Lek (2000)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1699 woorden
  • 16 juni 2000
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
37 keer beoordeeld

Film
Lek
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Het filmverslag. Verslag van Lek.

Algemene gegevens. Titel : Lek. Gezien in : Rembrandt. Speeltijd : 105 min. Regisseur : Jean van de Velde. Belangrijkste acteur en actrices : Cas Jansen, Thomas Acda, Victor Löw, Gijs Scholten van Aschat en Ricky Koole. Gemaakt : in 2000, vanaf 27 april in de bioscoop te zien.

Personages
De hoofdpersonen zijn Eddy, Cas Jansen; Ria, Ricky Koole, Eddy's vrouw; Franco, Thomas Acda, Eddy's oudere collega; Ferdinand de Wit, Gijs Scholten van Aschat, werkt bij het CID en Jack, Victor Löw, Eddy's basisschool vriendje.

Eddy is nog echt een broekie, vooral als je hem in uniform ziet rondlopen, dat past niet bij hem. Het is wel een hele lieve jongen die veel voor zijn vrouw, Ria, over heeft. Ria en hij willen ontzettend graag kinderen, maar dat lukt maar niet. Daar zijn ze erg verdrietig over, heel menselijk dus. Ria werk in een dierenasiel en is daar erg druk mee. Franco en Eddy zijn echte 'maatjes' en kunnen veel lol met elkaar beleven. Ze kunnen elkaar alles vertellen, tenminste, dat lijkt zo in het begin van de film. Ferdinand de Wit werkt voor het CID en komt over als een hele koelbloedige man die alles voor zijn werk doet en verder geen privé-leven heeft. Jack komt van de ene kant over als een echte 'gangster', maar van de andere kant is het ook een schatje, omdat hij echt ontzettend veel om zijn pas geboren dochtertje geeft en alles doet om haar te beschermen.

Eddy en Ria zijn een jong, pas getrouwd stel, dat druk bezig is met het krijgen van kinderen. Ze zijn erg gelukkig samen. Franco is Eddy's oudere collega bij de politie. Samen hebben ze het over van alles en nog wat en kunnen veel lol met elkaar beleven. Ferdinand en Eddy kennen elkaar niet persoonlijk. Eddy was samen met Jack gezien in het ziekenhuis. Jack is een crimineel en kan volgens Ferdinand allerlei informatie over Haveman, één van de grootste criminelen van Amsterdam, leveren.

Ik kan me het beste identificeren met Eddy. Vooral omdat hij de uitdaging om informatie uit Jack los te krijgen aan gaat om hogerop te komen bij de politie. Ik denk ook dat het komt omdat hij nog jong is en nog behoorlijk naïef, terwijl de rest van de cast al ouder is, of zich in ieder geval zo gedraagt.

Ik vind dat er goed geacteerd wordt in de film. Dit komt doordat de personages heel overtuigend worden neergezet. Het zouden zo echte mensen in het dagelijks leven kunnen zijn. De emoties worden heel goed gespeeld, net echt. Vooral aan het einde van de film als Eddy écht kwaad is kan je dat aflezen van zijn gezicht, in zijn stemvolume, in zijn manier van doen, heel goed gespeeld.

Plot
Eddy wordt door Ferdinand aangesproken met de vraag of hij Jack wil uithoren over Haveman. Hij belooft Eddy hiervoor een baantje bij de CID. Jack wil alleen met Eddy praten over wat er gaat gebeuren. Een aantal keren is de politie in de buurt van waar een deal gesloten wordt, maar telkens loopt het net mis. Eddy weet dat er een lek zit bij de politie. Hij verdenkt Franco. Uiteindelijk was zijn vermoeden juist.

Middelen
De film speelt zich af in Amsterdam, in het ziekenhuis, op het politiebureau, bij Eddy thuis, in het dierenasiel van Ria en in een nachtclub.

Van Amsterdam zie je op zich niet veel, alleen een aantal beelden als Franco en Eddy op straat patrouilleren. Het begin van de film speelt zich af in het ziekenhuis. Daar zitten Ria en Eddy bij de gynaecologe in de spreekkamer. Later ook nog in de wc's van het ziekenhuis, waar Jack en Eddy elkaar na vele jaren weer terug zien. Een groot gedeelte van de film speelt zich af op het politiebureau. Dat is een bureau met een aantal verdiepingen. Het is er behoorlijk rommelig en klein. In de kleedkamer zit een lek in het dak. Eddy's huis is heel knus en er lopen allerlei beesten rond, van pinguïns tot honden. Het dierenasiel van Ria is behoorlijk groot en in de film wordt zelfs nog een nieuwe vleugel geopend. Ook hier lopen allerlei dieren rond. In de nachtclub hangt een raar sfeertje, omdat er vreemde figuren rond lopen.

De camera staat boven op de acteurs en beweegt zich snel heen en weer. Er zitten weinig totaalshots in de hele film. Dit geeft wel veel snelheid aan de film. Er werd ook gefilmd door de fotocamera waar Eddy foto's mee moest nemen, zodat je precies kan zien waar en van wie hij foto's neemt. Als Eddy er snel met een auto vandoor gaat waarvan de ruit bevroren is, wordt er gefilmd vanuit zijn oogpunt. Het lijkt dus net alsof jij in die auto zit, dat geeft een spannend effect.

Er zijn veel korte scènes, wat de film een snel effect geeft. Als er lange scènes zouden zijn, zou het waarschijnlijk langdradig worden en dat zou zonde zijn voor de film.

