Minoes (2001)

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1364 woorden
  • 21 januari 2002
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
29 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. Algemene gegevens. Titel: Minoes
Regisseur: Vincent Bal
Jaartal: 2001
Land van herkomst: Nederland
Hoofdrolspelers: Carise van Houten, Theo Maassen
Genre: kinderfilm, boekverfilming 2. Plot. Minoes was vroeger een kat. Nu is ze een mens geworden. Hoe dit komt is niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk omdat ze iets chemisch heeft opgelikt. Ze is nog steeds half een kat doordat ze nog altijd kopjes geeft, spint en krabt als ze schrikt. Ze is een soort kat in een mensenlichaam. Ze vindt onderdak bij Tibbe en journalist bij de Killendoornse courant. Het gaat niet zo goed met Tibbe. Hij brengt geen nieuws meer voor de krant maar alleen informatie over katten. Die zijn er erg veel in Killendoorn. Minoes mag uiteindelijk blijven omdat zij aan nieuwtjes voor de krant weet te komen. Ze kan namelijk nog steeds met katten praten. Via de katten komt ze aan het nieuws in ruil voor een stukje vis die Tibbe aan Minoes meegeeft. De katten betrappen de stadsheld meneer Ellemeet erop dat hij de haringman omver heeft gereden en de zes jonge katjes van de Jakkepoes in een vuilnisbak heeft gegooid. Als Tibbe het in de krant zet wordt hij ontslagen omdat hij geen bewijs heeft want de katten zijn natuurlijk geen bewijs. Dit nemen de katten en Minoes niet. Samen met Bibi het meisje dat beneden Tibbe woont maken de katten en Minoes een film waarin te zien is hoe meneer Ellemeet eigenlijk is. In de film is te zien hoe Ellemeet de katten met een geweer uit zijn tuin jaagt en hoe hij Bibi slaat als ook zij in zijn tuin staat. Door deze film te presenteren in het bijzijn van alle bewoners in het dorp komen ze erachter dat Tibbe dus toch gelijk had. Hij wordt weer aangenomen en alles is weer goed. Ondertussen komt er voor Minoes een aanbod. Een aanbod om weer kat te worden. Ze moet een zeldzame vogel eten. Als ze die voorgeschoteld krijgt door haar zuster kan ze hem niet meer opeten. Ze is al teveel mens. Minoes hoort nu bij Tibbe. Het eindigt ermee dat Tibbe en Minoes trouwen.

3. Personages.

De belangrijkste personages in de film zijn Minoes en Tibbe. Minoes: Minoes is half mens en half kat. Het ene moment loopt ze net als alle andere dames in haar mantelpakje over straat en het volgende moment schiet ze als een kat in de boom bij het zien van een hond of geeft ze kopjes aan de haringman. Minoes is erg trouw. Ze is trouw aan Tibbe met het bezorgen van nieuwtjes voor in de krant en trouw aan de katten met het bezorgen van haring als ruil voor nieuws. Minoes wordt door de meesten erg raar gevonden omdat ze ‘s nachts op de daken zit. Maar over het algemeen vinden de mensen haar verder wel aardig. Tibbe: Tibbe is een jongeman van ongeveer 30 jaar. Hij woont op een zolderkamertje in Killendoorn dat hij huurt van mevrouw van Dam. Hij heeft een baan als journalist bij de Killendoornse courant. Maar dat gaat niet al te best. Tibbe schrijft bijna alleen maar over katten. Hij houdt erg veel van katten maar is ook te verlegen om mensen te interviewen. Dit kost hem bijna zijn baan.

Het personage dat mij toch wel het meest boeide was Tibbe. Dit personage wordt namelijk gespeeld door Theo Maassen. Ik heb vroeger het boek minstens drie keer gelezen omdat het een van mijn lievelingsboeken was en ik had me Tibbe heel anders voorgesteld qua uiterlijk. Theo is een van mij favoriete cabaretiers. Toen ik hoorde dat hij de rol van Tibbe had wilde ik de film al helemaal gaan zien. Ik had namelijk een totaal ander persoon in mijn gedachten voor Tibbe dan dat Theo zou zijn. Nu ik de film gezien heb vind ik dat er geen betere persoon geweest zou zijn voor die rol. Theo heeft het geweldig gedaan. 4. Middelen. De sfeer in de film is net zo als in Annie M. G. Schmidts boeken. Gezellige kneuterigheid voor jong en oud. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de locaties waar het is opgenomen. Tibbe’s zolderkamertje is echt geweldig. Het ligt vol met troepjes en ziet er heel oud uit. Een typisch zolderkamertje voor zo’n type als Tibbe. Ook de aankleding en de grimering van de acteurs waren goed. Hieraan kon je goed zien wat voor karakter ze hadden. Tibbe had bijvoorbeeld eenvoudige kleding aan en meneer Ellemeet had een duur pak aan en zijn haren perfect zitten. De scènes op het dak waren ook mooi gemaakt. Het waren erg ouderwetse daken waarop gemakkelijk te lopen was en het zag er vrij gezellig uit als Minoes daar met de katten zat te praten.

