Monsters, Inc. (2001)

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1044 woorden
  • 26 maart 2002
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
12 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV

1. Algemene Gegevens:

Titel: Monsters Inc. Regisseur: Pete Douter
Jaartal: 2002
Land van Herkomst: de VS
Hoofdrolspelers: James P. Sullivan Mike Wazouski 2. Plot De film gaat over de monsterstad Monsters Inc., het bedrijf dat voor de energie zorgt voor Monstropolis door de schreeuw van kinderen op te vangen en om te zetten in energie. James P. Sullivan is de beste bangmaker van Monsters Inc. en werkt samen met Mike Wa-zouski. De concurrent van Mike en Sully (James P. Sullivan) is Randell. Op een avond werkt Randell over om te zorgen dat hij de beste bangmaker wordt en beter is dan Sully. Maar terwijl hij even weg is komt Sully langs om nog wat papierwerk weg te brengen en ziet een deur waardoor monsters in de kasten van kinderen komen en ze bang maken openstaat. Nadat hij teruggaat ziet hij het kind waarvoor hij bang is omdat iedereen denkt dat de aanraking van een kind dodelijk is. Uiteindelijk gaat hij met het kind in de tas naar zijn vriend Mike en die proberen Boe (de naam van dat kind) terug te brengen naar de deur en haar naar huis te brengen, maar Boe ontsnapt. Mike en Sully gaan achter haar aan. Nadat ze Boe terugvinden komen ze er achter dat als kinderen lachen dat meer energie oplevert en minder gevaarlijk werk is. Als ze Boe terug willen zetten in haar kamer wordt Mike per ongeluk gevangen genomen en moeten Boe en Sully hem terug zien te vinden. Boe vond een geheime deur waarbinnen ze Randell vinden die een nieuw apparaat heeft uitgevon-den dat meer energie kan zuigen uit kinderen, maar ook gelijk wat leven. Ze willen uitproberen op Mike, maar de machine valt stil en Boe en Sully be-sluiten Mike te bevrijden. Maar Randell heeft door dat ze er zijn en gaan achter hem aan. Ze besluiten om de baas te vertellen dat kinderen laten lachen veel meer energie oplevert, maar de baas wil niet luisteren en laat Sully in een simulatie als voorbeeld brullen. Maar hij maakt per ongeluk Boe bang die naar de baas gaat van Sully en Mike, en ontdekt wordt. Ze vertellen dat Randell het allemaal veroorzaakt heeft. Ze merken opeens dat de baas en Randell samen werken en worden verbannen naar de Himalaya waar ze de Sneeuwman ontmoetten waar ze te horen krijgen hoe ze terug kunnen komen. In het dorp wonen kinderen en via de deuren daar komen ze weer uit in de fabriek. Daar merken ze dat Boe is gevangen genomen om het nieuwe wapen opnieuw op te la-ten testen. Maar Sully bevrijdt haar met wat hulp van Mike. Randell komt achter ze aan en komt een achtervolging tussen allemaal deuren (de doorgangen naar de mensenwereld) als in een soort achtbaan. Na een lange achtervolging komt Randell in een deur terecht, ver van de rest van ande-re deuren, die wordt vernietigd, zodat Randell niet meer terug kan komen naar de monsterwe-reld. Uiteindelijk wordt de deur van Boe vernietigd door een soort FBI van de monsterwe-reld, omdat Boe teveel weet. Maar als verjaardagscadeau zet Mike hem in elkaar en kan Sully Boe nog een keer zien.

3. Middelen Het is een animatiefilm dus alles is kunstmatig maar toch heel mooi, de muziek gaf echt de sfeer aan en raakte ook, de haren van monsters bewogen heel realistisch, net als de kleren van Boe (een nieuw computerprogramma zorgde daarvoor). De belangrijkste plaats waar zich alles afspeelde was de fabriek waar alle andere locaties naar toe liepen, op het huis van Mike en Sully na. 4. Personages

Sully (James P. Sullivan)- Hij is een groot blauw-paars harig monster en de beste bangmaker van Monsters Inc. Mike- De vriend van Sully, hij doet alsof hij alles weet, maar dat is niet zo. Hij helpt bij alles wat Sully doet, maar geeft ook veel commentaar daarop. Boe- Het meisje dat ontsnapt naar de monsterwereld en de boel op stelten zet, een hele leuke stem die echt raakt. Randell- De concurrent van Sully en Mike die alles doet om beter te zijn dan hen. Hij was degene die er voor zorgde dat Boe kon ontsnappen naar de monsterwereld.

Al deze hoofdfiguren zijn duidelijk met hun achtergrond en rol in het verhaal, dat merk je pas tijdens de film, want vooral Sully ziet er op het eerste gezicht niet uit als een aar-dig monster, totdat je Mike hoort en de film begint. 5. Thematiek en Interpretatie

Het belangrijkste thema van de film is Boe en de achterliggende gedachte van het ver-zamelen van energie en het oplossen van het energietekort. De regisseur had waarschijnlijk geen achterliggende gedachte met deze film, behalve dan dat hij wil aantonen dat dingen misschien niet zijn zoals ze lijken. (Enge monsters) 6. Boeiende werking?

Hetgeen wat me boeide in deze film was hoe de monsters bewogen en het bewegen van kleine dingen zoals haren of kleding. Ook was het verhaal leuk waardoor het een film is die niet snel vergeten zal worden. Het voorfilmpje vond ik niet echt boeiend, omdat het vooral bedoeld was als tijdopvul-ling en niet echt nut voor de film en niet een bepaalde verwachting opriep. 7. Camerawerk en Montage

De scène die me het meest is bijgebleven is de achtervolging in een achtbaanachtige rij met deuren door een enorme hal. Doordat een heel groot shot was genomen had je echt het idee dat het gigantisch moet zijn en het was zo gefilmd dat het best wel realistisch was. Die scène was een maatstaf voor de film die zeker net zo goed was en niet moet wor-den afgedaan als een tekenfilm of een kinderfilm, want in de VS waren A. Alle records ge-broken in het eerste weekend B. 60% van dat publiek was boven 18 en zonder kinderen.

8. Recensie

Het hoofdthema van de film is zeer goed uitgewerkt en eventuele achterliggende gedachte zijn er niet dus is het geen film die eventueel vragen oproept, behalve of er een vervolg komt. De stemmen die gebruikt werden waren zeer goed, vooral Boe die echt een heel lief stemmetje had. Hoe de film eruit zag was ook heel mooi en goed gemaakt.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het hoofdthema van de film is zeer goed uitgewerkt en eventuele achterliggende gedachte zijn er niet dus is het geen film die eventueel vragen oproept, behalve of er een vervolg komt. De stemmen die gebruikt werden waren zeer goed, vooral Boe die echt een heel lief stemmetje had. Hoe de film eruit zag was ook heel mooi en goed gemaakt.

Kortom, een film die niet moet worden afgedaan als tekenfilm, maar als een zeer goede animatiefilm, die heel mooi gemaakt, een bepaalde sfeer oproept door goede muziek en camerastandpunten en jong en oud zal aanspreken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Monsters, Inc. (2001)"