Er worden verschillende soorten muziek gebruikt in de film. Voor de dramatische stukjes wordt een langzamere muziek gebruikt, als bij de stukjes waar veel actie in zit. Aan het eind van de film, als Eddy wraak neemt, gaat de muziek snel, ondanks dat er iemand wordt neergeschoten. Dat houdt toch het tempo in de film en zorgt ervoor dat je als kijker weet dat Eddy nog goed moet opletten en dat het nog niet voorbij is allemaal. Een voorbeeld van wanneer er langzame of zelfs treurige muziek werd gespeeld, was toen Ria in elkaar werd geschopt. Ook speelde de regen daar een rol bij, zodat het allemaal nóg dramatischer werd.

In de film zijn geen grote special-effects gebruikt. Alleen als Eddy een aantal dieren uit het asiel bevrijdt terwijl hij door een zee van vlammen moet. Dit ziet er heel echt uit, heel knap gedaan, vooral als hij dan aan de zijkant van een paard gaat hangen om de stal uit te vluchten en dat door het vuur heen.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

In de film zijn geen grote special-effects gebruikt. Alleen als Eddy een aantal dieren uit het asiel bevrijdt terwijl hij door een zee van vlammen moet. Dit ziet er heel echt uit, heel knap gedaan, vooral als hij dan aan de zijkant van een paard gaat hangen om de stal uit te vluchten en dat door het vuur heen.

De kleding speelt een kleine rol in deze film. Natuurlijk is er het uniform van de politie, waar je Eddy en Franco een aantal keer in ziet. Verder is Ria heel normaal gekleed, niet opvallend modern of juist ouderwets, gewoon zoals er honderden meisjes/vrouwen gekleed zijn. Jack en de andere criminelen, zijn wel in dure kleding gestoken. Dit laat zien dat ze zich met grote criminele zaken bezig houden, anders zouden ze er niet zo uitzien.

In de film is geen gebruik gemaakt van flashbacks.

Dit wil je ook lezen:

Thematiek en interpretatie: waar gaat de film over? Het thema van de film is: wie kan iemand, als het om geld gaat, nog vertrouwen? Moet je dan altijd alles eerlijk vertellen, of kan het kwaad zelf iets op te lossen?

Ja, dit is wel een herkenbaar thema voor mij. Je ziet het vaker in films, maar ook in het dagelijks leven kom je het vaak tegen, dat mensen anders gaan reageren als er geld bij komt kijken. Ook dat je sommige dingen beter voor je kan houden en ze zelf oplossen, dan ze meteen aan de grote klok te hangen.

Eigen mening
Mijn verwachtingen waren het zien van een spannende Nederlandse politiethriller. Met veel actie en goed acteerwerk. De voorstukjes die ik van deze film had gezien, bevestigden deze ideeën alleen maar. Ook had ik van een vriend gehoord dat het een goede film was. Ik ging dus vol goede verwachtingen de zaal in.

Mijn verwachtingen zijn aardig uitgekomen. Van mij had het wel iets spannender gemogen. Niet dat ik het geen goede film vond, maar ik had nou eenmaal hele hoge verwachtingen van de film en het viel een beetje tegen. Ik vind dat de rol van Ria wel wat verder uitgediept mocht worden, dat zij meer bij de gebeurtenissen van Eddy betrokken zou worden. Aan actie was geen gebrek en aan goed acteerwerk ook niet.

De film doet niet veel met me, omdat ik niets met criminele schoolvrienden temaken heb. Het staat dus ver van me af. Toch vond ik het een leuke film, omdat het goed en heel geloofwaardig gebracht is. Ik heb wel na de film nagedacht hoe ik zou reageren als het mij zou overkomen.

Wat me zo aanspreekt in deze film, is dat ze een heel doorsnee jongen hebben gekozen om met één van de grootste criminelen, Jack, te gaan praten. Hierdoor komt denk ik de menselijke kant van Jack naar voren, dat is mooi voor het verloop van de film, want je krijgt ook een beetje medelijden met hem als hij het moeilijk krijgt.

Als ik regisseur van deze film was, zou ik Ria een grotere rol geven. Ik zou haar ook laten chanteren door die criminelen, zodat Eddy en Ria er beiden in betrokken waren. Nu kon Eddy het als hij thuis kwam, vaak even laten rusten omdat Ria niet precies wist wat er aan de hand was.

Mijn argumenten om de film af te raden zijn: het komt niet echt geloofwaardig over dat Jack informant wil worden, omdat dat zijn kop kan kosten. Als je geen zin hebt in een film waar je redelijk goed moet opletten, zou ik er ook niet heen gaan, want dan snap je er niks meer van.

Mijn argumenten om de film aan te raden zijn: het is een goede Nederlandstalige film en dat is ook weer een keer wat anders dan de doorsnee Engelstalige films. Er zit voldoende actie in om wakker te blijven en ook aardig wat Amsterdamse humor. Een voorbeeld hiervan is Franco's motto: 'Met je vrouw naai je, met je maten lach je en voor God kniel je. Niet andersom: nooit knielen voor je vrouw, lachen met God en je maten naaien.'

Het maken van dit verslag heeft mij kijk op films zeker veranderd. Vooral de invloed van het camerawerk was me nooit zo opgevallen. Ik denk dat ik hier nu in het vervolg beter op ga letten als ik weer een keer naar de film ga. Ik denk dat ik nu ook beter kan beoordelen of een film goed of slecht is, omdat ik nu weet waar ik allemaal op moet letten om te zeggen of een film goed of slecht is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lek (2000)"