wordt al verklapt dat Satine aan een dodelijke ziekte lijdt (de tering) en ze gaat dood op het moment dat ze eigenlijk pas echt haar grote liefde heeft gevonden. - Ewan McGregor als Christian: Christian is de arme schrijver die verliefd wordt op Satine (die onbereikbaar voor hem lijkt). Het is een hele romantische jongen die alles voor zijn grote liefde over heeft. - Richard Roxburgh as The Duke of Monroth: Satine laat de hertog beloven dat zij van hem houdt, omdat dat nodig is om de Moulin Rouge te redden. De hertog is erg egoïstisch en wil alleen maar met Satine (zijn ‘Sparkling Diamond’) pronken. Als hij er achter komt dat Satine een geheime affaire heeft met Christian wil hij dat koste wat kost vorkomen. Desnoods door Christian te doden. - Jim Broadbent als Harold Zidler: De eigenaar van de Moulin Rouge. Hij is een echte showbusinessman. Geen show, geen zaken. Hij heeft er alles voor over om Moulin Rouge om te bouwen tot theater. Hij wil er zelfs Satine voor uitleveren aan de hertog.

Thematiek en interpretatie - Het belangrijkste thema van de film is een verboden liefde (Christian wordt verliefd op Satine, maar
zij moet trouwen met een ander) - De bedoeling van de regisseur is volgens mij geweest om je een kijkje te laten nemen in het Parijs van
1900. Omdat er veel liedjes van deze tijd in zitten lijkt het wel alsof het tijdperk dichterbij wordt
gehaald.

Boeiende werking

In Moulin Rouge is alles heel erg overdreven gedaan. In het begin is alles echt overweldigend. Schreeuwerige decors, overdadige kostuums en duizelingwekkende camerabewegingen. In contrast hiermee zingen Nicole Kidman en Ewan McGregor met hun eigen stemmen. De stemmen komen heel teer en puur over omdat ze zo tegengesteld zijn tot de rest van de sfeer. Het zingen vond ik absoluut het meest boeiende in de film, ik heb eigenlijk nog bijna nooit een film gezien waarin zo mooi gezongen werd.

De regisseur heeft alles expres opzienbarend onecht of overdreven gemaakt. Het verhaal is eigenlijk heel simpel, maar dat wordt aangekleed door het overweldigende wat eromheen is verzonnen.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De regisseur heeft alles expres opzienbarend onecht of overdreven gemaakt. Het verhaal is eigenlijk heel simpel, maar dat wordt aangekleed door het overweldigende wat eromheen is verzonnen.

Wat ik niet zo boeiend vond was het verhaal. Dat was echt heel simpel, er gaan honderden ander films en boeken over een verboden/onbereikbare liefde.

Camerawerk en montage

De twee scènes die mij het meest zijn bijgebleven zijn de ene waarin Satine en Christian op het dak van de Moulin Rouge staan, en de slotscène waarin ze bij elkaar komen, maar waar Satine uiteindelijk toch sterft.

In die eerste scène is veel vanuit kikkerstandpunt (ja, zo heet dat toch?) gefilmd. In de laatste is juist een beetje van bovenaf gefilmd, als Christian, omgeven door allemaal rozenblaadjes, met een gestorven Satine in zijn armen.

Dit wil je ook lezen:

Recensie:

Ik vond het een heel erg mooie film. In het begin van de film vond ik alles zwaar overdreven en vond ik het een beetje een belachelijk verhaal, maar na een tijdje begon het me steeds meer aan te spreken. Het zingen van Nicole Kidman en Ewan McGregor vond ik echt fantastisch! Wat een stemmen! Wat ik al zei: het verhaal was erg simpel en af en toe was het decor een beetje overdreven, maar over het algemeen vond ik het een hele goede film die me erg aansprak. Het is alleen denk ik geen film die je een tweede keer zou willen zien. Er zitten wel een paar sentimentele stukken in. Op het laatst van de film, rolden de tranen toch echt over mijn wangen. De uitwerking van het hoofdthema is volgens mij wel gelukt want de kijker heeft een goed beeld gekregen van hoe de Moulin Rouge was en hoe het tot theater gekomen is. Ik vind verder dat alles goed gespeeld is door de acteurs. Satin was mooi en had een geweldige uitstraling. Nicole Kidman brengt dit goed over op het witte doek. Christian was een simpele schrijver en dat brengt de acteur ook goed over. Alleen in de scène dat Satin doodgaat huilt Christian op een manier wat gewoon te nep is, want we moesten er erg hard om lachen dus dat was niet zo goed geacteerd. Ik vond de acteurs wel geschikt voor hun rollen vooral omdat het stemgeluid in deze film ook erg belangrijk was en de beide hoofdrolspelers konden erg mooi zingen. Verder vond ik dat de rol van het licht de muziek en de speciale effecten belangrijk was in deze film. Ik vond deze aspecten goed uitgevoerd, ook al weet ik er niet erg veel van af maar ik denk dat ze er wel speciaal op gelet hebben. Ik vond Moulin Rouge een geweldige film en het was weer eens iets anders door het verhaal en de vele muzikale scènes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Moulin Rouge! (2001)"