5. Muziek en geluidseffecten. Ik weet niet of er speciaal voor deze film muziek is gemaakt. Daar werd niet echt iets mee gedaan. Als iets spannend of vrolijk moest zijn dan werd er meer met de camera en harde klanken gewerkt dan echt met muziek. Wel was er natuurlijk hard gewerkt aan de stemmen van de katten. In de film waren een hoop katten met een vrij grote rol. Ze werden onder andere door Hans Teeuwen, Loes Luca en Paul Haenen ingesproken. Aan de stemmen (en de teksten) kon je merken wat voor katten het waren. Er werd veel gebruik gemaakt van grappige teksten als bijvoorbeeld “O mijn god” bij de kat mevrouw Pastoor. (kat van de pastoor) Elke kat kreeg via de juiste stem en tekst zijn eigen persoonlijkheid.

6. Camerawerk en montage. De scene die me het meest bij is gebleven is de scène in de tuin van meneer Ellemeet. Dit was een erg aparte scene omdat je hier vanuit Bibi’s gewonnen digitale cameraatje kijkt. Ze maken in deze scene een filmpje van meneer Ellemeet om te bewijzen dat hij helemaal niet zo goed is als iedereen in het dorp denkt. Later zorgen ze ervoor dat de filmpjes die ze gemaakt hebben worden geprojecteerd en is Ellemeet erbij. Hiermee is meteen een verschil te bemerken met het boek. In het boek wint Bibi ook een camera maar is het in het boek natuurlijk nog geen digitale camera aangezien het boek dateert uit 1970. In het boek maken ze dan ook alleen foto’s van meneer Ellemeet en projecteren ze later geen filmpje maar slechts een aantal dia’s.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

6. Camerawerk en montage. De scene die me het meest bij is gebleven is de scène in de tuin van meneer Ellemeet. Dit was een erg aparte scene omdat je hier vanuit Bibi’s gewonnen digitale cameraatje kijkt. Ze maken in deze scene een filmpje van meneer Ellemeet om te bewijzen dat hij helemaal niet zo goed is als iedereen in het dorp denkt. Later zorgen ze ervoor dat de filmpjes die ze gemaakt hebben worden geprojecteerd en is Ellemeet erbij. Hiermee is meteen een verschil te bemerken met het boek. In het boek wint Bibi ook een camera maar is het in het boek natuurlijk nog geen digitale camera aangezien het boek dateert uit 1970. In het boek maken ze dan ook alleen foto’s van meneer Ellemeet en projecteren ze later geen filmpje maar slechts een aantal dia’s.

7. Thematiek en interpretatie. De bedoeling van de regisseur was denk ik om zo goed mogelijk de sfeer van Annie M.G. Schmidt op het witte doek te brengen. Abeltje is nog niet zo lang geleden ook verfilmd en dat was ook een prima film die vaak bezocht is maar het typisch Annie M.G. Schmidt sfeertje was er helemaal uitgehaald. Nu wordt het dorp Killendoorn gepresenteerd als een tijdloos dorpje zonder dat je ook maar een moment zou denken dat de beelden ouderwets of saai zijn. En zo’n tijdloos dorpje is precies wat Annie omschrijft in haar boek. Ik vind dat in vergelijking met Abeltje (die ik ook gezien heb) die erg lang uitgerekt werd en daardoor minder goed werd Minoes juist iets aan de te korte kant was. De film was denk ik net 90 minuten lang en dat vind ik erg jammer want ik weet dat er verschillende stukjes uit het boek zijn ingekort of zelfs helemaal weggelaten.

8. Recensie. Mijn mening over deze film is bijna alleen maar positief. De katten waren heel goed gefilmd compleet met bewegende bekjes op de juiste momenten. Ik heb gelezen dat daar erg veel tijd in is gaan zitten bij het maken van de film maar dat is zeker de moeite waard geweest. Ik had voor het zien van deze film nog nooit van hoofdrolspeelster Carise van Houten gehoord maar ook zij was erg goed. Ze kon zich heel goed in het half kat gedeelte voordoen wat ook wel te zien is misschien op de foto’s bij dit werkstuk. Haar tegenspeler Theo Maassen heb ik al eerder mijn mening over gedaan en dat was ook niet meer dan lof. Het enige commentaar dat ik op de film heb is dat het te kort was en volgens mij is zelfs dat alleen maar positief op te vatten. Ik raad deze film dan ook aan iedereen aan

REACTIES

M.

M.

Heeeejj, Marieke
het is egt super goeie informatie
ik moet zel fook een Filmverslag maken van Minoes
en ik heb hier het meeste vandaan
doeii
Meereeell

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Minoes (2001)"